torsdag 29 november 2012

Så. Nu är resan slut och bloggen återgår till realtid.

Ja, hörni.
Kan man resa bort i nästan en månad när man har två små hundar? Nu har jag testat, och svaret blir att för oss gick det alldeles utmärkt.
Det finns ju många sätt att ordna ett bra boende för hundarna medan man är bortrest. Många har en familjemedlem som gärna tar hem hunden/hundarna till sig ett tag. Man kan låna ut sitt hus/lägenhet till någon som vill vara hemifrån och som gärna tar hand om medföljande hundar. Man kan boka in dem på ett pensionat.
Eller så kan man låta dem bo hos någon som även åtar sig att träna dem, ungefär som människor gör med hästar. För hästen kan det vara mycket utvecklande att ridas ett tag av en ryttare som är skickligare än ägaren.
Ungefär så tänker jag när jag lämnar hundarna hos Agnes. Plus att jag tycket att det är bra att de bor i en vanlig hemmiljö. Just den här gången, eftersom jag skulle vara borta så länge ville jag även välja något som har fungerat bra tidigare eftersom jag inte skulle kunna hämta dem i förväg ifall det blev problem.

Medan jag var borta har följande hänt med hundarna: det har blivit mycket vardagslydnad. Agnes kan exempelvis inte ha fem eller sex hundar som rusar mot ytterdörren och skäller så fort det kommer någon, så de små damerna har fått lära sig att vara tysta i situationer där de är vana vid att låta. Nemi har inte fått dra i kopplet, och hon har inte fått skälla på andra hundar.
Agnes har uppenbarligen lyckats förklara detta för henne på ett bättre sätt än jag.

Sedan jag kom hem har jag oftast gått med två små hundar i slakt koppel. Nemi behöver påminnas av och till, men jag har fått en riktigt stabil grund att stå på. Härligt!
Det har blivit betydligt tystare härhemma, särskilt märks det när grannens två Grand Danois står och väntar på hissen, eller rättare sagt blir jag nu inte underrättad varje gång de går in eller ut.

Så vad tycker de små damerna själva? Det måste ju vara bättre för dem att jag inte blir irriterad, så ur det perspektivet borde de vara nöjda. Vad tycket de om att få lära sig nya regler på ett nytt ställe? Kanske tycker de att det är intressant. Jag tror mycket på att bryta invanda mönster för att göra vardagen ny och fylld av möjligheter, det borde kunna vara likadant för dem.

Jag undrar hur mycket de tänker på det som inte är. Tänker de på mig och på "hemma" när de är borta? Tänker de tillbaka på dagarna med Agnes nu när de är hemma igen?

De verkade (förstås) oerhört glada över att hitta mig igen, och att vara tillbaka i sin vanliga miljö, men de har inte verkat klängiga eller osäkra "du ska väl inte försvinna igen?", utan efter ett första dygn då de sov mer än vanligt har det mesta återgått till det normala - minus skall och Nemis ovana att streta framåt i kopplet.

Lyckat, tycker jag!

Själv har jag förstås saknat dem, men inte så mycket att jag låter bli att boka nästa resa...

Så här såg de ut när de kom hem:

7 kommentarer:

Anonym sa...

Så nu har du två väluppfostrade kineser hemma:)
Själv har jag svårt för att lämna bort mina,nog jag som har seprationsångest:)
Ikväll är det gratis BPH föreläsning på Hunduddens för de som gjort BPH:)
M.v.h
Catharina med cirkuslopporna

Unknown sa...

Jo, hade gått (till Hundudden) om jag inte var upptagen av annat...

Olga da Polga sa...

Så söta och förväntansfulla :-) Välkomna hem igen alla tre!

Eva sa...

Tänker på det Anders Hallgren "predikade" när någon protesterade mot omplacering ngn gång på 70-talet: "Tyvärr är det så för hundar att ur syn-ur sinne stämmer väldigt väl!".
Själv tror jag att hundar visst kan bli påminda om matte/husse/hemma o få ngn sekund"blipp" men inte att de tänker/saknar som vi. Har tänkt mycket på det med A som ju hade en hel del erfarenheter. (J var också äldre när han kom, men hade levt enbart på kenneln.) Han kunde påminnas av ngns utseende, men inte tror jag han tänkte på gamla hem inte.
Ursäkta längden....
Fick inte upp bild/film nu förresten.

desperat hemmafru sa...

Fick inte heller se din bild/film. Det är bara en tom vit ruta.

Vet du Åsa, det var väldigt skönt att se att en hundmänniska som du ändå lämnar iväg dina hundar och reser som du vill. Och ännu skönare att höra att det gått så bra för dina hundar. Jag har precis idag fått bekräftelse på att jag över jul och nyår kan lämna min hund på samma hundpensionat som förra året. I år blir det 11 dygn och det känns superjobbigt. Samtidigt tänker jag att det kan vara stimulerande och utvecklande för min hund också. Det stärker förhoppningsvis hans självkänsla och utmanar honom på nya sätt. I påskas när han var där sist, förälskade han sig i deras perserkatt. Bara en sådan sak! :-) I stället för att sitta här och ha dåligt samvete, ska jag i stället tänka på hur lyckligt lottad jag är som har ett bra ställe som jag kan lämna honom på. SÅ ska jag tänka. Basta! :-)

Och så välkommen tillbaka i realtid!

Lyckopiller sa...

Välkommen tillbaka från din fantastiska resa. Och tack för att du tog oss med.

Jessie sa...

Välkommen tillbaka! Hoppas att resan varit bra. Hundarna verkar haft det lärorikt medans du var borta. ;)