fredag 23 november 2012

Och så var det den 17...

Igår ägnade vi förmiddagen åt Geladorna.
Geladorna verkar äta en stor del av sin vakna tid, mest gräs. De lever i harem bestående av en hane och flera honor. 


Hanne i gruff med annan hane, han lugnar sig sedan genom att kela med en av honorna i hans harem. Hanarna försöker dels stjäla varandras honor en och en, dels blir hanen med harem utmanad av andra, ofta yngre hanar, som försöker ta över. Hanarna brukar kunna hålla sitt harem i ungefär tre år innan de blir avsatta. Medan de väntar lever de i ungkarlsgrupper.



Mycket ung Gelada:

Ungdomar. 
Ett..


Två...


TRE!


Detta hade varit litet knepigt för damerna - det visar sig att tamhundar är en av Geladornas viktigaste fiender. Kommer det en hund ställer sig de stora hanarna sig som en mur, axel mot axel, och visar sina gigantiska tänder. Bakom dem för honor och ungar så mycket oväsen de kan, vilket tydligen skrämmer både hundar, hyenor och andra som kan vara sugna på en liten Gelada till lunch. Parkpersonalen skjuter eventuella lösdrivande hundar som de hittar i parken, så damerna hade nog inte varit så uppskattade... Och till sist: ingen Geladaflock är komplett utan en Geldaforskare. Så här såg han ut:




På eftermiddagen skulle vi försöka locka till oss några av traktens gamar. Normalt sett kommer korparna först, sedan ska himlen bli svart av gamar.

Lockbetet: dels ben som var ihopbundna för att inte gamarna skulle flyga iväg med dem, dels diverse inälvor.


Resultatet: En tveksam gam landade, tittade ett tag på korparna som tryckte i sig så mycket de kunde, och flög sedan iväg. 


Misstänker att damerna hade blivit upprörda över att de hade fått sitta tysta och stilla medan fåglarna försåg sig...

3 kommentarer:

desperat hemmafru sa...

Växte ju upp med alla naturfilmer på tv och kunde fler afrikanska djur än svenska nästan... Men Gelador har jag faktiskt inte hört talas om tidigare. Fast de ser bekanta ut. Är Gelada det senska namnet också?

Olga da Polga sa...

haha coola killar ;D
ljudet som hörs i bakgrunden, är det enbart apor och fåglar eller är det mänskliga "utrop" också?

hihi tror nog att det skulle vara svårt för vilken hund som helst att stilla se på fåglarnas festande!

Unknown sa...

Jo, de verkar kallas Geladababian på svenska, och till Olga da Polga: Geladorna är ovanligt "pratiga", såvitt jag kan höra är det bara "babianljud" i bakgrunden (vi och våra guider satt tysta, babianforskaren sa inte heller så mycket...)