torsdag 3 juni 2010

Lära av sina misstag...


Härom dagen la en av sönerna en godisbit under en liten tvålkopp i trä (se bild). Zelda tog hela den lilla lådan och bar iväg med den, utan att märka att den inte hade ngn botten så att godisbiten blev kvar på golvet. Idag tänkte jag att detta kunde vara kul att filma, och då gick det såhär:



Obs att vi inte har tränat under tiden.

10 kommentarer:

desperat hemmafru sa...

Nu måste du lova att filma en gång till! Jag undrar nämligen hur det blir om du lägger ner godisbiten i lådan, så att den ramlar ner mellan spjälorna. Kommer hon att peta bort lådan då med? Nyfiken i en strut!

Anonym sa...

Zelda upphör inte att överaska en
med hur klyftig hon har blivit.
Har du tänkt på att hundarna kommer
att hålla igång dig också resten av
livet med att aktivera er med alla
nya projekt. Jag är så glad för din
skull.

Unknown sa...

Jo, det är ju det jag satsar på... (att bli igånghållen resten av livet)...

Anonym sa...

Zelda låter sig inte luras mer än en gång!
Hur kan CC ha hamnat på hundraelfte (?) plats i fiffighetsrankingen?
Eller är det bara Zelda...för att hon fått rätt och riklig stimulans?
(har förälskat mig i Lill-Simon men har tyvärr redan två hundar)

Unknown sa...

Så gott som alla CC-ägare jag har träffat uppfattar sina hundar som påhittiga, smarta och alerta. Att de sedan sällan vinner några lydnadstävlingar är en annan sak...
Så man undrar hur de som gjorde rankingen hade mätt "intelligens".

Gudrun sa...

Jag tror att de flesta tror att förstå/lyda kommando = smart hund men i själva verket är det tvärtom. Tester visar att Border Collie (som alla uppfattar som smarta) har mycket svårare att lösa problem på egen hand. De sitter bara och väntar på kommandon från sin människa. De hundar som alltid frågar "Varför då?" när de får ett kommando har mycket lättare att självständigt lösa problem = smart hund! Ett slående exempel från den eminenta boken "When pigs fly": Om din man ber dig gå upp och packa din väska, skulle du göra det glatt, eller skulle du fråga "Varför då?" Jag tillhör den sistnämnda sorten...

Unknown sa...

Jag gissar att många som väljer CC (båda sorterna) delvis gör det därför att de inte vill ha en Bordercollie/schäfer. De är kanske mindre intresserade av "lydnadsträning" , och vinner därför inga poänggivande tävlingar.
Intressant det Gudrun säger om Bordercollie - jag har alltid trott att de var extra begåvade, så kan man falla för allmänt accepterasde "sanningar"...

Anonym sa...

Bordercollien är en problemlösare! Såg häromkvällen ett program på kunskapskanalen om en bordercollie som kunde hämta rätt sak bland 200 prylar som hundens matte radat upp!
Programledaren (tysk TV) lade själv till en fotboll och bad hunden hämta saken (tre versaler, minns inte vilka) - genom uteslutningsmetoden plockade hunden upp fotbollen!

ej hundägare sa...

Kan det inte vara så att en bordercollie som väntar på kommando vet vem som är flockledaren, med därför nödvändigtvis inte behöver vara osmartare än än mindre uppfostrad tjafsande knähund :)

Anonym sa...

Hittade ett tvålgaller i plast i en låda idag och testade: min hund hejdade sig efter ETT steg bort med gallret i munnen, kastade en blick över axeln och vände sig om för att plocka upp godiset. Hon är en dvärgpudel...