tisdag 4 maj 2010

Eller....


Nu har jag fått mer perspektiv på Zeldas saknade tand: de uppfödare jag har talat med tycker inte att det är något att bekymra sig för, och enligt dem är det ovanligt att domare anser att en saknad premolar är ett allvarligt fel. Jag har således en hund med ett vackert huvud, både enligt mig och de domare som har tittat på henne. Hon är snäll och lättlärd, hon har utmärkt päls, bra storlek, fina rörelser och ett bra temperament. De tänder hon har sitter helt perfekt. Hon är ögonlyst ua, har friska föräldrar och syskon som är framgångsrika på utställningar.
Jag tycker själv att hon är mycket vacker, vackrare än de flesta andra hundar jag ser, och i dagsläget mer hanterlig (går fint i koppel, låter sig parkeras utan protester, lägger sig lugnt på sin fäll när hon ska vara ensam hemma).
Så kanske skulle jag ändå satsa på en stor upplevelse för oss båda: att låta henne bli mamma och eventuellt behålla en valp?
Jag är inte van vid att vara såhär velig. Hur ska detta gå?
PS skulle då förstås välja hane i samråd med kunniga personer, och självklart en som är häsotestad på bredden och på tvären, och som är trevlig att ha att göra med.
Bild: Zelda nyfödd.

9 kommentarer:

ej hundägare sa...

Spänningen tätnar ;)! Hur hög är kaosfaktorn?!! (Att ha valpar alltså :-) - inte att vela...)

Ja, Zelda är verkligen vacker - inte "bara" söt.

desperat hemmafru sa...

Kör på!!!

Det kanske inte går att jämföra med, men... I många år hade jag tamråttor. Helt fantastiska sällskapsdjur de med. Sociala, smarta, gosiga, vänliga, roliga. Jag köpte råttor med stmtavla(!) och var noga med temperament och hälsa när jag valde mina djur. Jag ville sååå gärna ta en råttkull, men avstog. Inte kan väl jag? Tänk om det blir fel? Tänk om... Det enda jag ångrar idag är att jag aldrig tillät mig ta den där råttkullen! Och så påläst och engagerad som jag var är nog tyvärr inte så många råttägare. Ändå dömde jag ut mig själv.

Klart du ska ta en kull valpar! NU! Du har tid (?), nyfikenhet, engagemang... och du har redan nu bidragit till att synliggöra CCD i väldigt positiva sammanhang. Du kommer få en fantastisk upplevelse. Du kommer lära dig jättemycket och möta nya människor i olika positiva sammanhang. Och någon gång måste vara den första!

Vela inte och lycka till!

Unknown sa...

Tack för uppmuntrande tillrop!
Tänk att något liknande sa en uppfödare som jag hälsade på häromdagen för att umgås litet med hennes mycket dräktiga och trevliga tik. Hon berättade att hon tidigare inte haft så mycket till övers för "hobbyuppfödare", men att hon nu ansåg att den hisnande upplevelsen som det är att få en kull gott kunde delas av flera, förutsatt att man ser till att föräldrahundarna är friska och trevliga.
Och jag har också haft råttor, fast utan stamtavla. Särskit trevlig var en som hette Johan som jag delade en del av min studenttid med...

Anonym sa...

Självklart skall du ha en kull
valpar. Efter mina 42 år som upp-
födare så tycker jag att det är
lika underbart varje gång. Efter att inte kanske ha sovit på kanske
3-4 dygn är man euforisk och bara
går omkring och är lycklig.
Var inte rädd för att be om råd
för det här kan man inte läsa sig till, ingen av mina nu 98 kullar
har varit likadan, det finns många
värdefulla knep när man vä sitter
där ensam med tiken.
En gång "valpade" jag per telefon
från Örsundsbro till min väninna
i Farsta som hade sin första kull
från "Kalle Anka" på julafton till
kl 6 på juldagsmorgonen.
Tiken var bara i öppningsskedet när vi började och gick sedan över
i utdrivningsskedet.
Jag kände tiken, visste hur hon såg
ut och hennes bakgrund.
Matten fick lägga luren bredvid henne så att jag hörde värkarna
och hon beskrev hur hon såg ut.
Hon var på väg att åka flera gånger
men till slut kom det en fin liten
tikvalp. LYCKA

Britt Marie sa...

Avelsarbete och valpning vet jag mycket litet om, men OM du bestämmer dig för valpar efter Zelda vill jag läsa allt om hela resan här i bloggen!

Becca & Olga sa...

Vad spännande om du väljer att ta en kull på zelda! Vi har haft valpar härhemma och har inte ångrat mig en gång! Bland det bästa jag gjort! Att få vara med när nytt liv föds av en varlese som man älskar djupt! Det är stort och härligt!

Lyckopiller sa...

Kör på Åsa. Och om du parar med en annan puff så får du ju bara puffvalpar. Och det vore väl själva den om inte nån blev en tik ;)

Olga da Polga sa...

hihii vilket spännande äventyr du har framför dig, och tänk att vi här "på andra sidan" får ta del av det ... Kul!

ej hundägare sa...

Och vilken fantastisk bok det kan bli med många bilder!