onsdag 30 juli 2008

Zelda 2 igen...


Här är valpen jag inte kommer att åka och titta på, inte kommer att köpa, inte kommer att tillbringa de närmaste 10-12 åren med. Vilka monumentala beslut vi fattar när vi väljer hund.
Det är en konst att inte sörja det vi inte kan få. Kärleken det inte blev något av, bilen vi aldrig kommer att ha råd att köpa, graviditeten som aldrig blev ett litet barn. För första gången känns det som om min ålder (60 nästa födelsedag) begränsar mig, för nog skulle jag orka med en Cane Corso idag (är pigg, rörlig och styrketränar), men hur skulle det bli om fem år? Om tio år?
Så jag har valt en tanthund den här gången.
En liten, söt hund av en ras som är känd för att varken bråka med människor eller andra hundar. En känslig och intelligent liten hund, en hund som kan lära sig allt jag vill att den ska kunna, men som aldrig kommer att skrämma någon. Som aldrig kommer att välta någon.

Zelda ligger bakom min stol och sover - det känns aningen illojalt att ändå känna suget efter en stor, lugn hund vid sin sida. Kanske kompletterar en Cane Corso sin människa på ett annat sätt än en mindre hund kan göra?

Samtidigt finns det inte utrymme i mitt liv för en stor hund just nu. Men byt liv då, viskar en av de inre rösterna. Har du inte levt ett beskuret liv tillräckligt länge? Säg upp dig, ta kontrollen över din tillvaro, skapa ett liv där du kan ha den hund du längtar efter.

En annan röst säger att du håller ju just på att skapa den hund du längtar efter genom att socialisera Zelda. Du har en hund du kan ta med överallt, hon gillar att åka tunnelbana och hon skrämmer inte medpassageraren. Hon går i varuhus och får plats mellan borden på uteserveringar. Hon flyger som handbaggage. Hon är mycket lite allergiframkallande.

Och till sist säger en tredj liten men genomträngande röst: du kan skaffa en Cane Corso senare. Du behöver inte ge upp, släppa visionen av den grå, blåögda tiken. Du kan ta över en äldre hund, en trevlig treårig hund som behöver ett nytt hem...

Nej, nu ska jag rikta min uppmärksamhet tillbaka till den hund jag har - jag ska göra ett nytt försök att få en bild av hennes alla hörntänder!

Inga kommentarer: