söndag 18 juli 2010

Om konsten att stacka en hund, och skrämma bort duvor...





Det finns märkliga specialuttryck i alla branscher, och här är ett från hundutställningsvärlden: stacka.
Svensk form av engelskans "stack" vilket betyder att ställa upp en hund, eller lära en hund att ställa upp sig, så att den visar sig på bästa sätt för en domare.
Här är dagens inte särskilt lyckade försök med Zelda o Nemi, tar med dem för att ni ska kunna se när vi gör framsteg o det blir bättre (och för att visa att Nemi just nu växer snabbt).
Sen har vi varit ute o ätit lunch som synes, på uteserveringen stod den gröna plastflaskan som jag bara måste visa!

14 kommentarer:

Marie Christine sa...

jag tycker dina hundar är väldigt fint uppställda, kanske qvittra kan komma på kurs...?

Britt Marie o Rudi sa...

Tack för gratulationen! Vi är så nöjda. Jag, som inte har det minsta hum om utställningsverksamhet, kan inte se annat än att Zelda och Nemi står så fint så! Men jag kanske kommer att se förbättringarna som träning kan ge, och lära mig något om stacking.

Lyckopiller sa...

Hjälp vad Nemi växer. Syns tydligt på den här bilden. Önskar att jag hade ett trimbord att träna på. Blir inte riktigt samma sak på köksbordet.

Unknown sa...

Trimbordet var ett riktigt (bokstavligt) lyft, fattar inte att jag väntade så länge med att skaffa ett!

Anonym sa...

Ert stackande ser riktigt proffsigt ut! Som Zeldas och Nemis stalkare kan jag bara gratulera! Och hoppas att sprutan mot De Utvecklingsstördas Vänner inte fungerar.

Unknown sa...

Om Zelda hade hållt svansen litet högre, och bakbenen ytterligare en bit bakåt så hade hennes rygglinje sett rakare ut (vilket hade varit bra). En riktigt effektiv stacking ska kunna trolla bort hundens svaga sidor, och lyfta fram styrkorna.
Ungefär som vi gör med smink...

Unknown sa...

PS - det kom inte en enda duva medan vi åt...

Marie Christine sa...

men lillan står väl fint?

Anonym sa...

Går det att plana ut ryggen optiskt - med skuggor eller ljusare och mörkare partier (apropå smink)?
Eller genom att fluffa upp pälsen resp. tunna ut den på lämpliga ställen?
Är det med klickern Zelda får veta att hon står optimalt?

Unknown sa...

Till Anonym: domaren känner igenom hela hunden, så konstfärdiga tuperingar eller annat skulle genomskådas direkt - de flesta domare är ju även uppfödare och utställare, så de har nog god koll på utställarnas försök att "förbättra" hunden (att färga pälsen är förbjudet, och meningslöst för CC där alla färger och färgkombinationer är tillåtna).
Det görs "dopingkontroller" på utställningar för att undersöka ifall otillåtna ämnen finns i hundens päls...

Anonym sa...

Tack för raderna om utställningsbestyren! Men jag undrar vad det är som får en CC-ägare utan tankar på kommersiell avel att ställa ut en kines?

Unknown sa...

Många, både hundar och ägare, tycker att det är kul! En uppfödare som säljer en mycket "snygg" valp vill ju gärna att den ska visas av sin nya ägare, det är ju på utställningen som hon eller han får kvitto på att hon/han gör att gott arbete och är inne på rätt väg...
Utställningar kan ju även ge ett gyllene tillfälle att vänja en ung hund vid miljöer med många hundar och många (hundvänliga) människor, så en del gör det nog för att hunden ska få social träning.

Anonym sa...

Hmmm. Uppfödarens intresse förstår jag men jag undrar om det inte finns mindre stressiga och billigare sätt att träna valpens sociala färdigheter...
Misstänker att framgång och uppskattning kittlar ägarens fåfänga mer än hundens välmående?

Unknown sa...

De flesta når varken framgång eller särskuilt mycket uppskattning, men tycker ändå att det är värt besväret - det är ju ett litet antal hundar som kan konkurrera om topplaceringarna, men många som kommer ändå - CC är ju en stor utställningsras med stenhård konkurrens...