måndag 5 juli 2010

Frukost på Sveavägen.

Vi har problem, eller kanske ska vi säga en intressant utmaning.
Finnes: Zelda, Nemi, en matskål, torrfoder, råttköttmedmerafoder och jag.
Plan: Jag toppar Zeldas matskål med köttblandningen för rättvisans skull, och ger Nemi hennes frukost (köttblandning) ur handen. Idén är att utnyttja måltiden för att bygga upp kontakt - hon tittar på mig - får en tugga mat. Tittar på mig igen, får nästa, osv.

Vad händer?
Nemi vill inte ha köttblandningen, hon vill ha Zeldas torrfoder som ligger längst ner i Zeldas matskål. Zelda vill inte dela med sig, morrar. Nemi kommer motvilligt till mig och tar litet mat, men är mest fokuserad på Zelda som äter med god aptit. Ganska snart har Zelda ätit upp toppingen, och kommer för att se om hon kan få mer. Nemi kastar sig då över matskålen och fiskar upp några kulor som hon snabbt tuggar i sig. Jag ställer undan matskålen.
Nu har jag två hungriga hundar, en matskål som står på köksbänken, och kletig köttblandning på händerna.
Nemi inser att torrfodret är borta, så hon börjar äta sin planerade frukost. Zelda står bredvid och ser anklagande ut, så jag får ge henne också. När Nemi är mätt är Zelda fortfarande hungrig, så jag ställer ner hennes matskål igen och hon börjar knapra i sig torrfodret. Då kommer Nemi på att hon inte alls har ätit färdigt utan vill ha mer.
Hon försöker smyga fram, misslyckas förstås och får sig en åthutning, men Zeldas sätt att äta leder till problem. Zelda brukar välja ut en kula, lägga den på golvet, begrunda den, och sedan tugga sönder den omsorgsfullt och omständligt innan hon tar itu med nästa. Detta lämnar en lucka i försvaret (fotbolls VM sätter sina spår) så att Nemi kan komma åt matskålen medan Zelda ägnar sig åt den utvalda kulan, eller till och med sno åt sig en halv kula medan Zelda tuggar på den andra halvan.

Jag vill inte sära på dem när de ska äta, tycker att vi alla måste kunna hitta en fungerande måltidsordning, men vi kan väl lugnt säga att vi inte riktigt har nått ända fram...

7 kommentarer:

Katarina sa...

Det här med mathållning är inte oproblematiskt med två hundar. Nanna och Leia har lärt sig att äta ur varsin skål, men jag får distrahera Nanna vid Leias lunch- och kvällsmål.
När vi hade Mimmi och Nanna var valp, försökte de alltid äta varandras mat. Det slutade med att jag gav Mimmi valpfoder också - trots att hon var senior...

Unknown sa...

Jo, tror att jag framöver ska låta Zelda gå på promenad när Nemi ska äta mitt på dagen så att vi i alla fall får en störningsfri måltid... På sikt ska de förstås äta samma mat ur varsin skål...
Intressant att även dina hundar tycket att gräset var grönare hos den andra...

ej hundägare sa...

Kanhända en kaxig fråga... Men varför träna kontakt under måltiden?? Är inte det att fövirra hundarna? Borde inte att träna gott uppförande vid måltider räcka just vid dessa tillfällen?

Eva sa...

Känner igen det så väl! Jag har faktiskt låtit valpen äta i en bur, mest för att de äldre inte skulle sno valpmaten.
Efter mycket kort tid gick det bra ha dörren öppen, och inte så längt efter åt valpen "fritt". Då var matordningen liksom fastställd. Men hos mig har då största problemet varit att de vuxna velat råna valpen på allt ätbart. Inte av elakhet, men amrisar har ju en viss förkärlek för mat...

Anonym sa...

Så bekant! (utom att jag gömde köttet under torrfodret) Gräset ÄR grönare...Jag gav maten på var sida av ett kompostgaller i köksdörren, minns inte längre hur länge, kanske ett halvt år. Men fortfarande snor de av varandra, vilket inte längre är katastrofalt men nog förargligt för den ena är ett matvrak, den andra kräsen och dessutom på specialdiet.

Marie Christine sa...

Qvittra åt inte den fina köttblandningen alls. Hade jag inte givit henne torrfoder hade hon svultit ihjäl. Jag försökte med kokt kött och annat också innan jag gav upp. Hon är extremt kräsen och nu får hon torrfoder toppat med något som ska väcka aptiten. Det enda hon huggit in på som vore det den sista måltiden är pannkaka, men det tror jag alla hundar gör.

Anna sa...

Det kan vara ett pusslande det där med måltider...och alltid tycks det vara "godare" mat i någon annans skål. Här hemma äter Lucky i gallerburen, Killian utanför och tikarna äter i ett annat rum... annars är det alltid någon som äter snabbare eller vill "checka läget" i någon annans skål :p