torsdag 15 juli 2010

Lägeruppdatering!




Nu ska ni få höra vad vi har hållit på med.
Vi började med själva grunden: belöningarna. Särskilt relevant för Zelda och mig är belöningsutveckling, jag behöver bli mycket bättre på att belöna henne, särskilt med lek.
Två citat:
Om agility och träning: ”Det ska inte kännas som om hunden egentligen vill något annat…”
Om koppelträning: ” Gå med mig, stanna med mig, vänd med mig…”

Vi har lärt oss en hel del om handling, vilket är att visa hunden vart den ska så tydligt att den aldrig behöver tveka – vart vill hon att jag ska ta vägen nu? Alla de moment som agilityhunden ska klara ska den dessutom klara oberoende av förarens position – något helt annat än den teknik jag använde på gamla hunden som jag ”drog” runt banan. Därför kunde han aldrig bli snabbare än jag, och det tempot kommer man inte långt med…

Det Zelda och jag framförallt måste lära oss är att springa snabbt tillsammans (hon släpar efter) och att skapa ett bättre engagemang i det vi gör i träningen. För att nå dit behöver Zeldas lek utvecklas så att den kan användas som belöning, och hon måste ha roligare när vi tränar.

Själv är jag kollosalt nöjd över att hon klarar att delta och träna i en miljö där många stora hundar rör sig oförutsebart och skäller, även om hennes energinivå varit tämligen låg. (Delvis beroende på att hon är litet nere som vanligt efter löpet). Och leken går faktiskt allt bättre, hon får en godisbit varje gång hon tar tag i leksaken, på det viset ska vi bygga upp en lek som hon så småningom kommer att uppskatta – så är i alla fall teorin.

Bild 1: Vi börjar träna på gungan för att lära oss att ha god teknik på kontaktfälten, dvs den gula biten som hunden måste beröra med minst en tass både på väg upp och på väg ner. Hindret är uppallat så att hon bara behöver springa (gå i hennes fall) över brädan. Sedan tar man bort mer och mer av ”stöden” för att successivt öka svårighetsgraden.
Bild 2: Socialisering av valp: Fanny (kursledare), och medarbetare Jennifer och Karine visar hur det ska gå till.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kursen låter fantastisk. Det går säkert att återuppliva Zeldas lekiver - och som ett komplement till agilityn kan jag tipsa om rallylydnad som baserar sig på samarbete och glädje!

Unknown sa...

Jo - vi ska på freestyleläger i augusti, så får vi kasta oss över rallylydnaden nästa sommar - låter jätteroligt!

Anna sa...

Tack för dina snälla kommentarer :)
Vi är också nybörjare på agility men det är sååå kul tycker både "Vilda-Hilda" och jag så vi ska defenitivt fortsätta och gå fler kurser. Verkar vara kul med agilityläger och freestyleläger (som jag såg att ni också ska på), har anmält mig till freestylekurs med Hilda men får se om det blir av... hoppas det för hon tycker sånt är roligt, och jag med för den delen ;)

Anonym sa...

Ja, rallylydnaden kräver inga andra förhandskunskaper än god kontakt och gott humör! Och det har ni ju. Det finns en utmärkt svensk hemsida som presenterar den relativt nya aktiviteten (ny i Sverige, alltså).
Lycka till!