torsdag 15 juli 2010

Grattis E!


Till min enorma överraskning har jag lyckats ta en bild av Nemis vomeronasala organ! Hon kan processa kemisk information från andra hundar genom de här två slitsarna - hormoner, feromoner och säkert mycket annat.
På den större bilden är det lättare att orientera sig: i underkanten mitt finger, som hon biter i, upptill underkanten av nostryffeln.
Till E: hör av dig!

10 kommentarer:

Britt Marie o Rudi sa...

Oj, var det så det hette? Jag hade i alla fall hittat rätt ställe på Rudi som ser likadant ut, men visste inte namnet på det. Grattis E som visste!

Marie Christine sa...

vilka grejor det finns!

Anonym sa...

Tack, vad roligt :)
hälsar "E" som i Elisabeth.

Olga da Polga sa...

Aha! :) Vilken pangbild du fick till!

Unknown sa...

Jo, både Lize och Britt Marie var på rätt ställe, men det gällde att veta vad de fina slitsarna i slemhinnan är (egentligen visar fotot ingången till det vomeronasala organet som sitter ovanför, uppe i hårda gomen, men så petiga ska vi inte vara.. Det finns likadana slitsar i näshålan, så information kan nå organet både genom att hunden slickar på det den vill undersöka, och via luften när den nosar...
Konstigt nog diskuteras det fortfarande om människan har ett sådant organ eller inte, det borde vi väl ha klart för oss vid det här laget, tycker jag...

Lize sa...

Grattis till E.. Duktig av Nemi att vara så still när bilden togs. :=)

Anonym sa...

I boken om Zelda skriver du om det andra luktorganet men jag fick för mig att det handlade om två små hål och såg framför mig runda hål. Undrar om mina hundar har slitsarna...men bilden är onekligen en fullträff!

Britt Marie sa...

Live and learn.

Unknown sa...

Nemi var inte alls still - detta är ett helt misslyckat försök att plåta framtänderna i hennes underkäke...
Därav min överraskning när jag såg vad jag hade fått med på bilden...

Lize sa...

aha! :=). en misslyckats bild som blev en pangbild istället :=)