lördag 17 augusti 2013

Att förvalta en kurs...

Först av allt: om någon som läser det här inte har varit på kurs, helst läger, med sin/sina hundar så ska ni veta att ni har missat något som både är nyttigt och väldigt kul.

Man lär sig massor, aha-upplevelserna avlöser varandra, man får användbara tips och förslag både från kursledare och andra deltagare. Det finns dock ett litet problem, har jag upptäckt, i alla fall för mig: jag kommer hem, och återfaller sakta i gamla vanor. En del aha-upplevelser glömmer jag bort och de blir som nya på nästa kurs - ja just det, så var det...

För att undvika detta har jag skaffat en ny pärm. Där har jag satt in de två senaste kursintygen, och bakom varje intyg ska jag skriva ner några saker som jag lärde mig på kursen och som jag inte vill glömma/tappa bort.

Så nu börjar jag med freestylekursen som Nemi och jag var på i Karlstad hos Anita Axelsson och Johanna Lehman i början av juli.

Därifrån har jag med mig:

1. Att det är viktigt att värma upp hunden ordentligt innan den ska börja hoppa, snurra på bakbenen osv. Kanske självklart när man säger det, men jag har inte haft några bra rutiner för detta. Jag vet ju själv hur ett danssteg som är nästan omöjligt innan uppvärmning plötsligt går hur lätt som helst när musklerna kommit igång.

2. Att ge hunden (och sig själv) en vilodag i veckan och en semestermånad om året.

3. Att tänka på att variera både frekvensen av belöningar (ibland ofta, ibland sällan) och värdet på belöningarna under ett träningspass. Annars kan det lätt bli jämngrått och trist att hela tiden bli belönad på samma sätt och efter samma prestation.

4. Att belöna för fart i farten (godiset och hunden rör sig), och att belöna stadga och stabiltet på stället (hunden är stilla, godiset kommer och förstärker stoppet).

5. Att låta Nemi starta med så kallad flygande start, dvs att man inte först stannar och sedan sätter igång, utan att man går in på planen med hunden exempelvis i fotposition, och sätter sedan igång musiken så att det blir en flytande övergång. Detta har vi redan testat, och det fungerade ju utmärkt. :-)

6. De två mössen som vi tränar lekbelöning med, dem borde jag se till att använda i alla fall en liten stund varje dag. Det skulle lyfta oss rejält att ha fler belöningsmöjligheter.

7. Att fortsätta att lära Nemi att backa. Vi har haft så mycket fokus på attityd och energi de senaste månaderna att det inte blivit något nytt på länge,.


Inga kommentarer: