tisdag 30 juli 2013

Dag tre.

Och så avslutades lägret med en halvdag Heelwork to music med Richard, den andra halva dagen var vi med Lina och lyssnade på musik, fick tips på hur vi ska bygga  program och utveckla våra koreografier.
Vi har lärt oss ett nytt sätt att byta position, vi har börjat öva på att backa i fotläge (hunden och människan går baklänges), men framförallt har vi övat på att få upp energin i arbetet, precis det Zelda och jag behöver!
Några tänkvärda saker Richard sa:

"Heelwork is boring, you have to make it exciting"
Både hund och människa tröttnar på att knalla runt i olika positioner - bryt av med lek, med oväntade belöningar, med skojiga steg. Vi fick testa att göra "silly walks" i tio meter, och sedan ta in hundarna i fotposition. Till och med Zelda som jag trodde skulle ogilla att jag gjorde något oväntat piggnade till och blev mer engagerad. Hon såg faktiskt ut att gilla att det hände något otippat och ökade sitt fokus vilket vi sedan kunde ta med oss in i fotgåendet. Perfekt övning för oss!

"Reward when the dog is in perfect position."
Jag tror att vi alla tror att vi har koll på belöningsplaceringarna. Det visade sig dock att även förare som var mycket duktigare än vi belönade ut från den egna kroppen trots att hunden ska vara nära, en del belönade för långt fram, andra för långt bak. Märkligt att detta är så svårt! Richards tips: människans hand ska vara i kontakt med människans ben vid belöning, med undantag för en hund som tenderar att sacka, som Zelda i starten. Där rekommenderade han belöning tio centimeter längre fram i två veckor för att få fram henne.

"Be the magician."
Tiita! Människan kan trolla! Det kan dyka upp godis och leksaker ut tomma intet! Kolla kolla, det kan komma när som helst! Han hade ingenting i handen nyss, och nu har han en stor skinkbit, var kom den ifrån? Och vad ska hända nu?

Och så berättade Lina något jag inte visste: det går att utnyttja tiden på planen innan programmet startar, man skulle exempelvis kunna komma in med en halväten banan i handen och äta upp den just innan programmet går igång. Det har såvitt jag vet ingen gjort tidigare, det ska jag testa nu på lördag när vi har nästa tävling!

På hemvägen: Duktiga Luna som tog uppfyttningspoäng i sin första start med sitt HtM 2 program, duktiga Gina som fick stå över tävling den här gången, Karin och Zelda. Tack för trevligt sällskap!



1 kommentar:

eva s sa...

Tack för att vi får läsa och lära såna användbara tips. Intressant är det.