onsdag 31 mars 2010

Parkerad


Idag följde Zelda med till ett arbetsmöte. Här ligger hon snällt medan vi jobbar, innan o efter gick hon runt litet, blev klappad av ett antal nya människor och misslyckades med att hitta ngt ätbart i kafferummet. Intressant att hon är så stillsam i okända miljöer - hon går istället för att galoppera, närmar sig nya personer vänligt men återhållet.
Praktiskt.
Och nufördtiden parkerar jag henne alltid i en stol - hon ska aldrig mer behöva bli trampad på därför att jag har lagt henne på golvet där en del personer inte ser henne.

måndag 29 mars 2010

Mer konst?



Håller med Desperat Hemmafru om att hundbloggar gott kan innehålla konstdiskussioner - vi vill ju gärna vara genreöverskridande... Så här kommer två tavlor att begrunda, båda målade av den engelske konstnären Sir Edwin Henry Landseer (1802 – 1873).
Den ena en tidstypisk sentimental bild av en hund som just räddat livet på en liten flicka med titeln "Saved", den andra ett i mitt tycke utsökt porträtt av drottning Viktorias Saluki "Eos" som på vinthundars avmätta sätt blottar en liten bit av huggtanden. Eos hade jag med glädje hängt på min vägg, den andra hade nog fått bo på vinden...
Är det meningsfyllt att diskutera om detta är konst?

Är det möjligt?


Är det möjligt att inte beröras av Erik Hedins senaste tavla? Jag fick samma rysningar som när jag ser en riktigt vacker hund live - det är som om varenda cell i kroppen reagerar...
Detta innan intellektet hunnit ikapp och undrat över halsbandet, över hunden som symbol för den nästan abstrakta skönheten, över hur de romerska damernas små vinthundar kan ha varit dekorerade för att framhäva deras elegans, över estetikens roll i våra liv...

Zelda står visserligen, men hon STÅR inte...


Nej, det här fotot är (tyvärr) inte av Zelda. Hunden i bild STÅR, och med det menar jag inte bara att den varken sitter eller ligger. Den sträcker på sig, håller upp huvudet och svansen, ser ut som om den äger världen.
Vi har rätt långt kvar, för att uttrycka sig försiktigt, innan vi kommer dit.
Men alla stora framsteg består av en rad smärre framsteg, och jag är nöjd över att jag nu kan räkna till 15 sekunder utan att Zelda tror att det det är ngt annat hon ska göra och börjar buga eller lägga sig...
Bild: US Ch FaeryDreamer's Dragon Song som blev Bäst i Rasen på USAs stora utställning i Westminster för ngn månad sedan.

söndag 28 mars 2010

Zelda på vernissage!


Igår var vi på vernissage - skulptören Magnus Persson ställer ut på Sigtuna museum, och museet hade inget emot en liten, allergivänlig hund... Hon var till och med välkommen i cafeet där hon fick en skål vatten... Det blev en innehållsrik dag!
Bild: Vi står framför "Rött tecken", en av mina favoriter.
Foto Agneta Gussander.

lördag 27 mars 2010

Casper 10 v


Nu har han gjort det igen: gått upp två kilo på en vecka, så nu är Casper 14 kg tung, och han mäter 43 cm om jag inte minns fel! Han har rätt god ordning på sina ben, och ser mestadels ut som om han tycker att allt som händer är det bästa som kunnat hända just i detta ögonblick. Zelda tar honom med ro - de har tittat på varandra men ska inte hälsa förrän Casper är vaccinerad och klar.
Så antingen har hon vant sig vid GD valpar, eller så skräms inte Casper eftersom han mestadels är tyst...
PS - ifall ni undrar: det är inte någons knä som syns mellan frambenen - han har ett avklippt jeansben med en knut på att leka med...

torsdag 25 mars 2010

Såååå svårt att låta bli...

Har Zelda i knäet, stryker henne över nacken... och hittar en liten, liten tova. Några hårstrån har börjat trassla in sig i varandra (Hur går det till? Vem börjar? Och varför hänger de andra på?). Det kliar i fingrarna - vill trassla loss, dra litet, ställa till rätta...
Men Catalina sa: "Dra ALDRIG i en torr päls. ALDRIG."
Det kom en fråga från publiken:
"Inte ens med fingrarna?"
Catalina fixerade oss alla med en sträng blick.
"Inte ens med fingrarna."
Så jag får behärska mig, låta denna lilla tova sitta men bada snabbt så att den inte växer. (Och då, efter badet, då ska den få reda på vad jag tycker om den.)
Bild: Ingen bild. Små små tovor syns bara med elektronmikroskop...

CC störst på påsktutställningen i Älvsjö!


Igår kom vår nummerlapp, den som bekräftar att vi lyckats både anmäla oss och betala för att få vara med i Stockholm International Dog Show 3-4 april. Av den framgår att 90 CC kommer att delta, vilket gör CC till den överlägset största rasen.
Som jämförelse: Pekinges: 2. Old English Sheepdog: 8. Labrador retriever: 56. Schäfer (största rasen i Sverige): 16 (de är nog på brukshundsklubben i stället).
På andra plats, såvitt jag kan se, kommer mopsarna med 78 anmälda hundar. Är utställning ett småhundsfenomen? Är vi som väljer en "vacker" ras särskilt besatta av att få skönheten bedömd och premierad? Är vi särskilt utåtriktade och sällskapliga så att vi trivs i utställningsmiljön?
I's a mystery... Det ska i alla fall bli väldigt kul, vi ska dit på lördagen och kommer att hålla till i ring 27. Konkurrensen om toppplaceringarna kommer att bli stenhård och spännande. Mitt mål: att kunna vara stolt över Zeldas päls, att kunna visa henne någotsånär väl, och att hon ska få en etta efter förra sommarens två tvåor....

onsdag 24 mars 2010

Gårdagens två highlights:



Igår träffade vi Adam, Cane Corso på drygt fyra år, på hundcafeet Himmelska Hundar. Han har ungefär samma teckning som Casper, väger 50 kg, och gick runt på det där speciella godmodiga sättet som harmoniska stora hundar kan ha - en fröjd att se!

Zelda (i motsats till en liten Yorkshireterrier) höll sig litet på sin kant. Tror dock att hon hade hälsat om inte flera svarta labradorer/flattar hade varit i vägen. Hon verkar mest vara orolig för att bli påsprungen av någon ivrig och okoordinerad unghund. Lugna hundar som Adam brukar hon så småningom våga sig fram till, även om de är riktigt stora.
Adam var dagens ena highlight.
Den andra var att vi äntligen kom igång med vår fortsättningsklickerkurs hos Denise, tillsammans med Lookie. Bilder kommer nästa gång, om två veckor. Både Zelda och Lookie har vuxit till sig och blivit snabba på att förstå hur en matte/husse med klicker ska behandlas för att det ska trilla ut godis, väldigt kul att se! När kursen är klar ska hundarna bland annat kunna hämta namngivna föremål och lägga dem i en korg. Vi människor ska kunna använda klickern i många olika sammanhang - till nästa gång ska vi träna på att belöna önskvärda beteenden ute på promenad, målet är att öva dagligen. Vi ska även träna på apporteringen där båda Lookie och Zelda behöver bli bättre på sista steget, att lägga föremålet i handen. Jag ska även använda klickern för att förbättra Zeldas "utställningssstå".
Bild: Adam och ett rätt misslyckat försök att få med både Adam och Zelda på samma bild

tisdag 23 mars 2010

Mitt i natten...


Det händer att Zelda väcker mig på natten och vill ut. I morse kom hon vid kvart över fyra.
Då är det väldigt skönt att veta att hon faktiskt behöver gå ut, och inte bara blivit nyfiken på att se Stockholm by night.
När detta händer har jag oftast givit med mig och bara gått en kortkortkort promenad (10 meter) på kvällen. Uppenbarligen räcker inte det, fast hon skyndar sig att göra det hon ska och sedan tittar hon längtansfullt mot porten - kan vi gå in nu? Om jag ändå fortsätter att gå så står hon länge och tvekar - följa med eller inte följa med?
Det är naturligtvis inte alltid såhär - ofta har vi det riktigt trivsamt på våra kvällspromenader. Jag misstänker att hon fortfarande inte riktigt kommit över ungdomarna som kastade smällare efter oss en kväll - det är framförallt åt det hållet hon inte vill gå.
Bild; Sveavägen på natten.

måndag 22 mars 2010

Arbeta gratis?


Hur länge fortsätter en hund att exempelvis räcka vacker tass om den inte får någon belöning? Jag har just läst en studie som visar att hundar tappar intresset mycket snabbare om det finns en annan hund i rummet som blir belönad för samma insats.
Detta tolkar forskarna som att även hundar har en inbyggd rättvisekänsla. Den verkar dock inte vara lika utvecklad som den hos många apor som kan vara känsliga för vilken belöning en annan apa får (om hon får en vindruva tänker jag inte arbeta för en bit gurka, trots att jag var helt nöjd med gurkan innan jag såg att hon fick vindruvor...). För hundarna i studien spelade det ingen roll om den ena hunden fick en "bättre" belöning än den andra, men arbeta gratis när andra fick lön ville de inte.

The absence of reward induces inequity aversion in dogs. Friederike Rangea, Lisa Horna, Zsófia Viranyib and Ludwig Huber.
PNAS January 6, 2009 vol. 106no. 1 340-345 (brukar inte ta med referenser i Zeldas blogg, men idag blir ett undantag...)

Bild ur artikeln. Hundägarna i bakgrunden, försöksledaren framför hundarna.

söndag 21 mars 2010

Gå ut!



Såhär entusiastisk var Zelda igår morse när jag berättade att vi skulle gå ut en gång till på morgonen. Hon tryckte ner huvudet mot kudden:
"Nu? Säg att du skämtar..."
Men nej, jag skämtade inte, vi skulle ut en sväng tillsammans med Denise o Misty. Vi hoppas att hundarna ska komma överens så att Zelda kan vara hos Denise ibland även när Misty är hemma. Som synes gick det riktigt bra.

lördag 20 mars 2010

Casper 9 veckor.


Idag har Casper bott i sin nya familj i en vecka. Han har gått upp från tio till tolv kilo, och han mäter 42 cm. över manken.
Han har hunnit etablera en fanclub i huset, och ett eget revir mellan en soffa och soffbordet. Där sitter han gärna och tittar upp över bordskanten som en liten vildhundsvalp på savannen, ett intryck som förstärks av hans svarta nos och tigrerade skinn. Fast jag tror inte att vildhundsvalpar blänker - det gör Casper som ni ser!
Jag tycker att han verkar full av sol och förtröstan, den positiva energin står som en aura runt hans randiga kropp.
Bild: jag håller tuggbenet i ena handen, kameran i den andra...

Bad igen - och inte en tova...


Jaha. Nu har Zelda badat igen. Den här gången hade hon knappt en tova (en pytteliten bakom ena örat). I borsten en helt acceptabel liten pälstuss.
Planeterna?
Luftfuktigheten?
???? men :-)
Vi laddar nu inför utställningen i Älvsjö den 3 o 4 april....

fredag 19 mars 2010

Örebroutställningen - kanske Zeldas största ögonblick i ringen!


Minns ni att Zelda kom tvåa efter den högt meriterarade Prefix The Name of The Game (Rigmor) i Örebro? Nu har samma hund blivit bästa kines på Crufts i England - väldens mest prestigefyllda utställning! Större kan det inte bli!
Under normala omständigheter skulle de aldrig bedömas tillsammans eftersom Rigmor tävlar i championklass och så meriterade hundar sällan dyker upp på de små inofficiella utställningar där alla vuxna hundar förs ihop till en klass...
Bild: Rigmor, från Crufts webbsida.
PS: I verkligheten är hon ännu vackrare och roligare... och vi har stått intill henne i ringen... Attans att vi inte har en bild...

torsdag 18 mars 2010

Som en kronisk sjukdom...


Jag börjar uppfatta Zeldas päls ungefär som en kronisk sjukdom: ibland är det bättre, ibland sämre. Varje gång det är bättre (inga tovor) tror man att alla problem är lösta, men sedan kommer återfallet... De senaste veckorna har Zelda päls tovat igen, kan det bero på planeterna? Luftfuktigheten? Mitt försök med nytt balsam? Onda ögat?
Hursomhelst kämpar vi på - igår badade hon, här ser ni den päls som fastnade i borsten... Målet, som ni kanske minns, är att det inte ska finnas mer än något udda hårstrå i borsten när allt är klart...
(Och ja, då ligger ribban högt, men varför ska den inte göra det?)

onsdag 17 mars 2010

En skillnad mellan ett föl och en valp...


Hört av Memea: ett föl (och en kalv och en nyfödd gazell osv) ska upp på benen och följa sin mor vart hon går så snart de är födda. De är oftast helt obekymrade över sin omgivning, bara mamma finns där. En hundvalp (och en ung hyena, räv eller kattunge) ska däremot ligga kvar där mamman har lagt den, medan hon kommer och går. Den ska absolut inte ge sig ut på egna äventyr medan mamma jagar. Därför ska den tycka att omvärlden verkar farlig, och vara helt nöjd med att stanna där den är.
Det förklarar varför små valpar ofta tycker att nya miljöer är skrämmande - det är precis som det ska vara, och betyder inte att hunden är ängslig till sin natur. Och det går snabbt över, men kanske inte som vi tror för att vi har tränat, utan helt enkelt för att deras hjärna har mognat....
Bild: Shiresto med föl.

tisdag 16 mars 2010

Delat ansvar/hört på tåget...

Idag har jag varit i Borås. På vägen tillbaka, på kvällen, ringde kvinnan som satt bakom mig hem.
"Hej älskling... litet diverse småprat... och du har väl fått dig en skön promenad med hunden i det vackra vädret?"
"Nehej. Men då har väl Erik varit ute med henne?"
"Vet du inte! Herregud, jag var ju ute med henne jättetidigt, innan jag åkte. Jag vill tala med Erik NU!"
"Erik - har du varit ute med hunden idag?"
"Nej pappa har inte tagit ut henne - DU MÅSTE GÅ UT MED HENNE NU GENAST, DEN STACKARS HUNDEN HAR INTE VARIT UTE SEDAN TIDIG I MORSE."
"JO DET MÅSTE HON. NU MED EN GÅNG."
Där verkade samtalet ta slut, det blev tyst. Efter en liten stund kom ett svagt:
"Herregud..."
Sedan hördes inget mer.
Emile Zola lär ha suttit på cafeer och lyssnat på sina medgäster och sedan använt det han hört för att skriva realistiska dialoger - han hade älskat mobiltelefonen!

måndag 15 mars 2010

Godare än älgburgare...


Igår hade jag kokt rotselleri i litet grönsaksbuljong. I morse toppade jag Zeldas frukost med några bitar torkad älgburgare (allt för att hon ska äta litet på morgonen), och sedan la jag på en bit rotselleri för att se vad som skulle hända. Zelda kollade först vad som bjöds, nosade ingående på både älgburgarbitarna (som hon brukar gilla skarpt) och rotsellerin - och sedan åt hon rotsellerin.
Ja varför inte - såhär beskrivs den på samma sida som jag plockade bilden från: Rotselleri har mycket aromatisk smak med en sötaktig nyans.
Om vi människor tycker att den är aromatisk, hur ska den då smaka för en hund? Apropos att berika hundens liv genom att ge den oväntade saker att äta...

söndag 14 mars 2010

Förädlad produkt...



Att köpa en hundvalp är lite som att köpa en guldklimp - först betalar man för något som har ett stort värde i sig. Sedan sätter guldsmeden/hundägaren igång och arbetar fram det hon eller han ser för sitt inre öga, det som ska bli av guldklimpen/valpen.

Zelda börjar nu bli en rejält förädlad produkt - all den tid och energi som jag lagt ner på att forma henne har ökat hennes värde avsevärt, i alla fall för mig.
Undrar om försäkringsbolaget tänker som jag, måste undersöka saken.
Bild: Guldklimp och förädlad produkt. (Närmare bestämt den sjuringade halskragen från Möne i Västergötland. 400-talet e.Kr som finns på Historiska museet i Stockholm.)
Och nedanför: Annan guldklimp...

lördag 13 mars 2010

Lördag - Casperdag.


Nu är han här! Casper, åtta veckor och tio kilo har flyttat in hos våra grannar idag. Han har en ovanlig färg för att vara en Grand Danois: brindle vilket betyder att han har svarta och gula hår ordnade i vilda och spännande ränder. Hans ansikte är svart, nosen är mjuk och hela han luktar underbart av valp och värme. Till sin personlighet verkar han vara lugn, trygg och glad - kan ett liv börja bättre än så?
Bild: Casper på väg till sitt nya hem.

Djursholms bokhandel.



Har ni besökt Djursholms bokhandel? Om inte - gör det om ni har möjlighet! I eftermiddags var Zelda o jag i denna alldeles extremt inspirerande miljö - planerar ett snart återbesök. Efteråt kan man ta en kopp kaffe på cafeeet intill, idealiskt.
Även idag uppförde Zelda sig perfekt - hon umgicks, promenerade runt, vilade på en trapp, skötte sin del av arbetet på ett strålande sätt!
Tack för inbjudan!
I bild: Bokhandeln och bokhandlare Mats Ahlström med familj och kompis, vi har hittat en parkeringsplats för Zelda (hon ska ju helst synas...)

fredag 12 mars 2010

Ullas valpar 17 dagar...


Bild: Talar för sig själv...

torsdag 11 mars 2010

Eureka! Zelda har klurat ut vad "stå" betyder!


Poletten har trillat ner. Ljuset har tänts. Det har tagit ett år, men nu ställer Zelda sig med ett underfundigt uttryck och sakta svängande svans och tittar på mig medan hon STÅR istället för att sätta sig, lägga sig, buga eller tappa intresset. Inser att detta obegripliga kommando varit lika påfrestande för henne som för mig (underarm rakt ut från min kropp)... Men nu har hon listat ut vad det betyder, och det verkar göra henne NÖJD! (Jo, antagligen övertolkar jag hennes signaler, men hon ser verkligen belåten, nästan litet triumferande ut).
Här märker jag en skillnad hos mig själv: nuförtiden tycker jag inte att det gör något att vissa saker tar sin tid. När jag var yngre hade jag nog haft en hel del (mest negativa) synpunkter på en hund som behöver ett år på sig för att räkna ut vad mattes osystematiska träning syftar till...
Bild: Detta ser ut som vilken bild som helst på en hund som står - men Zelda står därför att jag har bett henne göra det, vilket är stort för oss... (Inte still, men hur mycket kan man begära...)

onsdag 10 mars 2010

Googlat grannen...


Nyfikna som vi är på Casper har jag googlat honom, och hittat det här fotot av hans far. Casper har liknande teckning och färg - kan ni föreställa er att gå ut och gå med Zelda och en bjässe av det här slaget!
Något att se fram emot fast det är svårt att förstå att en hund kan bli så stor när Zelda snusar belåtet i mitt knä...


Bild: MULTICH. Grand Krøyer's Ayers, foto Kennel Grand Kröyer.

tisdag 9 mars 2010

Tisdag. Ett överskott av kärlek och ett underskott av hund.



På lördag kommer en ny liten hund till Olivers familj - en Grand Danois valp som heter Casper. Ingen hund kan ersätta en annan, men Casper visar vilken viktig del av familjen Oliver hann bli under sitt korta liv, och hur mycket han tillförde dem han kom i kontakt med.
Casper är tigrerad med svart mask, och även han kommer att få en bloggdag, dock inte tisdagarna som fortfarande känns som "Oliverdagar"
Bild: Oliver som vi minns honom, och Casper c:a 6 v.

måndag 8 mars 2010

Visst har ni alltid undrat...


hur en tvåveckors Lagottovalp ser ut?
Såhär!
I eftermiddags var jag på besök hos Ulla Montan - hennes tik Gloria är stolt mamma till sju välmående små valpar som just i dagarna öppnat ögonen mot världen och tagit sina första steg!
Det var svårt att slita sig från valplådan.

söndag 7 mars 2010

Heder åt uppfödarna!


Läser att en högt meriterad CC har visat sig vara bärare av anlaget för primär linsluxation (DNA-test). En annan, strålande vacker hund har visat sig ha knän som inte är helt hundraprocentiga. Den här informationen lägger uppfödarna upp på sina hemsidor, och två avelskarriärer tar tvärt slut.
Uppfödarna har investerat mängder av kärlek, tid och pengar för att få fram de här exeptionella hundarna som i sig själva är kärnfriska, men uppfödarna tar sitt ansvar för att framtida valpköpare ska få friskaste möjliga valp.
Heder åt dem!
Detta är för mig det tyngst vägande skälet att köpa en valp av en seriös uppfödare. Vem som helst kan korsa sin chihuahua med närmaste CC och hävda att valparna blir särskilt friska eftersom de är blandraser. Det är inte sant. Och när ser man att någon som säljer blandisar har gjort en lika omfattande hälsokontroll av föräldrarna som en seriös uppfödare av renrasiga hundar? För den enskilde uppfödaren är det en katastrof när en av kennelns stjärnor visar sig vara anlagsbärare för någon sjukdom, men den smällen tar de för att kunna garantrera sin valpköpare att deras nya hund inte kommer att drabbas av ärftliga sjukdomar.
Därmed inte sagt att jag har något emot blandisar, tvärsom, men uppfödaren måste ha tänkt igenom vilka raser som "passar ihop", och blandisvalparna ska förstås ha samma omsorgsfulla uppfödning som alla valpart för att få bästa möjlig start i livet.
(En av Zeldas jämnåriga bekanta är just en chihuahuakorsning vars ben enligt veterinärerna är för klena för hennes kropp - hon är redan opererad i flera omgångar, tragiskt både för hunden och hennes ägare.)

Bild: Hundöga med linsluxation - detta vill vi undvika. 2005 Dr David L Williams

lördag 6 mars 2010

Biblioteket i Vallentuna!










I eftermiddags arbetade Zelda: vi var på författarbesök i Biblioteket i Vallentuna. Zelda fick ligga på ett bord, vilket hon fann sig i utan protester. Jag är imponerad av min lilla hund!
Bild: Zelda o jag, publiken...

Bättre!


Nu är ordningen återställd! Efter badet flyter Zeldas päls runt hennes kropp som vanligt, lätt och nästan litet magiskt...

fredag 5 mars 2010

Pälsolja...


Igår prövade vi pälsolja - idag ser Zelda ut såhär! I morgon ska vi satsa på ett bad utan olja...

torsdag 4 mars 2010

Medicinalhund


Precis som det finns medicinalväxter som kan bota eller lindra sjukdom, finns det medicinalhundar. Chinese Crested är en sådan ras som har använts mot ledvärk, magont m.m.
Igår gjorde Zelda en sjukvårdsinsats hemma hos Bruno (bild), vi utgår ifrån att han är frisk idag!
Bild: Agneta, Brunos farmor.
PS: För säkerhets skull: nej, behandling med CC är inte evidensbaserad, och alla inlägg behöver inte tas på blodigt allvar...

onsdag 3 mars 2010

PP på hundstallet...


För den som börjar längta efter en hund kan en titt på hundstallets aktuella hundar vara en riktigt god idé. Där hittade vi vår tidigare, oerhört uppskattade hund, och just nu finns där en pp-tik för ovanlighetens skull. Hon är född 2008 precis som Zelda, och är hela 45 cm. hög! (Tikar ska helst inte vara över 30 cm. - vilket ju egentligen bara spelar roll om hunden ska ställas ut eller användas i avel...)
Bild: Azita som väntar på sitt nya hem...

måndag 1 mars 2010

Bort på middag - kul!




I kväll har vi varit på middag och träffat Kyra, äldre dvärgschnauzer, och Gudrun, 5 månader gammal tax. Zelda och Gudrun fick testa Kyras aktivitetsleksaker (heter det så?), och båda lyckades pilla fram godiset, om än med viss ansträngning...



I bild: Zelda och Kyra hälsar, Zelda har tröttnat på Gudrun som hade mer energi än de äldre damerna, och Zelda lyfter träcylindern för att komma åt godiset.