måndag 22 mars 2010

Arbeta gratis?


Hur länge fortsätter en hund att exempelvis räcka vacker tass om den inte får någon belöning? Jag har just läst en studie som visar att hundar tappar intresset mycket snabbare om det finns en annan hund i rummet som blir belönad för samma insats.
Detta tolkar forskarna som att även hundar har en inbyggd rättvisekänsla. Den verkar dock inte vara lika utvecklad som den hos många apor som kan vara känsliga för vilken belöning en annan apa får (om hon får en vindruva tänker jag inte arbeta för en bit gurka, trots att jag var helt nöjd med gurkan innan jag såg att hon fick vindruvor...). För hundarna i studien spelade det ingen roll om den ena hunden fick en "bättre" belöning än den andra, men arbeta gratis när andra fick lön ville de inte.

The absence of reward induces inequity aversion in dogs. Friederike Rangea, Lisa Horna, Zsófia Viranyib and Ludwig Huber.
PNAS January 6, 2009 vol. 106no. 1 340-345 (brukar inte ta med referenser i Zeldas blogg, men idag blir ett undantag...)

Bild ur artikeln. Hundägarna i bakgrunden, försöksledaren framför hundarna.

7 kommentarer:

ej hundägare sa...

Tanke som poppade upp: Hunden är ett flockdjur och otämjd (dvs, när inte en matte/husse/försöksledare är flockledare) får individer vänta i rangordning vid matbordet. Om då hund B tillåts av flockledaren att äta, varför ska då hund A (som är lägre på rangskalan) anstränga sig utöver att vänta? I naturen är det troligen en nackdel att koncentrera sig på/syssla med annat än att vänta på sin tur vid matbordet? Och riskera att bli utan mat/tappa sin plats i ledet?

Min fråga: Visst är det så att hundar bara gör en sak i taget?

desperat hemmafru sa...

Smart reflektion "ej hundägare"! Och spännande artikel du hittat Åsa!

Unknown sa...

Just den tanken diskuterades inte i artiklen, kanske därför att en ranghög individ (i det här fallet försöksledaren) ger sitt tillstånd genom att dela ut belöningen. I alla sammanhang där hundar tränas i grupp - kurser av olika slag, träning inför tävling - belönas ju hundarna individuellt, och jag har aldrig sett (fast det har kanske ngn annan??) att en hund inte tar emot sin belöning pga att den anser att en mer ranghög borde få den istället (att de helt enkelt inte vågar).
Dessutom alternerades hundarnas experimentgrupp , och hundarna visade tydligt sitt missnöje genom att titta bort från försöksledaren som hade belönat den andra hunden när de räckte fram sin tass, men inte givit dem något. De vägrade helt enkelt att befatta sig med honom/henne, vilket författarna tolkar som att hunden har en inbyggd motvilja mot att behandlas sämre an ngn annan... (eftersom de samarbetatade mycket längre, utan belöning, när de var ensamma...)

Och svaret på din fråga: det vet jag inte.... vi får väl vänta tills någon kan undersöka hundens hjärna och se om den kan tänka på en sak medan den gör ngt annnat...

ej hundägare sa...

Spännande!! Jag borde naturligtvis läsa artikeln för att diskutera... Men att hundar tar emot individuellt vid ex. tävling kan inte det bero på att varje ekipage är en egen liten flock (bland flera flockar) med matte/husse som ledaren. Min tanke var att i försöket var försöksledaren=flockledaren för båda hundarna, men att denna/-e bara belönade en och att då den obelönade "trillade tillbaka" i ursprungligt flockbeteende och inväntade sin tur och vände bort huvudet i underkastelse (som på mänskotolkningsspråk tolkas som inbyggd motvilja att behandlas sämre - för så skulle en mänska tycka - och finna sig i det eller slåss för en bättre position...

I en tvåmans/-hundsflock finns ju ingen konkurrent om man nu inte utmanar ledaren...

ej hundägare sa...

PS. Hittat artikeln och ska ge mig i kast med den som en synnerligen "glad amatör" :-))... (med betoning på amatör)

ej hundägare sa...

Har nu läst igenom studien (obs!som icke sakkunnig) och den mest pockande frågan som dök upp är om man kan tänka sig att hundarna "helt enkelt bara" blir förvirrade (man ser ju stress) av försöksledarens inkonsekventa beteende när de (hunden alltså) inte, som de lärt, får belöning för vacker tass utan ser att den godbiten går till den andra närvarande hunden? Och i/av förvirring (och inte av rättvisetänkande) slutar att räcka vacker tass ganska omgående? En annan tanke: Hur vet hund A att hund B (eller omvänt) blir belönad för att den räcker vacker tass ("arbetar")? Alltså att HUNDEN som blir bedragen/lurad/inkonsekvent behandlad av försöksledaren gör den reflektionen/kopplingen?

ej hundägare sa...

PS. I "belöning" inkluderar jag även den svagaste/lägsta - "duktig hund" (plus omklappning?) - som sannolikt ges när inte mörkt bröd eller korv ges. Eller får hunden inte det minsta erkännande när den räcker vacker tass utan matbelöning?