måndag 29 mars 2010

Mer konst?



Håller med Desperat Hemmafru om att hundbloggar gott kan innehålla konstdiskussioner - vi vill ju gärna vara genreöverskridande... Så här kommer två tavlor att begrunda, båda målade av den engelske konstnären Sir Edwin Henry Landseer (1802 – 1873).
Den ena en tidstypisk sentimental bild av en hund som just räddat livet på en liten flicka med titeln "Saved", den andra ett i mitt tycke utsökt porträtt av drottning Viktorias Saluki "Eos" som på vinthundars avmätta sätt blottar en liten bit av huggtanden. Eos hade jag med glädje hängt på min vägg, den andra hade nog fått bo på vinden...
Är det meningsfyllt att diskutera om detta är konst?

10 kommentarer:

ej hundägare sa...

Pass! till diskussionen om vad som är konst eller inte. ("Därom får de lärda tvista"...)

Vad jag hänger på väggarna i mitt hem är ju en helt annan sak. Där får mitt hjärta råda. Går jag på konstutställning kan jag diskutera mig blå vad som är "bra konst" eller maniererat, pretentiöst, platt, osv. Riktigt bra konst, som jag ser det, är det få förunnat att kunna framställa. De få som begåvats med det där extra som inte egentligen kan definieras fast massor av ord läggs ner på det... och varför inte... om inte annat utmanar det att lära sig se bredare och djupare än bara avfärdande som bra eller dåligt...

ej hundägare sa...

Var väl inte helt sanningsenlig i min kommentar ovan vad gäller konst på väggarna hemma hos mig. Visst väljer jag med hjärtat, men onekligen är det så att plånboken oftast sätter gränsen... ;-)

Unknown sa...

Och då kommer frågan om det är OK att ha en reproduktion av en tavla som man inte har råd med (eller som hänger på ett museum och inte är till salu)...

Britt Marie sa...

Nu måste jag lägga mig i debatten! Jo, det är helt Ok att ha en reproduktion av en vacker, dyrbar tavla hängandes hemma på väggen. Om motivet gör mig glad/lycklig/lugn ska jag kunna njuta av det, även om jag inte kan köpa konsten i original.

Anonym sa...

Ja! till reproduktioner, planscher och postkort (t.ex. Schjerfbecks självporträtt fungerar utmärkt som en serie...) När man tittar på reproduktionen kommer man ihåg originalet, om man sett det någongång.
Men jag skulle aldrig rama in en reproduktion så att den kunde förväxlas med en målning. Däremot kan den få hänga på en synlig plats och inte i en korridor...

Anonym sa...

Har man problem rättfärdiga en reproduktion man har/vill ha på väggen, kan man ju alltid säga att man är svag för kitsch och räknar reproduktioner dit... :-)

ej hundägare sa...

Jag som skrev om kitsch ovan.

desperat hemmafru sa...

Oj vilken diskussion det blev om (hund)konsts! Men det är besvärligt att diskutera så subjektiva ting som objektiva konstverk... ;-) Tänk att konst väcker så mycket känslor. Men det är väl precis så det ska vara?!

Anonym sa...

Räddningshunden var kanske brukskonst på den tid då den kom till, ungefär som en tidningsbild idag.
Ett porträtt av en hund är väl lika mycket, eller lika litet, konst som ett humanporträtt?

Anonym sa...

Jag skrev om hur jag beundrade ett
porträtt av en vän som hennes man hade målat. Jag tycker att det är
lika fantastiskt att en konstnär
kan avbilda en människa eller som
vi har sett här hundar.
Många uppfödare som har uppnått
en aktningsvärd ålder och kanske
"har allting" brukar av sina vänner
uppvaktas med en oljemålning av en
speciell hund och jag kan garantera
att den får en egen vägg väl synlig
Det är underbart att att det finns
en konstnär som kan fånga just det
speciella hos en viss hund eller
en ras. Jag är bara 70 nu, men när
jag blir 80 eller 90 så vet mina
jämngamla uppfödarvänner vad jag
vill ha, dom kan börja spara redan
nu!!