lördag 9 mars 2013

Murashka. Milkah. Arleekin. Vet ni vilka jag talar om?

Antagligen är svaret både ja och nej. Murashka, Milkah och Arleekin var några av hundarna som Pavlov (1849-1936) använde i sin forskning. De här hundarna har gått till historien inom både medicin (fysiologi) och psykologi men de nämns sällan vid namn.
Så därför gör jag det idag.


Som ni ser av bilden var det diverse blandraser som hamnade i Pavlovs laboratorium där de sedan användes som modellorganismer. Genom att studera hundens fysiologi kunde Pavlov och hans kollegor förstå den mänskliga fysiologin bättre, det gick ju att göra kirurgiska experiment på hundar som av etiska skäl inte kunde göras på människor. Han fick Nobelpriset i medicin/fysiologi 1904 för sina upptäckter.
I England blandade Darwin sig i debatten genom att hävda att hundar kunde känna smärta och lidande, och att de därför skulle sövas innan man började titta in i deras kroppar eller operera dem, en åsikt som väckte en hel del debatt.
Jag blir litet tagen av blicken vi får av de här hundarna.

Bilden hittad på nätet, eftersom den är över hundra år gammal hoppas jag att ingen har copyright på den.

5 kommentarer:

Bingolotti sa...

Intressant att känna till!

fianathome sa...

Ganska fascinerande att de finns på bild trots 100 år sen eller..?!

Unknown sa...

Kul info :)
Sofia
www.echosierra.se

Anonym sa...

Inte är det så länge sedan det debatterades ifall prematurfödda barn kände smärta eller inte. Som regel brukade man inte ge någon smärtlindring.

Och vi alltid inbillar oss vara på toppen av utvecklingen.... Jag många gånger funderar över hur vi månne tänker om 25-50 år om våra nutida "sanningar". Förmodligen kommer vi oja över många av de grymheter vi håller fast vid med vår nuvarande okunskap.

Olga da Polga sa...

å fina fina hundarna ...