söndag 31 mars 2013

Kollat lydnadsettan. Ojdå.

I går gick jag för första gången in och tittade på lydnadstävlingar, vi måste ju faktiskt anmäla oss till några sådana också. Den första jag halkade in på var i Bro Håby den 13 /4.
Så här ser startfältet ut i klass ett:
Bearded Collie.
Rottweiler.
Pumi.
Border Collie.
Golden Retriever.
Berner Sennenhund.
Flatcoated Retriever.
En till Border Collie.
Kelpie.
Tervueren.
Springer Spaniel
En icke-stamboksförd. Någonting säger mig att den snarare är en schabrador än en chihuahua/kines fast jag kan ju ha fel.

Detta var litet omtumlande.
Damerna ska alltså kunna ligga plats i två minuter med en rottis på ena sidan om sig och en flatte på den andra.

Tanken svindlar.

10 kommentarer:

Unknown sa...

Ja d var inte ett dåligt startfällt :)
Sofia
www.echosierra.se

ej hundägare sa...

Wow! Låter halsbrytande banbrytande... Lycka till!

Britt Marie o Rudi sa...

Ja, det brukar vara tunnsått med medtävlande i damernas storlek. Kanske en rottis eller liknande kan störas av att ligga bredvid ett litet fluff också :)

Unknown sa...

Till Britt Marie o Rudi.
Jo, den enda gången vi har testat platsliggning i grupp var det just en flatte som blev så störd att han var tvungen att resa sig och undersöka fluffet så det är nog inge önskeplacering för någon, men vad ska man göra? Jag vill bara inte att Zeldas första upplevelser ska bli alltför skrämmande.

Britt Marie o Rudi sa...

Det är ju det jobbiga med platsläggandet att slumpen avgör vilka grannar, och hur många, hunden får. Jag minns att Rudi en gång reste sig från platsen på en klass 1 -tävling. Han tycket allt att jag stod väldigt långt bort och lomade smygande fram till mig och la sig i där stället. F ö har vi haft tur och aldrig varit inblandade i någon incident på platsen, men visst förekommer det. Oftast är det ju unga hundar i klass 1 och det vanligaste är väl att de bjuder upp till lek och bus. Jo, det är nervöst att lägga sin hund plats i lydnadsettan. Vi får hoppas på ett lugnt och sansat gäng när det blir dags för er!

Unknown sa...

Mitt mardrömsscenario: ung flatte/ridgeback/boxer bestämmer sig för att kolla om Zelda vill leka, skuttar fram. Zelda drabbas av panik och flyr. Den andra hunden sticker efter.
Efter ett tag kommer den andra hunden tillbaka, men Zelda är borta.
Så långt är detta något som hänt några gånger.

Sedan ger jag mig ut och letar. Zelda kommer inte när jag ropar, tvärsom blir hon rädd för mig också och springer bort från mig, även om jag är så långt borta att hon mest syns som en vit prick på stigen.

Till slut får jag henne att stanna (bra kommando), och då får jag tag på henne. Sedan måste hon bäras hela vägen tillbaka, alternativet är att släpa en liggande tunnhudad hund i kopplet.

I min fantasi skulle det kunna gå så illa att jag aldrig hittar henne igen, eller att hon springer ut på en väg och orsakar en olycka/blir ihjälkörd, eller att den större hunden börjar jaga henne och klipper henne över ryggen.

I det läget är Nemi så mycket enklare. Om hon blir rädd kommer hon till mig, så i hennes fal riskerar vi bara poängen. I Zeldas fall känns det som om vi nästan skulle riskera hennes liv.

Kanske ska vi stå över platsliggningen, elle vänta med dn tills det dyker upp en inomhustävling?

Jeanette sa...

Ja, har aldrig hänt att vi (tack och lov...) fått en platskompis av mindre storlek jämte på tävling. Tack och lov kommer sig av att mitt fluff kanske (troligen i unga år) hade velat undersöka den lilla kompisen och därav nollat.
Men det hände aldrig;)
Vi har heller aldrig råkat ut för att någon rest sig och kommit fram till min lille. Fast vi började vår bana innan de nya, och faktiskt hårdare, regler som gäller nu kom. Med hårdare menar jag att man nu blir "mer tillsagd" om jag fattat de hela rätt än förr om hunden reser sig och stör.
Har dock inte oron som du över att hunden ska springa sin väg i ren skräck... Men tror du inte att hon, om hon blir uppkörd, går till tryggheten hos dig?
Ni kan, ni vågar!:) Annars är inomhus kanon, särskilt för små fluff.
Stort lycka till! Behövs fler småttingar på plan!

Malin & cavaliererna sa...

Hu, jag vet också hur det är att gå in på platsliggning med liten hund bland alla stora - men hittills inga incidenter för oss. Mitt tips är att du bestämmer dig för att OM någon hund går upp så går du direkt tillbaka till Zelda, ni får en nolla isf men har iaf möjligheten till en genomförd platsliggning samtidigt som du minskar risken att hon blir skrämd.

Unknown sa...

Till Malin! O viken klok plan. Nu känns det bättre. Tack!

Anonym sa...

Kunde du bjuda hem några stora hundar till dinnträningslokal? Alt ragga i nära hundrastgård? Och att bara ligga i koppel m matte bredvid? /AnnaåNim