lördag 22 december 2012

Mer om orden vi använder.

Vad gör vi när vi dresserar en hund? När vi utbildar en hund?
För mig har de orden helt olika valör. Dressyr låter i mina öron mekaniskt, som något jag i någon mån tvingar på en hund som själv inte har något val. Utbildning låter som något vi gör tillsammans. (Här kommer nog eventuella dessyrryttare att protestera.)
Det är ett av skälen till att jag uppskattar shaping så mycket - hunden har själv klurat ut vad den ska göra, och väljer sedan att göra det för att få en belöning den vill ha.
Det är väldigt kul att arbeta med små hundar där motivationen inte är given, där det är upp till mig att göra träningen så givande att de vill delta.
I början hände det ganska ofta att Zelda gick sin väg. Hon lämnade rummet, eller gick och la sig i soffan, och där stod jag med klicker, godis och annat. Hon hade helt enkelt inte lust längre, då var det bara att lägga ner och försöka förstå vad som hade hänt. Oftast hade hon blivit rädd för mig (oväntade rörelser, hög röst, gått mot henne för snabbt), något i rummet (om jag t.ex. kom åt en möbel så att det lät), eller så ogillade hon att inte förstå vad hon skulle göra (hennes modell var att testa två gånger, om det inte fungerade - ingen belöning - så gav hon upp och gick.)
Detta känns väldigt avlägset idag - de senaste åren har hon jobbat på (nästan) som vilken hund som helst...
Nemi har aldrig någonsin valt att avbryta ett träningspass - hon blir taggad av att inte lyckas direkt, då anstränger hon sig ännu mer för att komma på vad hon ska göra...

2 kommentarer:

eva s sa...

Jag tänker aldrig ordet dressyr i samband med mina hundar. Jag går på kurs med dem och jag tränar dem.
Det är så roligt att Zelda och Nemi är så olika, min lilla hund är lik Zelda. Ibland blir hon rädd här hemma och jag förstår inte vad som hänt.

Veronica Jägerving sa...

För mig klingar inte ordet dressyr bra, mest troligt för att det använts så mycket i den "gamla" skolan. Det är fantastiskt hur mycket ordval kan göra :)