tisdag 31 juli 2012

Vet ni vad Colliemage är?

Det fick jag lära mig härom dagen. Nemi hade kräkts några dagar i rad, direkt på morgonen när hon vaknade, men sedan varit precis som vanligt (ätit som vanligt, ingen diarré, varit pigg och aktiv). Så jag hörde mig för bland hundkompisar och tittade på nätet, kom fram till att jag skulle börja med att ge henne skonkost, ris och fisk, tre gånger om dagen. (Som alternativ till veterinärbesök, kontraströntgen och operation.)
Så det gjorde jag, sedan tänkte jag komplettera med litet hundmat för oroliga magar, så vi knallade iväg till veterinären som säljer sådant och förklarade vad vi skulle ha.
"Ojdå, sa sköterskan, har den lilla tjejen fått colliemage?"
"Colliemage?"
"Ja, collies blir lätt illamående på morgonen. Du kan också testa att ge henne ett litet kex direkt när hon vaknar."

Så nu har hundarna ätit fisk och ris och burkmat och kex några dagar (Zelda har fått samma  för enkelhetens skull), Nemi har slutat kräkas (och jag har slutat oroa mig för jätteoperationer) och så har jag upptäckt att hundarna som i vanliga fall både äter och dricker utan att sprida mat och vatten runtomkring sig gör ett undantag för ris.


21 kommentarer:

HumleSpunk sa...

Ahhh, nu förstår jag uttrycket "En stor hund i liten förpackning". Det måste ju vara när en kines får collie-mage.

Skönt att hon är piggare :)

Britt Marie o Rudi sa...

Jag blev förskräckt när jag läste "colliemage" eftersom min collie hade kroniskt dålig mage i hela sitt 12-åriga liv. Men så illa var det alltså inte med Nemi :-)
Gläds åt den lilla päls dina damer har nu, för klibbiga riskorn inbäddade i lång päls är inte lätta att peta bort, vet jag av erfarenhet.

[Anna] sa...

Jag fick rekommendationen Fil och hårdbröd till min kines när han var så där i magen så helt enkelt mellan mål så det inte blir så långt mellan måltiderna :)

Olga da Polga sa...

nej jag visste inte vad colliemage var, men nu har jag lärt mig det... skönt att det gick lätt att avhjälpa!

Så där brukar det se ut runt matskålarna här också när ris serveras, sen fastnar det riset under våra fötter och under hundarnas tassar och tillslut har vi ris lite överallt här i huset;-)

Asta och Iris sa...

Aldrig hört talas om Colliemage, nu har vi lärt oss något nytt.

Anonym sa...

Colliemage har inte jag heller hört talas om, men har haft två Irländska varghundar, som hade ständigt morgonillamående - precis som gravida kvinnor. Jag löste problemet med att de fick havrevälling till frukost och kvällsmål, hundmat till middag.

Jag har förresten löst problemet med utspritt mat med att jag har serveringsprickor med "halkskydd" under matskålarna.

Ewa Ivarsson sa...

Maurice vår collie har haft mycket problem med magen, men mer i form av lös sådan...
Vi har ÄNTLIGEN kommit fram till att den bästa maten för honom är färskfoder, VOM og HUndemat Laks, den senar för hans päls och immunsjukdom han har, DM. Allt torrfoder har vi gjort oss av med, nu äter han "som en häst", står framför kylskåpet och väntar, förr fick man spetsa maten med keso etc för att han skulle få i sig kulorna. Han reagear på värme och det som dina töser fått kan ju vara en släng av ngn magbakterie... men ris i mat brukar göra susen eller helt enkelt ingen alls ngn dag bara massor av vatten. Veterinärdieterna är både dyra och direkt olämpliga många ggr, detta har jag fått lära mig av en näringsexpert på hundmat...
Se gärna denna länk och så får man använda sitt förnuft och studera hunden..
http://helahunden.wordpress.com/

20tassar sa...

Aldrig hört uttrycket colliemage tidigare men två av mina hundar har haft perioder då de kräkts på morgonen, dock bara galla och då för att det gått för lång tid mellan måltiderna & magen varit för tom... Hjälpte att ge nåt litet, såsom några foderkulor tidigt på morgonen & sen kunde vi fortsätta sova till riktig frukosttid.

pennys matte sa...

Varmt tack för Dina och alla hundvänners fina råd. Knäckebröd är en mellanmålsfavorit hos oss. Ris gillar tydligen inga hundar, men risavkok har jag gjort vid behov och det har varit bra skonmat. Och tre mål om dagen behövs. Däremot fungerar inte färska ben tyvärr och kokta skall man inte ge ...

Unknown sa...

Jo, stackars Nemi kräktes bara upp en klar ljusgul litet skummig vätska... Och utan att vi ändrat något på hennes mat eller rutiner för övrigt. De första gångerna vaknade hon vid femtiden, kräktes, och somnade om. De senaste tre dygnen har hon inte kräkts, så vi får väl sakta återgå till hennes vanliga mat, fast jag ska ge henne litet mer på kvällen. Och så ngt att äta direkt när hon vaknar.
Härligt med problem som går att lösa, och intressant att det dyker upp nya hela tiden - detta är tydligen inte så ovanligt, men för mig var det premiär...

Anonym sa...

Nu vill jag inte skrämma upp dig Åsa, men kollade du upp också med veterinären?

Jag kom ihåg att min hanhunds pancreatit började just med slemmiga gula kräkningar. Lyckligtvis hade han den akuta formen, så med efter dryga ett halvt års behandling kunde vi sluta med medicineringen.

eva s sa...

Min hund hade, gissar jag, jätteont i magen när hon fick pancreatit (inflammation i bukspottskörteln). Hon bugade av smärtan i magen, och höll upp bakbenen , ett i taget. Hemskt, men hon överlevde.

Anonym sa...

Det är inte meningen att skrämma dig Åsa, men jag måste kommendera ännu på vad Eva sa om smärtorna.

Det hade också min hanhund - han åt Tramal i jätte stora doser. Men helt i början fanns bara spyorna som symtom. Jag trodde att han hade ätit något olämpligt - det trodde faktiskt veterinären också, och tog det inte så allvarligt. Men när det bara fortsatt och han började magra tog det på allvar och det visade sig vara en akut pancreatit. Fortfarande i det skedet hade han inte speciellt ont, smärtorna kom senare.

Men som sagt, det förmodligen handlar inte om pancreatit, utan colliemage som Nemi har. Man blir bara lite hispig av det man själv varit med om.

Tummarna upp för att Nemi tillfrisknar. :)

Britt Marie o Rudi sa...

Ja, kronisk pancreatit var det min collie drabbades av också. En av symptomen var just gula, skummiga uppkastningar och slemmig avföring.

Unknown sa...

Lyckligtvis är Nemi pigg och glad, hoppas nu att det fortsätter så.

anna sa...

Colliemage har jag aldrig hört det kallas. Men min italienare kräks galla på nätterna/tidig morgon om magen blir för tom. Verkar vara ganska vanligt. Han får en extra näve torrfoder precis innan sänggående så slipper han det. Skulle han ändå kräka så får han 5 torrfoderkulor direkt efter. det viktiga är att det är torrt och suger upp magsyra och ger lite mättnad. Annars äter han som vanligt.
Mår hon bra i övrigt hade inte jag oroat mig. Men det är ju lättare sagt än gjort när det inte är ens egen hund ;)
Hoppas lilla Nemi mår bättre snart!

Anonym sa...

Tack Åsa,man lär sig något nytt varje dag. Min vovve brukar kräkas gult skum innan kvällsmaten ibland.(jag brukar tänka att detkanske gått för lång tid sedan frukosten) Det kanske också är colliemage.

Unknown sa...

Colliemage kanske är ett lokalt begrepp eftersom ingen av er heller har hört det.
Hursomhelst är det betryggande att inte vara ensam!

Eva sa...

Har alltid fått höra att de spyr upp "galla" för att de är hungriga. Flera av mammas taxar har ägnat sig åt det då o då, och någon enstaka av mina amrisar (nuvarande A t.ex). Ingen av dem har dock varit allvarligare sjuk.
Ris är kul... Fastnar JÄTTEBRA i spanielöron... (Har samma erfarenhet som Britt-Marie;D)

Elisabeth sa...

Colliemage är inget lokalt begrepp, det har funnits i många år. Hade själv collie på -70 talet. Jag gav några hundkex sent på kvällen för att magen inte skulle vara tom och det har jag fortsatt med och gör det än i dag fastän jag inte har problem med det och inte heller har collie, utan whippet, som har bra magar.

Gudrun sa...

Visste inte heller att det hette nåt speciellt. Alfons har också haft så där om det gått för lång tid mellan måltiderna. Löste det genom att ge något lite sent på kvällen. Nu har han ändrat sina rutiner så att han vara äter en gång om dagen, på kvällen. Då ger jag honom hela hans ranson färskfoder. 1 kg, ja du läste rätt, 1kg! Skillnad på hundstorlek...