söndag 24 juni 2012

Skendräktighet från hjärnan?

I en kommentar som togs bort var det någon som undrade om det är nu Nemi skulle ha löpt. Det är det. Det intressanta är att hon har börjat gräva på mattorna idag, precis som hon gjorde när hon var skendräktig. Hon ser även litet allmänt moloken ut vilket är ovanligt för henne.
Någon som vet något mer om hur hormonerna kan spöka hos en liten dam utan äggstockar? Eftersom cykeln styrs från hjärnan kan man ju tänka sig att hjärnan slår på, även om äggstockarna inte kan svara.
Svar till "Undrande."

8 kommentarer:

Olga da Polga sa...

säkert!
(jag vet inte, men det låter väldigt troligt)

Anonym sa...

Jo faktiskt - min ena tik är steriliserad efter sin första löpning. Hon kom till mig när hon var lite mer än två år gammal. I sitt ursprungshem hade hon aldrig betett sig så som hon gör i nuvarande flock. Nämligen när min andra tik (samma ålder) löper, börjar också hon "löpa". Hon har precis samma beteende som den löpande tiken.

Jag har läst om vargarnas beteende. I en vargpack är det den äldsta tiken som parar sig med hanen, men hormonproduktionen hos de andra tiken i packet förändras och det verkar som om också de var havande. När sedan den äldsta tiken får sina valpar deltar de andra på skötseln av valparna precis som "reservmammor". Det kanske är det här som händer också hos hundarna att de blir skendräktiga.

Katarina sa...

Intressant tanke!

desperat hemmafru sa...

Skulle ju i så fall även kunna gälla Zelda! Jag menar, om de "löper" tillsammans. I så fall finns det ju en rimlig förklaring till varför ingen av hundarna var i slag under helgens tävlingar.

20tassar sa...

Aha, ja det var jag som tog bort den kommentaren för den kändes kanske lite otrolig, var osäker på hur längesen det var Nemi opererandes så hon kanske redan skulle ha "löpt" en gång tidigare.
Har iaf läst om kastrerade tikar som betett sig som om de skulle löpa eller vara skendräktiga när de egentligen skulle ha varit det, ofta i kombo med att ägaren då varit jätte orolig för att hunden varit slö, okoncentrerad och "inte som vanligt" eftersom de inte alls tänkt på sambandet med tidigare löp o skendräktighetsperiod (men fått det svaret från andra).

Anonym sa...

Jag måste tillägga att veterinären förklarade mig, att ibland kan en liten rest av ovarier bli kvar efter sterilisering. Därmed kan denna ovarierest fortsätta att producera könshormoner och tiken beter sig precis som en intakt tik.

Unknown sa...

Till Maria: säg inte så!!!
Vi får se hur det går den närmaste tiden. Ska kolla exakt när hon hade sin skendräktighet, det var ju den, och inte själva löpet, som ställde till med problemen...

Pennys matte sa...

Penny krafsar och bäddar litet nu och då och då kan jag undra ... hon lär ha löpt två gånger per år (vet dock inte när)innan vi fick henne och kastrerade henne.
Att hon bäddar ner sina ben här och där i soffor och garderober roar oss - som om vi skulle sno benen för henne!!! Men det kanske också bara är en djup instinkt och inte så illa ment mot oss.