fredag 29 juni 2012

Duktig?

"Duktig" är ett tveeggat ord för mig - jag blir så irriterad när kompetenta, ansvarsfulla och hårt arbetande kvinnor kallas för "duktiga flickor" medan kompetenta, ansvarstagande och hårt arbetande män aldrig kallas "duktiga pojkar". Fast just igår lät ordet helt OK. Jag hade gått till djursjukhuset för att låta en mindre blödig person klippa klorna på de små damerna (gör det med jämna mellanrum).
Jag stannade i väntrummet, och så småningom kom två glada hundar tillbaka.
"De har varit jätteduktiga," sa djurskötaren, "Jätteduktiga!"
Och det tyckte jag var så roligt att höra, för visst är det kul när hunden klarar ett läggande under gång, men  viktigare är att hunden är hanterlig och exempelvis låter en okänd person klippa klorna utan protest eller oro...

8 kommentarer:

ej hundägare sa...

Väluppfostrade/ödmjuka idrottare kan aldrig vara fel - oavsett nivå, tyckr jag.

Ewa Ivarsson sa...

Ja då har du lyckats ge dem en grundtrygghet! Jag klipper Maurice klor själv, med viss hjärtrytmrubbning hos mig som följd, inget jag ser fram emot, men vi har klarat oss helskinnade så här långt! Trevlig o solig helg önskas från oss 2 "duktiga" i Tyresö!

Unknown sa...

Jag klipper också hundarnas klor, litet efter varje bad, och någon gång i halvåret missat jag och träffar pulpan vilket är lika obehagligt varje gång... Mestadels är jag nog för försiktig, så det känns bra att låta någon annan göra en mer professionell insats då och då...

Maud Ayas och Shantis matte sa...

Också jag lämnar över kloklippningen till min hundmatsförsäljare. Så sköter jag tandborstning och rengöring av öron själv. Bra att klara av hantering också av andra.

Anonym sa...

Vi måste vara släktsjälar Åsa! Jag också reser ragg på orden duktig och flicka, och har svårt med dem också då de gäller mina hundar eller hästar.

Och faktiskt måste säga att jag nångång vid 16-års ålder bemötte ett påstående om att man inte kan säga om killar eller män, att de är duktiga. Att ordet duktig anses vara feminint. Fortfarande efter flera decennier sedan minns hur jag inom mig opponerade med hela min tonårssjäl mot detta, men som en väluppfostrad flicka bet ihop och reste enbart ragg och morrade för mig själv mot en skymf.

eva s sa...

Jag arbetar hårt med att få bort ordet duktig på förskolan där jag arbetar, och det går ganska bra. Jag gillar också att säga,jag är Eva som blir glad, ledsen etc. Jag är inte glad osv.

Anonym sa...

Har ni sett det här: http://www.youtube.com/watch?v=AAqJ-g82LA4

Anonym sa...

Jag måste dela ytterligare en video om teckenspråk. http://www.youtube.com/watch?v=KOyhgWxSBbA&feature=related

Tyvärr kan jag inte använda HTML-taggar.