söndag 31 januari 2010

Som att vara hund...


Jag har just spelat färdigt ett alldeles ovanligt roligt och fantasifullt spel som heter Machinarium. Här står jag till exempel nedanför en helikopter som jag inte kan ta mig upp till. Det gäller att klura ut hur jag ska bära mig åt, jag springer in och ut, trycker på knappar och drar i spakar. Ibland har jag en genomtänkt plan, ibland tröttnar jag och drar och trycker på måfå. Jag kommer ändå inte upp dit jag ska, för jag har fortfarande inte fattat vad det är jag behöver göra.
Det slår mig att precis så måste det vara att vara hund.
Någon har gjort livet till en mystisk hinderbana med trottoarkanter som man inte få gå nerför, rabatter man inte får springa i, kommandon som antingen inte går att urskilja ur allt annat prat som människan håller på med, eller som är helt obegripliga.
VAD menar hon att jag ska göra nu???
Och precis som Zelda ibland prövar allt som har fungerat tidigare: sitta, ligga, snurra runt, buga m.m. sticker jag in nycklar i hänglås som inte öppnas, vrider på kranar utan att få stopp på vattnet, drar i dörrar som inte går upp.
Vad menar spelkonstuktören att jag ska göra nu???
Skillnaden är att jag har valt att spela, och har betalat för att få min dos av frustration - för Zelda är det livet...

lördag 30 januari 2010

Zelda på Stureplan.



Den här veckan har Zelda dominerat Stureplan: hon har haft ett helt eget fönster på Hedengrens bokhandel, stället dit man inte kan gå utan att hitta minst en ny och spännande bok som man bara måste köpa.
Jag är så glad att bokhandeln finns, och extra glad att mitt förlag har ordnat den här dramatiska skyltningen!
Bilder: Såhär ser det ut idag! (vet inte hur man undviker att huset mittemot spegalr sig i fönstret...)

På valfri plats...


Var lägger sig en liten hund när hon får välja själv?
Varför inte på en fotpall?
Bild: Agneta (som även äger fotpallen...)

fredag 29 januari 2010

Nytt rekord?


Detta är Buzz som tillbringade 30 minuter (!) på en belgisk motsvarighet till Hundstallet innan han fann sin nya familj. Det måste vara rekord! (I Sverige kan f.ö. inte rekordet slås eftersom hundarna här går igenom en veterinärbesiktning innan de placeras om, och personalen vill lära känna hunden för att kunna matcha hunden till den nya familjen...)
Kanske är de belgiska hundstallen bara supereffektiva? Buzz visade sig i alla fall vara både väluppfostrad och precis så rolig och trevlig som en kines ska vara - ni kan läsa om honom och hans familj på svenskiwaterloo.blogspot.com.
Hör gärna av er om ni har tagit hand om en litet (eller mycket) äldre hund - de är ett utmärkt alternativ till en visseligen söt, men väldigt arbetskrävande valp...
Bild: Från Buzz blogg (med tillstånd)

onsdag 27 januari 2010

Oliver XI


Har kommit lite i otakt - den här veckan blir det onsdag som blir Oliverdag. Hoppas att spänningen inte varit outhärdlig...
Oliver börjar nu bli stor - på andra sätt än bara på höjden. Hans vassa mjölktänder (som var rätt stora) har börjat falla ut, och hans permanenta tänder dyker upp, en efter en.
Han har passerat krokodilstadiet och biter numera mest på sina leksaker. Han går på valpkurs och tycker att de andra valparna verkar litet farliga, precis som Zelda tyckte när hon var i hans ålder. Han är rent löjligt söt.
Och tillväxten? Den fortsätter: 63 cm och 31 kg...
Foto: Olivers familj

tisdag 26 januari 2010

Teknikfråga...


Här ser ni tre små tass-skydd. "Vik ner mudden" står det i instruktionen, och jag vek, som på mittenbilden. Zeldas små tassar var lealösa som en tvåårings fötter när ungen inte vill ha ner dem i stövlarna. Klorna tog emot, pälsen fastnade i mitt grepp. Det var pilligt värre att få på henne alla fyra.
Idag kom jag på att muddarna ska vikas hela vägen ner, se bilden längst t.v. (förstås). Då går det hela på några sekunder...
Skriver detta för den händelse att det finns ngn annan som inte heller har fattat...

måndag 25 januari 2010

Fantasi!


Den här frolic- och ostbusken finns utanför Julita. Jag hittade den på Rudis blogg (bmwsfotoblogg.blogspot.com), och Rudi hittade den på sin promenad. Tala om att ha fantasi så att hundens promenader blir roligare!
Här inne i Stockholm behöver jag inte hänga Frolic i buskarna - andra lägger ut korv, pommes frites, halvätna mackor med mera på nya och spännande ställen så gott som dagligen...
I bild: Rudi, buske, ost och Frolic....

söndag 24 januari 2010

En till bild...


Och ja, det känns litet fånigt, folk pekar och skrattar, men det kan jag leva med.

Succé!


Zelda har gått på sina egna fyra ben hela dagen idag, för första gången sedan det blev kallt och snöigt. Inte en enda gång har hon bett att bli buren, inte en gång har jag lyft henne över snö/saltslasket på gatorna, inte en gång har hon börjat halta.
Förklaringen: hennes nya Muttlukks som vi invigde idag.
Foglig som hon är promenerade hon i dem som om hon aldrig gjort ngt annat, nu måste jag bara lära mig att få på dem utan att det tar en kvart...
Tack Zephie för tipset!
I bild: Nu kan Zelda gå överallt utan att få ont!

lördag 23 januari 2010

En timme i veckan...


Det tar en timme att bada Zelda, och hon badar ungefär en gång i veckan. Hon blir häpnadsväckande ren - vit och skär överallt utom där hon är svart (nostryffeln och delar av trampdynorna). Det sägs att hundarna vänjer sig och börjar uppskatta pälsvården allteftersom, men just tror jag att det är jag som ändrar attityd mer än Zelda - hon har alltid tagit proceduren med ro, och vill gärna bli upplyft på trimbordet (där ligger alltid en liten bit korv el. liknande).
För mig har det blivit alltmer meditativt och rogivande att tvätta och torka en mjuk hundpäls - jag går nästan och längtar efter nästa bad.
Otippat.
Bild: Nybadad hund som man gärna har i en ljus soffa...

fredag 22 januari 2010

Fredag med Oliver...





Idag har vi haft besök av Oliver under hela eftermiddagen. Jag misstänker att han tror att det är Zelda som bestämmer här hos oss - det är i alla fall hon som har kört med honom och förklarat vad han får och inte får göra. Hon har inga som helst problem med att sätta honom på plats, visar det sig, han ger sig omedelbart när hon fräser ifrån (utan att ens vara i närheten).
I bild: Oliver vänder i hallen, Zelda kollar om han har ätit upp sin mat (det hade han), och till sist: Zelda har tagit över hans bädd, och han vet inte riktigt hur han ska förhålla sig till det.

Arbetsfördelning...

Igår var Zelda och jag på middag hos en kollega. Efter middagen skulle vi arbeta, och satte oss framför datorn. Zelda valde att istället gå ner till köket och hjälpa till med disken. Hon fördiskade en gratängform och en del annat, och lyckades charma kollegans man som egentligen inte är så förtjust i hundar. Det han gillade mest? Att hon inte försöker slicka folk i ansiktet, och att hon inte ständigt viftar på svansen...

onsdag 20 januari 2010

Grattis lillasyrran!


Zeldas lillasyster Brunius Citroen (Vega) blev bästa tikvalp den 10 januari på "My Dog", en stor utställning i Göteborg.
Vi gratulerar!
Bild: Citroen vid c:a 8 v ålder.

tisdag 19 januari 2010

Oliver X - Storleken spelar roll...


för vilka matskålar man behöver...
Oliver väger nu 28 kg, och har uppnått den häpnadsväckande mankhöjden 62 cm. Han ska vara hos oss på fredag, bilder kommer då.
I bild: Zeldas och Olivers mat- och vattenskålar.

Snart två - ny gränstestarålder...


Detta är måndasgsinlägget som blivit aningen försenat...
Zelda har alltid sitt torrfoder stående framme, men på morgonen toppar jag det med ngt gott (mjukt hundfoder och jordärtskockspuré på bilden). Hon sätter sig och väntar på "varsågod" som ibland dröjer, ibland kommer snabbt. I över ett år har hon suttit i lugn och ro tills hon fått startsignalen. Men nu är hon snart två, och då ska gränserna testas igen. Igår knallade hon bara fram till maten, fast med ett försiktigt öga på mig - hon frågade, i handling: "Vad händer om jag bara struntar i att sitta och vänta?"
Jag förklarade vänligt att regeln fortfarande gäller, och då satte hon sig utan protester.
Tänk om vi alla gjorde så ibland - realitetstestade invanda mönster och gamla sanningar!
I bild: Zelda, en betongfågelskulptur och en frukost...

söndag 17 januari 2010

Rashundar 1932


Jag har hittat en hundbok från 1932 som enligt författaren Carl O.M.P. Leuhusen innehåller en av de första beskrivningarna av olika hundraser på svenska. Den är illustrerad med svartvita fotografier, och längst bak, sist av allt, kommer "Andra exotiska hundar". Där tar författaren upp två typer: den orientaliska herrelösa hunden, och den mexikanska hårlösa hunden eller chihuahuan.
Jag citerar: "Denna varelse med efter våra begrepp ömkansvärt uttryck förekommer såväl i Syd- som Centralamerika, i Kina, Västindien och Afrika. Trots sitt ynkliga utseende är den emellertid oftast pigg och synnerligen intelligent... storleken kan variera betydligt, vikten växlar mellan 2 och 12 kg. Som en kuriositet kan nämnas att de flesta hundar av denna kategori aldrig skälla."
Bild: talar för sig själv...

lördag 16 januari 2010

Perspektiv på misslyckanden...


Flickan på bilden finns inte på riktigt - hon är en docka i naturlig storlek som man kan beställa om man vill ha en relation till någon som inte har några egna ideer om saker och ting, och som aldrig gör något oväntat.
Så snart man har en relation till ngn som lever - Zelda t.ex. - så uppstår konfliker, orealistiska förväntningar och misslyckade försök att få som man vill (DRA INTE I KOPPLET). Fick igår kommentaren att Zeldaboken är en bok om misslyckanden - och ju mer jag tänker på det ju bättre tycker jag att den beskrivningen är. Och just därför - därför att jag inte alltid får som jag vill, inte alltid lyckas med mina försök att styra och ställa - får hon mig att känna så tydligt att jag lever, och vad som är viktigt för mig.
Igår glömde Zelda plötsligt att man inte lämnar små högar inomhus.
Hon är ett mysterium.

torsdag 14 januari 2010

Killarna och jag...



Så här såg det ut på NKs uppställning av nya fackböcker: 6 killar/män på omslagen, en kvinna och en tik...

onsdag 13 januari 2010

Från Kennelklubben: nakna kineser är trendiga!


"När Svenska Kennelklubben summerar 2009 år registreringsstatistik är kinesisk nakenhund den enda rasen på tio i topp-listan som ökade och därmed avancerade från 13:e till 10:e plats."
Och jag som trodde att jag hade valt en ovanlig och litet udda hund - nu visar det sig att jag befinner mig mitt i en trend...
I bild: typisk kinesisk nakenhund, eller, Zelda på osaltad parkbänk...

tisdag 12 januari 2010

Oliver IX



Hur kan det redan ha gått nio veckor? Oliver ser nu ut som en ståtlig fast något okoordinerad ung man fast han bara är 4 månader gammal. Jag var på middag hos hans familj i veckan, han låg tyst och stilla medan vi åt. Imponerande!
Idag kom han på besök, 27 kg. glänsande svart jättevalp. Zelda som just hade fått en bit morot bestämde sig för att förklara för Oliver att den var HENNES, och det gjorde hon så effektivt att han blev rädd och ville gå hem.
Sedan lugnade allt ner sig - Oliver har slutat försöka få igång Zelda genom att skälla på henne, och hon verkar bli allt tryggare i sin tilltro till sin förmåga att säga ifrån och bestämma.
I bild: Zelda kollar vad Oliver har hittat (en champagnekork), och Olivers tass i min hand...

Länkar till hundbloggar?

Jag hittar hela tiden roliga hundbloggar - ska jag länka till dem tycker ni?

måndag 11 januari 2010

Mer tasskydd...


Muttluks visar sig vara kanadensiska (lyx?) skor för hundar. De skyddar mot salt, frågan är om jag inte borde överväga att skaffa henne en uppsättning - just nu har hon det besvärligt eftersom hon får ont i tassarna efter bara några meter på saltade sträckor trots alla mina ansträngningar.

söndag 10 januari 2010

Ansvarstagande eller galen?


Igår tipsade Petter (fotografen) mig om att det finns ngt som är snäppet vassare än försvarets hudsalva för ömma hundtassar: Elisabeth Ardens Eight Hour Cream. Den lär hon ha tagit fram just för att använda på sina egna hundars tassar, men sedan visade den sig vara utmärkt även för människohud.
Jag rusar förstås ut och köper en tub - expediten bekräftar, av egen erfarenhet, att den är en utmärkt tassalva.
Jag vill inte ens berätta vad 50 ml kostade.
Så nu undrar jag om jag gör det jag bör - tar hand om Zeldas tassar på bästa sätt, eller om jag helt har tappat fattningen som köper löjligt dyra salvor till min ömfotade lilla hund... Och vad blir i så fall nästa steg? Det vill jag nog inte veta.

lördag 9 januari 2010

Fotografering för GöteborgsPosten.


Idag träffade vi fotografen Nils Petter Nilsson som tog bilder för ett reportage som kommer i Göteborgsposten mot slutet av månaden. Petter har själv hund, en tiomånaders bordercollieblandis, vilket gjorde fotograferingen extra rolig - han hade idéer som en fotograf utan hund kanske inte hade kommit på.
Vi åkte till Brunnsviken och gick ut på isen, solen sken, Zelda betedde sig som alltid riktigt proffsigt. Ska bli spännande att se resultatet!
I bild: Zelda och den tålige fotografen.

fredag 8 januari 2010

Fyra på Bokus 10-i topp för facklitteratur!

Ser just att Zeldaboken ligger på fjärde plats på Bokus 10-i-topplista för facklitteratur v53 / 2009 (detta är den senaste veckan de redovisar)!
Hurra!

Men -10° är inget problem...

så det går nog ingen nöd på henne här i Sverige... om vi sedan kunde få litet mindre vägsalt på trottoarerna så vore vintern bara till glädje. Hon är lika ren när hon kommer in som när hon går ut...

onsdag 6 januari 2010

För kallt...













När folk tittar överraskat på Zelda: "Kinesik Nakenhund??", säger jag ibland att detta är en modell som är framtagen för den skandinaviska marknaden (det var en son till en kompis som kom på det först).
Idag stämmer det dåligt. Nu tycker hon att det är för kallt. Trots att jag bär henne över vägarna som är saltade, trots försvarets hudkräm på tassarna, trots att hon kan springa så att hon blir varm är promenader i -17° ingenting för henne.
I bild: 1. Kan vi gå hem nu? 2: Full fart hemåt!

tisdag 5 januari 2010

Oliver VIII




Tisdag, Oliverdag.
Sedan förra veckan har han lagt på sig ytterligare osannolika 4 kg, så nu är han uppe i 24 kg okoordinerad biomassa. Benen förlängs så att det nästan syns från dag till dag, han mäter nu 58 cm över manken.
Jag har aldrig träffat en hund som låter så mycket - han formar sina stora läppar till ett "o" och säger "Ooooo...", han skäller, mullrar, och lyckas ge ifrån sig ett antal andra ljud som jag inte kan återge fonetisk.
I bild: Oliver gör konfetti av mina chanser att bli postkodsmiljonär. Hans mjölktänder (lilla bilden) är sylvassa och sitter redan glest i hans expanderande käkar, och man får påminna honom att han måste ta det varsamt med oss tunnhudade människor...

söndag 3 januari 2010

Blodtörstig stridspudel...


I kväll passerade vi ett gäng ungdomar som rökte, knuffades och hade ljudet på hög volym. Zelda tittade litet tveksamt på dem, och markerade sedan med ett rätt beskedligt: "Voff?".
Då ropade en av flickorna, högt: "AKTA ER! EN BLODTÖRSTIG STRIDSPUDEL!"

Och ytterligare ett skratt förlängde mitt liv... Tack Zelda.

lördag 2 januari 2010

Hur många underlag?







Hundar har känsliga tassar, vilket gör att de ibland inte vill gå på okända eller obekväma underlag. Här är några av de underlag Zelda gått på idag inomhus (utöver vårt kalla golv härhemma och våra olika mattor): galler, marmorgolv och parkett med golvvärme... Ute har hon gått i snö och på blöt trottoar med värmeslingor. Jag hoppas att detta bidrar till att göra hennes dag intressant.

fredag 1 januari 2010

Första dagen på det nya året...






Det kallt, solen skiner, ochPoppan är på lekhumör. Det gick inte att välja en bild, så här kommer flera... Plats: Observatorielunden mitt i Stockholm. Obs att jag fångat dem i språnget på den understa bilden...

Framtidsvision...


Första januari, vi blickar framåt. Så här fin päls strävar vi efter under 2010!
I bild: Bonniveras A'ristos