torsdag 22 mars 2012

Slow food

Igår fick hundarna ben igen, se "före" och "efter" bild. Att gå från det ena till det andra tar för Zelda ungefär två och en halv timmes intensivt arbete. De gnager, tuggar, byter ben, gnager. Det verkar som ett ansträngande sätt att få i sig maten, men hundarna blir mycket gladare över att få ben än de blir av något annat jag serverar.
När jag tittar på dem undrar jag vad mer som händer i deras kroppar när de äter på det här sättet - kanske frisätts endorfiner? Kanske aktiveras belöningscentrum? Vad som än händer så verkar benen vara ett glädjeämne och dessutom en oslagbar aktivering.
Och grädden på moset: gnistrande rena tänder!

7 kommentarer:

Ewa Ivarsson sa...

Fredagsmys för oss.. räkor och gott vitt vin, MÄRGBEN till Maurice vår collie som har en "religiös upplevelse" när han får sätta tänderna i det.. det är nog ngt som är "basic" hos hunden, att få tugga på ben... underbart att studera! Ha fin solig dag!

Anonym sa...

Så godt det ser ut for dem, hva slags ben gir du dem? Jeg har en bichon på ett år, jeg våger ikke gi henne ben, men nå vil jeg prøve det. Skal de være rå?

Unknown sa...

Benen MÅSTE vara råa. Benen i bild är lammben, köpta hos laktare, för en liten hund passar de utmärkt. Man kan även ge kycklingvingar! Lycka till!

Britt Marie o Rudi sa...

Att jag ska vara en sån fegis när det gäller ben!! Jag behöver gå i ben-terapi eller nåt, så Rudi också får njuta och gnaga utan att ha en ängslig matte hängandes över sig.

Ewa Ivarsson sa...

Britt-Marie.. med en sådan hund som Rudi tror jag inte du behöver vara orolig, lamm eller märgben, råa med all märg borttagen... mmmm det skulle han gilla och visst kan man ha hunden lite under uppsikt.. men i övrigt är det bara att njuta av att se dem njuta.. och som Åsa skriver de måste vara råa, ej kokta för då splittras de!

Lyckopiller sa...

Här är det avundsjuka vovvar. Måste nog ta och prova jag också.

Unknown sa...

Tänk om vi kan skapa en liten bentrend....