söndag 13 oktober 2013

När "sitt" inte bara är "sitt".

Att träna sin hund är att hela tiden få facit på om kommunikationen, i alla fall den från mig och till hunden, fungerar.
Testa följande:
1. Sätt din hund. Säg "sitt"
2. Sätt dig själv, ha hunden stående. Säg "sitt"
3. Lägg dig på golvet. Säg "sitt".

Zelda som är bättre på ordförståelse än Nemi och jag har detta som liten lek. Om hon redan sitter när jag säger sitt så försöker jag lura henne, men hon genomskådar mig och fortsätter att sitta. Och blir belönad. Vi tränar mycket på att hon ska förstå att jag vill att hon ska sätta sig när jag säger "sitt" oberoende av var jag är, eller vad jag gör. Sådant som freestylehunden behöver mer än lydnadshunden...
Nemi börjar sakta förstå att hon ska lyssna på orden och inte gå så mycket på kroppsspråket men det är svårt för henne.
Sedan har jag fått tipset att lära in ett till kommando för "sitt" som ska användas när hunden ska resa sig till sittande, vilket hunden tydligen uppfattar som något helt annat än att sätta sig från stående. Jag har börjat träna in "assis" som synes.

Här ser ni Zelda som prickar tre av tre, och Nemi som bommar i början men klarar resten.







7 kommentarer:

Anonym sa...

Aha, jag tittade på filmen först och tänkte: vad säger hon. Sen läste jag o förstod :)

desperat hemmafru sa...

Åh så duktiga de är! Men jag har funderat på det där med ord. Har läst någonstans att hundar är mycket bättre på att tolka kroppsspråk (kanske här på din blogg?) än ljud. Varför inte utnyttja kroppsspråket mer då, kanske t o m skippa ljuden helt? Eller räcker inte kroppspråket till? Bara nyfiken. Mina hundar lyder varken det ena eller det andra... ;-)

Arlo sa...

Att skilja på olika sitt och ligg är väldigt praktiskt. Här kör vi med sitt, sätt, ligg och lägg för olika rörelsemönster. För det är ju verkligen helt olika rörelser beroende vad startpositionen är.

Unknown sa...

Till Desperat hemmafru: man får poängavdrag för tydliga hjälper (att man t.ex. visar med händerna vart hunden ska gå), och så vill man ju för det mesta kunna göra annat med händerna än att styra hunden ...

desperat hemmafru sa...

Ja, så klart! Vad dum jag är. Fast jag tänkte liksom att man "byggde in" kommandona i rörelserna liksom. Fast i freestyle är det alltså bara ord som gäller? Man ska då alltid lära sig något nytt. :-)

Bingolotti sa...

Aha, bra tips som jag ska testa med Bingo!

Unknown sa...

Till Desperat Hemmafru - absolut kan man bygga in sina hjälper i koreografin, men helst ska det vara lite subtilt i så fall ... och så ska det kunna fungera även på distans, och utan ögonkontakt, och då är det talade ordet överlägset...