lördag 5 oktober 2013

Femkamp, sjukamp, tiokamp...

Kanske borde jag ta reda på hur exempelvis en sjukampare tränar? Jag blir förvirrad av att det är så många saker som vi tränar samtidigt, eller försöker träna samtidigt.

Dels övergripande färdigheter som uthållighet, attityd och belöningsträning.

Dels lydnaden - där får jag inte titta på hunden i fotgåendet (och därmed vet jag inte om jag har hunden med mig eller ej), jag ska vara rak i ryggen, stilla i kroppen annars blir det avdrag för dunbbelkommandon.

Dels HtM - det liknar lydnaden, men hunden ska kunna göra samma sak i många olika positioner, och det ska helst vara ett program som är kul att se på. Kreativ koreografi måste till, freestylemoment ska integreras, jag får inte vara stel som en general och ingen berättar när jag ska springa och när jag ska vända.

Och så freestylen. Det är roligt att lära in nya trick. Svårare och mindre roligt att nöta in dem så att de sitter, men utan att de blir så uttjatade att hunden börjar gäspa. Roligt att träna övergångar, tråkigt när det som inte kan bli bättre istället blir sämre (då tror jag att man har tränat för mycket, för ofta, eller på fel sätt).

Så tänk er då att ni ska planera dagens träning... Vad ska vi göra, och varför?

Idag ska jag i alla fall träffa Barbro på Hundudden. Jag tänker be henne titta på hur jag försöker få Zelda att känna entusiasm inför att gå baklänges i fotposition (HtM), och även få lite råd om hur vi ska träna lydnad under vintern så att vi nästa år kan ha som mål att ta 160 poäng (eller uppflyttningspoäng som det heter i min hundvokabulär). Målet för 2013 är ju nått, det var samma för båda hundarna: att komma till start och kunna genomföra en tävling.

Nemi kan gå bakåt i mellanpositionen och verkar inte tycka att det är något märkvärdigt med det, i motsats till Zelda som har tyckt att det har varit oerhört oroväckande att jag har rört mig i fel riktning, och dessutom förväntat mig att hon ska göra likadant.
"VAD? BAKLÄNGES? VAD MENAR HON? BÄST ATT GÅ SIN VÄG TILLS HON HAR LUGNAT NER SIG OCH SLUTAT BETE SIG SÅ KONSTIGT."

Vi kämpar på.


3 kommentarer:

Lyckopiller sa...

Ni är suveränt duktiga på att träna. Att träna så många olika saker samtidigt måste ju vara supersvårt. Jag är så imponerad av er.

Arlo sa...

Det ÄR roligt att vara mångkampare med sin hund, men visst krävs det en hel del planering och målsättande för att utvecklas i rätt riktning i alla grenar. Det ska bli mest spännande att följa er lydnadskarriär under 2014!

Unknown sa...

Till BMW: jo, lydnaden är ju alltings grund, så den har jag tänkt att vi ska lägga mycket energi på framöver. I läxa till nästa gång vi träffar Barbro ska vi göra en kedja av två moment, ett svårare och ett lättare, och sedan träna dem i följd, med belöning efter sista momentet.
Det blir både uthållighetsträning och momentträning.
För oss är visserligen lydnaden ett medel snarare än ett mål i sig, men det hindrar inte att vi vill bli duktiga, och med det borde ju poängen följan ...