lördag 27 april 2013

Sånt jag behöver bli bättre på:

1.
Komma ihåg att låta många människor titta på hundarnas tänder. Särskilt viktigt för Nemi. En hund som inte klarar tandvisningen i lydnadsettan blir nämligen diskad. När jag trodde att Zelda hade en utställningskarriär framför sig tränade vi tandvisning kontinuerligt, så för henne är det bara att fräscha upp kunskapen. Eftersom det blev uppenbart tidigt att Nemi aldrig skulle bli någon utställningsstjärna har jag varit slöare med henne.
2.
Träna halter. Lära hundarna att de ska sätta sig när jag stannar medan de går fot.
3.
Inte titta på hunden. Stå rakt.
4.
Undvika dubbelkommandon.
5.
Störningsträning. Testade exempelvis att lägga damerna på vår lilla morgonpromenad i morse. De blev överraskade och förvirrade. Ligga? Här? Nu? På gången?
Motståndet, hos mig, är stort. Jag är rädd att något ska hända som skrämmer ffa Zelda, och att hon då ska reagera med misstänksamhet mot "ligg" de kommande månaderna...
6.
Belöna högt tempo.
7.
Bygga förtroendet. Zeldas och min akilleshäl. Hon litar inte helt på mig, har aldrig litat helt på mig, så detta måste jag stå ut med och acceptera. Till exempel: Vågar ibland inte komma när jag försöker kalla in henne om hon tror att miljön är osäker, vågar plötsligt inte gå mellan mina ben (fast fem minuter senare kan det gå bra igen), vågar inte sätta sina tassar mot mina händer, vågar inte gå nära när hon ska gå fot. osv...

5 kommentarer:

Asta airedaleterrier och Freja sa...

Hmm, känner igen mig i detta med störningsträning men just nu går jag en kurs där vi tränar just detta. Mycket nyttigt men jobbigt även för matte, eller kanske framför allt för matten.

Britt Marie o Rudi sa...

"Inte titta på hunden"...jo, det låter bekant :-) Under hela vår "lydnadskarriär" var det den ständigt återkommande kommentaren när Rudi och jag tränade eller tävlade i ettan och tvåan. Helt omöjligt att inte titta på honom, tyckte jag som är så glad att man får titta hur mycket man vill i rallyn!

Malin o cavaliererna sa...

Nejdå, ni blir inte diskade om hunden inte fixar tandvisningen - såvida den inte visar sån aggression att det är rapporteringspliktigt. Du får förare inte hoppa över tandvisning, ifall hunden däremot inte låter sig hanteras är en annan femma! Sen är det förstås ändå bra att träna igenom momentet om hunden är osäker eftersom det annars kan ge negativa känslor i programmet (samma läskiga människa står ju sen och följer er med blicken).

Maud Ayas och Shantis matte sa...

Många goda råd att följa.

[Anna] sa...

Ett bra tips för tandvisningen är att man tränar hunden(klickar) den till att sätta upp nosen i handflatan. Sen tränar man att den ska göra det längre och längre och på andra människor så kan man ju även namnge det. :)