fredag 30 april 2010

Vem kan det vara?

Har nu läst senaste numret av Härliga Hund och artikeln "Nakenhunden i fara". Återkommer med kommentar.
På sid 72 finns en liten tävling där det gäller att komma på en hundras, en hundvän och ett hockeylag med hjälp av ledtrådar.
När det gäller "En hundvän" är den första ledtråden: Professor i medicinsk psykologi och aktuell "hundboksförfattare". Ledtråd 2: Uppväxt i Libanon, Etiopien och Sverige. Och så vidare fram till ledtråd 5 som är: Hennes aktuella bok heter "Zelda och meningen med att ha hund", precis som hennes kinesiska nakenhund...
(Zelda och jag var med i förra numret, så de som brukar läsa tidningen har goda chanser att svara rätt...)

torsdag 29 april 2010

Dogspotting på SL (Stockholms Lokaltrafik...)



Här är två av de fem eller sex hundar jag sett på bussen/tunnelbabanan idag: en griffon och en engelsk staff.
Funderar lite på hur jag ska bära två hundar i alla rulltrappor...
Bildkvalitén beror på att kamerabatteriet laddat ur så jag har använt mobilen.

Snabbt svar


till den som undrade om CC kan vara svart/vita: Ja! Alla färger och färgkombinationer är tillåtna, och förekommer, vilket jag tycker är ytterligare en rolig aspekt av rasen...

I bild: Taijan Dreamer Emotion, pappa till Zeldas uppfödares senaste kull (alla blev svart/vita). Se även inlägg från 14/4.

onsdag 28 april 2010

Skärpning!


Igår hämtade Lookie sin leksak när matte Gitten sa "Plocka upp", och släppte den i lådan ... Zelda försökte med att ställa sig i lådan, bita i den, och krafsa på den. Det där med att plocka upp saker går heller inget vidare - jag klickar så sent att hon tror att hon blir belönad för att släppa.... En liten ursäkt är att jag varit bortrest, men faktum är att vi inte tränat så mycket, och nu har vi kommit rejält efter. Så från och med idag ska träningsdagboken fram, och till nästa gång ska Zelda vara lika duktig som Lookie!
Bild: Låda, leksak, klicker och hund...

tisdag 27 april 2010

Hastighetsrekord!


Idag har vi slagit badrekord: från start till klart 35 minuter! Det inkluderar spädning av schampo o balsam, två schamponeringar, balsam i och ur, borstning och föning, liten underhållstrimmning av ansiktet (ögonen och underkäken), liten eftrklippning av päls mellan trampdynorna.
Otroligt men sant (för oss, det brukar ta en timme). Mest berodde detta på att hon i stort sett var tovfri (en pytteliten bakom ena örat) och att jag har skaffat en bättre fön, men ändå!
Nu undrar jag hur vi står oss i konkurrensen - ni som har fullpälsade puffar, hur lång tid brukar det ta för er?
Bild: Efter badet måste man rusa runt med någon lämplig leksak...

måndag 26 april 2010

Nu är det officiellt!


När jag har frågat människor som har två hundar vilket de tror ger bästa livskvalitetn för en hund - att vara ensamhund eller att vara två - har de genomgående svarat, tveklöst, två!
Så nu letar jag efter en ny liten valp att utöka familjen med - det ska vara en till CC vilket jag tror blir roligast för båda, en tik, med päls, och en som är så pigg och fartfylld som möjligt - vill ha mer kaos i mitt liv!
I Bild: Kanske en helsvart? Den här lilla damen finns hos Tasselitens kennel...

söndag 25 april 2010

Caspers veck i pannan...


Kunde inte låta bli: Caspers veckiga panna...särskilt för Jeanita.

lördag 24 april 2010

Casper 14 v eller knähund modell större...


Caper är nu färdigvaccinerad, idag hälsade han på för första gången. Det gick alldeles utmärkt - han undersökte de nya omgivningarna systematiskt, brydde sig inte så mycket om Zelda och hon brydde sig inte så mycket om honom.
Casper mäter nu 56 cm över manken, men fungerar fortfarande riktigt bra som knähund som synes. Zelda passade på att undersöka honom litet närmare när han inte tittade på henne...

Det måste vara vår...


när det ser ut såhär på morgonpromenaden...
I bild: Zelda och Stella (Bichon Frisee)

fredag 23 april 2010

Trött liten hund...


Så här ser det ut när jag tittar ner: en trött liten knähund sover tungt (i mitt knä...). Det tar på krafterna att åka bil och att komma hem och vara tvungen att undersöka vad som hänt i kvarteret sedan sist...

torsdag 22 april 2010

Hämtat Zelda!



Så - nu är vardagen äntligen komplett igen. Zelda är hämtad och ligger i mitt knä medan jag skriver.
I bild:
Dennis med en av Marias och Henriks nya valpar, 2 veckor gammal.
Glad Zelda gör Samoyedimitation.

onsdag 21 april 2010

Äntligen hemma!




Igår kväll kom vi fram efter vår låååånga bussresa från Tessaloniki dit vi flögs på lördagskvällen. Därmed missade Zelda och jag tyvärr en bokafton på NKs bokhandel i Stockholm, och Zelda kommer inte heller att vara med i kväll, på biblioteket i Västerås som planerat ...
I morgon åker jag och hämtar henne, tills dess får ni hålla tillgodo med en liten tik som verkade bo vid en bensinstation/rastplats i Serbien (bilden med blixt). Hon hade två skygga små valpar som avvaktade i bakgrunden medan hon gick runt och berättade att hon var hungrig och tacksamt skulle ta emot litet mat. Av mig fick hon en hel "paj" som jag inte klarade att äta (det händer inte ofta, men den var hård, gammal, extremt fet och smakade konstigt). Den lilla hunden, däremot, verkade tycka att den dög alldeles utmärkt. Bra att påminnas om att hundar faktiskt är allätare, i motsats till exempelvis katter.
Sedan kommer en bild av en Bearded Collie i Graz, Österrike, som skällde på alla som närmade sig den lilla butiken vilket verkade underligt tills det visade sig att hunden tillhörde en kund, och inte butiksägaren.
Till sist, för nu, en bild av ett värdigt åldrande: i korgen, på restaurangen i färjan till Rödby i Danmark ligger femtonåriga Lucy, en förnöjd gammal dam som enligt matte varken ser eller hör så bra längre, men som var alert och spred en lugn och positiv stämning runt sig...

måndag 19 april 2010

Kaos i flygtrafiken och i bloggen... Casper 13 v.


Detta är Casper som redan verkar ha lämnat den rultiga valptiden bakom sig. Visst börjar han se elegant ut, tros sin ringa ålder? Ser mkt fram emot att få träffa honom igen!
Han väger nu 23 kg och är 55 cm hög.

söndag 18 april 2010

Vulkaner....

Tur att Zelda är hos sin uppfödare som inte har bråttom att bli av med henne: i kväll flyger vi till Thessaloniki, därifrån ska vi åka buss till Sthlm vilket beräknas ta c:a 48 timmar...

torsdag 15 april 2010

Och en till...


Just nu sitter jag - som många andra - fast på flygplatsen i Agadir. Askmolnet gör att det inte går att flyga till Sverige, och vad som ska hända är oklart... Vad gör man då? Tar fram datorn och skriver ett blogginlägg.
Det kan bli många härifrån: läser att sist den här vulkanen var aktiv höll den igång i ett år...
Hursomhelst var detta den andra hunden - en vildhund, enligt guiden. Han observarade oss på håll uppe i ett pass på 2 400 meters höjd där det fanns en liten liten stenhydda där vandrara (även vi) stannade åt åt sin medhavda picnick. Bilden är förstorad, jag kom inte närmre än c:a 50 meter.
Jag lämnade i alla fall ett hårdkokt ägg och en bit bröd med ost till honom (henne?) och hoppas att han/hon hittade min lilla gåva...
Hunden påminde om en hyena på håll med små mörka öron, en litet brun/svartrandig kropp.

onsdag 14 april 2010

Äntligen - hundar i bergen!


Idag har jag sett två hundar i bergen.
Först en herdehund (?), en vit/brun hund som gick med en flock getter och skällde när vi gick förbi. Någon människa syntes inte till, och hunden som verkade ganska ung såg ut som om han löste sin svåra och farliga uppgift att försvara getterna mot mig med lika delar mod och rädsla.
Den andra hunden kommer senare!

Kineser som deltog i Lilla Stockholm...


kan ni se här! Enjoy! Tusen tack Anna från kennel Royalette's i Finland som har lagt upp bilderna. Zelda finns med som nummer fyra på översta raden.
Undrar om det finns någon annan ras där hundarna kan skilja sig åt lika mycket utseendemässsigt som denna!

I bild: Sun Hee's Million Dollar Outfit (aka Brandon)

söndag 11 april 2010

Lördag och Casper 12 veckor.


Här kommer nyheter från Solprinsen: han är nu 18 kg tung och 52 cm hög. Eftersom jag inte har träffat honom sedan sist kan jag inte berätta så mycket mer!

Underlig fredag.

Fredag blev en ovanlig dag: jag är och vandrar i Atlasbergen i Marocko, så vi tillbringade större delen av dagen utomhus. Vi såg kor, får, getter, höns, katter, kalkoner, mulor, hästar - men inte en enda hund.
Aningen kusligt.

Här kommer torsdagsinlägget:


Har kommit litet efter....
Hursomhelst är detta en valp vi träffade på en restaurang utanför Agadir, i Marocko. Han var glad och verkade allmänt väl omhändertagen... Kul att se! Saknar Zelda...

onsdag 7 april 2010

Dax igen!


Just nu är jag hundlös - Zelda är hos sin uppfödare sedan i förmiddags, jag ska resa bort en vecka. I kväll gick jag en promenad utan hund, avigt men bättre än ingen promenad alls...
Till potentiell inbrottstjuv: Våningen är inte obebodd under tiden.
Bild: Zelda (det vita fluffet närmast kameran) och några av de andra hundarna som ska göra en ingående undersökning av den nygamla flockmedlemmen...

tisdag 6 april 2010

Klickerkurs...


Idag har vi haft klickerkurs igen, det är så mycket att lära...Zelda och jag hade tränat så intensivt på "stå" sedan sist att resten kommit litet i skymundan, så nu måste vi komma ikapp!
I bild: Lookie apporterar, Zelda tittar på. Denise, vår lärare, ser både det vi gör bra och det vi behöver förbättra.

måndag 5 april 2010

Hund i fåtöljen?


Får Zelda vara i möblerna? Bara om hon frågar först, och får ett OK. Fast idag improviserade hon och gick för ovanlighetens skull in i ett annat rum än det vi var i. Där hoppade hon upp i en fåtölj och somnade.
Och vad gjorde jag?
Tog fram kameran och lät henne sova vidare.
Får nog skriva om reglerna.

söndag 4 april 2010

Hunden som saknar en (liten) tand...




Ja, nu ska ni få höra hur det gick: Zeldas päls blev riktigt fin. Den såg fortfarande inte ut som de riktigt proffsigt iordningssställda pälsarna, men jag behövde inte skämmas för den. Och hon var dessutom duktig - gick fint i ringen, stod när hon skulle stå. Så det verkade gå hur bra som helst. Momentet när domaren ska titta på tänderna har aldrig varit något problem, men igår gjorde domare Agneta Kappers en mer ambitiös undersökning och upptäckte det som varken veterinären som meddelat att hennes tänder är som de ska vara, eller fyra tidigare domare som har tittat henne i munnen sett: Zelda saknar den andra premolaren (andra tanden bakom hörn/huggtänderna). Detta är en liten och rätt betydelselös tand, men enligt rasstandarden ska den finnas, och Zelda har den inte.
Resultatet blev en tvåa på grund av den saknade tanden, sa domaren, så på sätt och vis har jag nått mitt mål att få en etta eftersom vi väl hade fått det om tanden hade suttit där den skulle.
Hon berättade att man tidigare trott att alla puffar hade "normalt" tandstatus och därför nöjt sig med att kontrollera att de har det föreskrivna saxbettet (vilket Zelda har), men att de nu blivit alltmer uppmärksamma på att även puffarna kan sakna tänder. Hos nakna nakenhundar fattas nästan alltid några tänder, men hos dem är detta tillåtet.
Så Zelda kommer aldrig att få någon etta, och hennes utställningskarriär är slut. Tur att ingen räknar tänder i Agility o Freestyle...

Bild: Zeldas glugg där det skulle ha suttit en vit liten tand... Räkna själva: Huggtand, tand, glugg, tand...
Och trött liten hund har somnat med huvudet i mitt knä... (resten av henne ligger på en stol intill)

lördag 3 april 2010

Och så är det Casperdax - 11 veckor!



Den här veckan har vi ingen vikt att meddela, istället bjuder vi på två bilder som visar att han växer och mår bra!

Upp tidigt...



I morse steg vi upp tidigt, mycket tidigt, för att hinna med bad och andra förberedelser inför utställningen...
Hur det gick? Det berättar jag i morgon!
I bild: Zelda blöt (bild 1) och torr med 4 olika produkter i pälsen som alla ska göra den blank, smidig, "swishig" och så vidare, utöver tvätt med två olika shampo: först vardagsshampot, sedan det specialinköpta utställningsshampot (dyrare...) (Bild 2)

fredag 2 april 2010

Om buskar och kaniner...


Nu har snön smält undan, och vi kan se vad kaninerna har livnärt sig på under de kalla månaderna. Nästan alla buskar har blivit av med sin bark i kaninhöjd - de får väl börja om med nya skott, hoppas att inte kaninerna äter upp dem också... (Ja, det finns gott om kaniner i Stockholms parker).
Bild: långfredagsmorgon i Observatorielunden med vit hund och avgnagd buske...

torsdag 1 april 2010

Ella gästspelar i Zeldas blogg


När Ella var ungefär 6 veckor var det valpträff hos uppfödaren. Ella har upptäckt att jag har en Frolic i fickan. Hon gav sig 17 på att hon skulle ha den, så hon prövade först med att gräva upp den. När det inte fungerade satte hon resolut sina pyttesmå tänder i tyget och försökte gnaga sig igenom. Det här höll hon på med en lång stund, utan att tröttna eller ge upp, och med samma glada min... Hade jag varit i valpköpartagen (och om jag hade velat ha en naken valp) hade jag slagit till direkt - så roligt att istället kunna följa henne på hennes egen blogg.
Bild: Hon står på mitt ben, jag halvligger bakåt för att få en skarp (nåja) bild...