söndag 4 april 2010

Hunden som saknar en (liten) tand...




Ja, nu ska ni få höra hur det gick: Zeldas päls blev riktigt fin. Den såg fortfarande inte ut som de riktigt proffsigt iordningssställda pälsarna, men jag behövde inte skämmas för den. Och hon var dessutom duktig - gick fint i ringen, stod när hon skulle stå. Så det verkade gå hur bra som helst. Momentet när domaren ska titta på tänderna har aldrig varit något problem, men igår gjorde domare Agneta Kappers en mer ambitiös undersökning och upptäckte det som varken veterinären som meddelat att hennes tänder är som de ska vara, eller fyra tidigare domare som har tittat henne i munnen sett: Zelda saknar den andra premolaren (andra tanden bakom hörn/huggtänderna). Detta är en liten och rätt betydelselös tand, men enligt rasstandarden ska den finnas, och Zelda har den inte.
Resultatet blev en tvåa på grund av den saknade tanden, sa domaren, så på sätt och vis har jag nått mitt mål att få en etta eftersom vi väl hade fått det om tanden hade suttit där den skulle.
Hon berättade att man tidigare trott att alla puffar hade "normalt" tandstatus och därför nöjt sig med att kontrollera att de har det föreskrivna saxbettet (vilket Zelda har), men att de nu blivit alltmer uppmärksamma på att även puffarna kan sakna tänder. Hos nakna nakenhundar fattas nästan alltid några tänder, men hos dem är detta tillåtet.
Så Zelda kommer aldrig att få någon etta, och hennes utställningskarriär är slut. Tur att ingen räknar tänder i Agility o Freestyle...

Bild: Zeldas glugg där det skulle ha suttit en vit liten tand... Räkna själva: Huggtand, tand, glugg, tand...
Och trött liten hund har somnat med huvudet i mitt knä... (resten av henne ligger på en stol intill)

13 kommentarer:

Sophia sa...

Mycket underlig rasstandard som tillåter avsaknad av tand på vissa hundar men inte på andra. Hur avlar man då fram puffar med rasstandard-tänder när ena förälderna alltid måste vara naken (och tydligen får sakna tänder)?

ej hundägare sa...

Så tråkogt med tanden! Och så märkligt (i mina öron i alla fall) att för en naken CC är det ok ur rasstandardsynpunkt att sakna en liten tand men inte för en CC med päls. Vad grundar man det på??? Godtycke?? Eller objektiv bedömning från en frisk-hund-synvinkel?

Kommer ni ändå att fortsätta med utställning/bedömning? Bli så bara som möjligt i alla andra avseenden map detta - bortsett från tanden?

Unknown sa...

De nakna hundarnas tänder verkar delvis styras av samma gener som "släcker ner" hårsäckarna så att även tänderna i någon mån "släcks ner" hos de nakna nakenhundarna. Nakna hundarnas tänder har ofta klena rötter så de kan falla ut redan när hunden är rätt ung, de är som sagt oftast färre än hos en "vanlig" hund, och de ser dessutom annorlunda ut till formen. Eftersom detta är kopplat till en önskvärd egenskap - nakenheten - har man blivit tvungen att skriva rasstandraden så att den tar hänsyn till detta. Puffen har inte anlaget i fråga (det som ger nakenhet o sämre tandstaus) och ska därför ha alla tänder, vilket jag tycker är helt rimligt. Men överraskad blev jag!

Anonym sa...

Håller med om att det är lite konstigt med olika standard vad gäller tänder inom en och samma ras. Själv tappade jag intresset för utställning när min, i mina ögon supersnygga hund, blev uttdömd pga ett minimalt underbett. Nu ägnar vi oss åt andra tävlinsgrenar inom hundsporten i stället, tex agility, lydnad och spår, där går ju ett mindre lyckat resultat i en tävling att träna bort till nästa gång, men hur mycket man än tränar på att gå fint i utställningsringen så kan en saknad tand eller ett underbett aldrig rättas till.
Hälsar Puppans matte

Unknown sa...

Jo, det här med utställning hade jag inte en tanke på när jag köpte Zelda, men eftersom hon har behövt vänja sig vid miljöer med många hundar har det varit utmärkt. Sedan gick det ju bra första gången, så då fick jag litet blodad tand...
Men nu får vi lägga krutet på annat, och med oss har vi att jag börjat lära mig att sköta hennes päls, att hon lärt sig stå vilket ju är användbart i många sammanhang, och att vi har haft kul!

Lyckopiller sa...

Härligt ändå att hon uppträdde så bra i ringen. Det är ju ändå det viktigaste. synd med tanden, men som sagt så finns det så mycket annat roligt man kan göra med sina hundar. Vilken fin bild du hade på Ella i din Blogg. Har du fler bilder så vill jag väldigt gärna att du skickar dom till mig. skulle bli superglad!!! Hoppas ni får en forsatt trevlig påsk!!

Anonym sa...

Typiskt när hon är så bländande
vacker. Min öppfödarvän som haft
CC i många år och haft både Årets
Kines, Årets avelshane och blivit
Årets uppfödare alla raser och t.o.m Hamiltonplaketten sa att det
är bara Tyska och vissa svenska
domare som tittar så på tänder.
Jag tror att hon tittade så noga för att om hon skulle sätta upp henne i konkurensen så skulle det
inte finnas något att anmärka på.

När jag var lika gammal som du och
fortfarande hade "springben" så var
det minst två timmar i skogen med
mina stora hundar och några små
varje dag. Hade jag haft någon som
hade passat tiull agility då så
hade jag nog börjat köra det.
Tänk vilken skönhetsupplevelse det
kommer att vara med Zelda svävande
över hindren. Och vad mycket pengar
du sparar på att inte behöva gå på
gym!!!!
Och Zelda har ju roligare att få
vara ute och springa och få kött-
bullar i massor som belöning än att
ståfint i en ring.
Mina valpköpare brukar fråga om dom
"måste" ställa ut, jag brukar säga
att jag blir lika glad om dom säger
att dom har varit ute i skogen och
plockat svamp en hel dag för då vet
jag att hunden har haft kul. Jag
brukade nöja mig med om dom ställde
upp för en uppfödar-eller avels-
grupp som på den tiden måste vara
fem istället för nu fyra.
Nu går vi ju mot rätt årstid så
kör agility med Zelda, hon har ju
växt färdigt i kroppen också.
Du får väl ta med dig en liten
bärbar hoppställning och en tunnel,
att krypa igenom och sätta upp i
parken. Jag har fått ärva en tunnel
av mitt barnbarn till valparna i
hagen och dom jagar varandra genom
den så det står härliga till.

Hana_Caena sa...

Det var jättekul att få hälsa på dig i verkligheten, och så vacker och lugn Zelda var i jämförelse med min "ofostrade" kille..

Nu har du mycket att tänka över istället, med agility och så vidare istället.. Det ska vara givande, vilken sport man än väljer tycker jag...

Lyckopiller sa...

Just ja...så långt tänkte ju inte jag "smile". Min mail är socli2@hotmail.com

Britt Marie sa...

Synd att utställningskarriären fick ett så abrupt slut! Men, som sagt, det är ju samma underbara hund ändå. Utställningsvärlden har aldrig lockat mig vilket innebär att jag är dåligt bevandrad i belöningstitlar och vad de är värda. Men jag är säker på att den högsta titeln tillfaller den egna hunden oavsett tandstatus om man frågar ägaren. Rudi slog av en hörntand som valp och fick rotfylla halvan som är kvar. Om han ska ställas ut måste vi ha ett intyg på skadan. Men det blir nog aldrig aktuellt.
Kör hårt med agilityn och freestylen!

Unknown sa...

Jo, och jag är tacksam över den möda som läggs mer på att få fram friska, trevliga och sunda hundar genom att ställa höga krabv på de hundar som blir föräldrar till nästa generation. Zeldas felande tand kanske har att göra med ågot som hände henne just när den tanden skulle bildas, vilket i så fall inte skulle gå i arv. Eller så bär hon faktiskt på något anlag som hämmar tandutvecklingen (ny mutation, eller ngt som finns i släkten) vilket kunde föras vidare till hennes eventuella valpar. Och då är det bättre att avstå från valpar, hur trevlig och söt hon än är (det finns väldigt många söta och trevliga kineser...)

Becca & Olga sa...

Tråkigt med tanden.. Men det är tur att det finns så mycket annat att hitta på men sin hund förutom utställning! Som du sa, ingen räknar tänder i agility :P

Anna sa...

Synd att hon saknar en liten tand men skoj att hon skötte sig så bra i ringen =) Finns bilder att se från utställningen om du klickar på mitt namn, vet dock inte om Zelda fastnade på någon av dem.