tisdag 9 november 2010

Lydnadskines i USA och freestyle


Har letat runt efter kineser som lyckats i lydnadstävligar - hittade då Cayenne's Zydeco Cowboy (bild). Detta som inspiration.
Beträffande freestylen är det nu klart att Zelda och jag startar i klass ett i mars i Österåker. Programmet ska vara 50 sekunder långt och innehålla 5 - 7 tricks snyggt sammanbundna. Två till fyra domare sätter poäng mellan 0 till 10 på genomförande, programmets planering och kvalitet samt tolkningen av musiken.
När man kommer upp i 7.5 i snitt är man redo för uppflyttning till klass två. Man kan även välja att tävla vidare i klass ett - när man har fått 7,5 i tre tävlingar får man freestylediplom, då får hunden lägga till FSD1 framför namnet.
Så nu kör vi igång. Vi ska börja träna på moment Zelda redan kan, exempelvis slalom, men jag ska variera steglängd, armposition, m.m. Vi ska även träna bort alla handtecken, det ska räcka med verbala kommandon.
Vi planerar ju även en start i lydnadsettan under våren, nu ska tävlingsmänniskan i mig äntligen få utlopp igen!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Låter väldigt ambitiöst...
Fick förresten ett tips om apportbock idag: man kan binda ett snöre i apportbocken och dra den på golvet - men det funkar kanske bättre på valpar?
Får ni förresten välja musiken själv?
Håller tummarna!

Unknown sa...

O ja, musikvalet är en del av momentet - det ska passa hund och förare (inte snabb musik om hunden/människan är långsam, osv...
Zelda har kommit över apportbockschocken, men vi är inte riktigt upp i 5 sekunder än. Hon vet nu precis vad det är hon ska göra, nu ska det finslipas så vi koncentrerar oss på hur hon gör det (hon ska gripa snabbt och hålla länge.
En stor fördel med Zelda är att hon inte har några tendenser att inte vilja släppa vilket många får träna mycket på, och att hon inte tuggar på apporten... det är gungor och karuseller som vanligt...

Anna sa...

Vad kul med freestyle, skulle vilja gå nån kurs i det med Hilda men intresset är svalt här uppe och vill man tävla i det (eller tex. rallylydnad) så måste man söka sig neråt landet tyvärr. Men jag brukar sitta på YouTube och titta på musical freestyle och heelwork to music, tycker det är så inspirerande och roligt se sån glädje och ett sånt samspel mellan hund och ägare/förare :). Lycka till med eran träning!

Katarina sa...

Jag blir imponerad över hur mycket ni tränar! Och ser fram emot fler rapporter. -Lycka till!

Jeanette sa...

Spännande! Önskar er all Lycka Till med både Freestyle och Lydnad:)
Har aldrig sett en kines på Lydnadstävling men några borde det ju finnas...
Freestyle är så roligt att titta på - en riktig publiksport! Du har inte funderat på agility också?

Unknown sa...

Jodå, vi har gått på agilitykurs och även läger, men det går inte att göra allt samtidigt, och det är så praktiskt med sådant vi kan träna i vardagsrummet...

Britt Marie o Rudi sa...

Lycka till med freestyleträningen framför allt! Där är jag så avundsjuk på att det finns kurser och instruktörer som du har tillgång till. I landsorten är det tunnsått med sådana. Men jag och Rudi tränar freestyleröresler efter eget bevåg och har väldigt roligt under tiden!Du låter väl filma lite då och då, så vi får följa era framsteg?

Unknown sa...

Och vi är avundsjuka på promenader utan glasspiltter, onämnbara saker på trottoarerna och folk som druckit många öl för mycket...

Marie Christine sa...

Åh, en så vacker kines!

Olga da Polga sa...

å så roliga saker ni har framför er!

Unknown sa...

Jo, jag försöker ha så kul som möjligt med hundarna, det är ju därför jag har dem...

Arlo sa...

Touché! :-)

Olga da Polga sa...

ja så är det ... och utan hundar hade jag inte ens levt idag ...