söndag 31 oktober 2010

Om makt och ansvar...


När och hur ofta tar vi oss rättigheten att tvinga hunden till något den absolut inte vill, och som inte är nödvändigt? Något att fundera över...

17 kommentarer:

Emma sa...

Min spontana tanke var NEJ, klart man inte kan tvinga någon. Sen funderade jag på om det gäller allt, många hundar vägrar ju att gå till veterinären, men ibland måste den ju dit i alla fall....

/Emma

Jeanette sa...

Nej - iaf inte något så "onödigt" som att bada när vovve inte vill... Blir lessen när jag ser bilden!

Unknown sa...

Ja, visst lider man med hundarna. Fast meningen verkar vara att vi ska skratta, kanske därför att vi själva ofta är i samma situation som hundarna på bilden - hur ofta måste vi inte göra sådant som vi hade valt bort om vi hade kunnat...

Unknown sa...

Och kan en hund tvinga sig själv att göra något den egentligen inte vill???

Anonym sa...

De arma hundarna på bilden har ju inget val, de släpas mot sin vilja mot det fruktade vattnet.
Jag tror att hundar kan övervinna t.ex. rädsla med viljan, tänker på hundar i krig.
Här är i varje fall en motvikt till den grymma strandbilden:
http://www.flixxy.com/useful-dog-tricks.htm

Katarina sa...

Vilken otrevlig bild!

Britt Marie o Rudi sa...

Ja, en mycket obehaglig bild är det. Men om du tänker på något så trivialt som att övertyga Zelda att hålla en apport i fem sekunder fast hon inte vill så blir det något annat, tycker jag. Med lock och pock och godis och glada tillrop kan du lyckas med det utan att Zelda far illa. Sen ska du veta att det är den vanligaste komentaren man hör bland publik och arrangörer när ettans lydnad är igång på tävlingsplanen, att vem sjutton kom på idén med just det momentet? Så totalt meningslöst och onaturligt för hunden som det är. Många jobbar på att få bort just det momentet som tack och lov bara finns i ettan.

Britt Marie o Rudi sa...

Och kan en hund tvinga sig själv att göra något den inte vill? Jo, det tror jag när det gäller att komma över rädslor. Att tvinga sig själv att ta sig förbi något skrämmande och läskigt för att sedan känna den enorma lättnaden när det lyckades och man överlevde! Jo, det tror jag att de gör.

Lyckopiller sa...

Undrar just hur den som håller i kopplet tänker?

Unknown sa...

Nej, jag tycker inte att situationen för hundarna på bilden påminner om modern hundträning där hunden ju när som helst kan välja att avbryta träningen. Därmed är det ju hunden som har kontroll över det som sker, i motsats till hundarna på bilden som uppenbarligen inte har någon kontroll alls...
Zelda tycker inte att apporten har något värde i sig, men eftersom hon får lön när hon jobbar med den ställer hon upp med glad min!

Gudrun sa...

Påminner mig om Alfons och min kamp när jag ska få ner honom i poolen för att simma... Dumma mig... Om det hade gått hade jag lagt upp tillvänjningen på annat sätt men det går ju inte att bara bada lite. Jag och instruktören Camilla pratade om det sist, att om man fick önska skulle hunden bara vara där ett par gånger utan att bada och för att sen sakta vänja sig vid att gå i. Det får bli den hårda vägen med många glada tillrop och förstärkningar istället... Tröstar mig med att om han blir skadad och behöver rehabiliteras så har vi mycket vunnet genom att vänja honom nu vid poolen.

Unknown sa...

Det är väl som med barnen - jag tvingade en av sönerna att gå i simskola fast han inte gillade det alls. Vi hade sommarställe på en ö och det kändes livsviktigt att lära ungarna att simma så snart som möjligt...
Om det nu har något med saken att göra...
Jomen det har det - en hund lär ha samma förmåga att förstå konsekvenserna av sina handlingar som ett barn i två och ett halvtårsåldern - då måste vi fatta en del beslut år barnet och hunden, även sådana som inte är populära.

Gudrun sa...

Jomen så är det nog. Vi vet ibland saker som varken en hund och ett barn vet. Så länge man inte tvingar en hund (eller ett barn för den delen) till något som innebär (i första hand fysiskt) obehag för dem så hoppas jag att känslan av att ha lyckats gör att de växer. Det är en balansgång och ett stort ansvar och så länge vi reflekterar över vår makt och använder den med sunt förnuft så hoppas jag att han inte tar skada av det jag tvingar honom till.

Unknown sa...

När det gäller Alfons utsätts han för ett mindre obehag nu (lära sig simma när han är frisk och inte har ont någonstans) för att han ska slippa ett större eventuellt obehag senare - jag tycker att du är oerhört framsynt och ansvarstagande som ser till att vänja honom redan nu.
Det är ju likadant med Zeldas operation - det är ju inte kul att bli opererad, men när jag nu ser henne springa runt, fylld av energi och livslust, tror jag att fördelarna väger upp obehaget med råge.

Anonym sa...

blev också ledsen av bilden! blir less av att se på den där "hundviskaren" på tv också. tror inte det är levnadsglada hundar som mår 100 % bra han har direkt.. .

Anonym sa...

(ang. hundviskaren i förra inlägget så var det för att den människan ju gång på gång tvingar rädda hundar att göra saker. han skrämmer rädda hundar som försöker skydda sig osv...)

Denise Hundkonsult sa...

BRA fråga Åsa!!!