söndag 26 januari 2014

Vilka förväntningar har vi på våra valpar?

Tänk er att vara en åtteveckorsvalp som just flyttat till sitt nya hem.
Och att
a) komma till någon ägnat ett år åt att läsa stamtavlor, tala med uppfödare, titta på valpar osv därför att nu, den här gången, ska den nya valpen kunna vinna SM. Varenda lek, vartenda steg du tar har ett syfte: du ska bli den ultimata tävlingshunden
b) komma till ett hem där det aldrig tidigare funnits en hund, och där människornas önskemål är att få en trevlig hund att gå ut och promenera med. Dina nya människor får drösvis med välmenande och delvis motsägelsefulla råd, de gör så gott de kan men mest blir varje insats ett experiment.
c) komma till ett hem där det finns många barn, och att det mest blir barnen som berättar för dig hur du ska bete dig i din nya miljö.
d) komma till ett hem där det finns ett enda krav på dig: du ska älska husse/matte över allt annat (mer än doftfläckar, mat, harar i skogen).

Och som valp har du ingen aning om allt detta, du får försöka lista ut spelreglerna från dag till dag, från timme till timme, från minut till minut ...

6 kommentarer:

Lillian "sognafaret" sa...

Den ultimate valpekjøper finnes i alle kategorier ;) Men grunnjobben som må gjøres er den samme, uansett hva valpen skal brukes til. Alltid stor glede og like store forventinger til hver nye pote som hentes hjem...

Unknown sa...

Tur att hundar är så anpassningsbara. En lagom mix av regler, rutiner, respekt, kärlek, fostran/frihet och förståelse för vad en hund behöver så blir det säkert bra!

Gudrun sa...

Ja, det kan sannerligen inte vara lätt... Att det går så bra som det ändå gör i de flesta fall visar än en gång vilka fantastiska varelser hundar är!

eva s sa...

Bra med såna tankekullerbyttor :)

Jeanett Lemmeke sa...

Och aldrig slutar jag beundra Hunden. Människans bäste vän <3

Themba sa...

Så kloka ord!
Jag kom till min matte och husse som ettåring, och det kändes minst lika omvälvande! Det tog ett bra tag innan vi vande oss med varandra, fast nu trivs vi riktigt, riktigt bra tillsammans!