måndag 6 januari 2014

Träningstips!

Här kommer ett träningstips som vi (förstås) illustrerar med freestylemoment, men som är lika användbart (gissar jag) vad man än vill lära in. Detta lärde vi oss av Rickard Curtis förra sommaren, och det har varit till stor nytta, särskilt i träningen med Zelda.
Principen är enkel: träningen ska läggas upp så att hunden misslyckas så sällan som möjligt, och när den misslyckas ska det störa så lite som möjligt.

I klippen nedan ska vi exempelvis öka avståndet för hundarnas arbete. Ett sätt att göra detta på är att öka avståndet tills hunden inte längre klarar uppgiften, och sedan försöka få den att ändå göra det den inte klarade.

Här kommer ett alternativt sätt att träna.
Allt görs i grupper om tre, och de ska se ut så här: först en lätt uppgift som man tror att hunden klarar. Sedan en svårare, och till sist DEN LÄTTA EN GÅNG TILL. Oavsett hur den svårare har gått.

Sedan en liten paus, hunden får höra att den är duktig, tjoho,

Nästa gång finns det två möjligheter: antingen klarade hunden den svårare uppgiften eller inte. Om hunden klarade den startar man nu med den, försvårar ytterligare andra gången, och avslutar på samma sätt som man började. Om hunden inte klarade den svårare uppgiften går man tillbaka och gör om, men gör då den svårare uppgiften lite lättare.

Hundens oförmåga att göra det vi ber den om blir bara ett felmeddelande: "nu begär du för mycket", och eftersom det misslyckade försöket omedelbart följs av en uppgift som hunden kan blir hunden mindre stressad. För Zelda som tycker mycket illa om att "göra fel" eller inte förstå är detta toppen.

Här utökar jag avståndet till Nemis skivstång. Det blir lite problem när jag inte lyckas kasta köttbullebitarna så att hon hittar dem på det längsta avståndet, men det reder sig.

Först tre:


Och så tre till:


Här ökar jag avståndet för Zeldas städning av bananen som ingår i hennes freestyleprogram:
Först tre:




Och så tre till:



10 kommentarer:

Maud Ayas och Shantis matte sa...

Väldigt bra råd. Har försökt hitta htm-kurs på nätet. Vet du någon som har det i Sth-trakten.

Lena sa...

Vilket bra tips! Tack!

Unknown sa...

Till Maud: Jag har tyvärr inte koll på någon HtM-kurs i Sthlm, men blir överraskad över att det inte finns någon. Ngn som läser detta kanske vet?

Arlo sa...

Jag ska genast tänka ut något moment där vi kan använda tipset!

eva s sa...

o vad roligt att se, fina hundar!!
städa håller jag på med.

ana sa...

hej har du något tips på hur man börjar med freestyle i väntan på en nybörjarkurs. Jag är så sugen på att börja träna men vet inte riktigt i villken ände man ska börja

Unknown sa...

Till ana: berätta lite mer om dig och om din hund.

Anonym sa...

Tjusigt. Ser ju ut som att de tycker att det är lätt som en plätt.

ana sa...

Ok jag är en 24 årig tjej med en 2 årig maltese/pudel kille. Vi tränar med positiv förstärkning och har gått valp och vardagslydnads kurs. Till största del har vår träning gått ut på att träna hundmöten och liknande saker. Trix mässigt så kan Eddie bara sitt, ligg och snurra men kan ibland blanda ihop dom och då är det säkrast att köra alla tre på rad så blir säkert en av dem rätt ;)

Unknown sa...


Till ana. Då skulle jag börja med att lära honom att lyssna på vad du säger istället för att gissa. Det gör du genom att BARA belöna när han sitter, ligger eller snurrar när du ber om det.
Ta t.ex. "Sitt". Håll godis i handen, han kommer antagligen att sätta sig. Och lägga sig, och snurra. Belöna inte.
Säg "sitt" (när han inte sitter), om han sätter sig - belöna. Om han lägger sig eller snurrar, vänta fem sekunder och be honom sätta sig igen.
Till slut kommer han att få en aha-upplevelse: godiset kommer när han har lyssnat på vad du säger!
Vänta med att lära in nya trick tills detta sitter stenhårt, annars riskerar di att få en hund som kör igenom fjorton trick på vinst och förlust så snart ni ska träna. Lycka till!