lördag 6 oktober 2012

Göteborg och osålda valpar

Idag är Memea och jag i Göteborg för att tala om mindfulness för människor med hund. Igår var jag på Dramaten och gjorde samma sak fast utan hundperspektivet. Kul!
Senaste tiden har jag funderat en del på de valpar som inte hittar en egen familj när de är 8-9 veckor. Många uppfödare verkas skämmas litet över att inte få sina valpar sålda, så den "överblivna" hunden som blivit fyra eller fem månader syns inte på hemsidan, möjligen kan man gissa att den finns kvar hos uppfödaren om den står som "ägare okänd" på norska ChineseCrested.no. En del hittar en fodervärd, men inte alla.
Kanske kunde det finnas ett ställe där personer som kan tänka sig en litet äldre hund själva kunde annonsera, där uppfödaren kunde hitta hem åt sina allt större valpar/unghundar? Alla längtar ju inte efter en pyttevalp, men hittar inte den fina femmånadersvalpen som hade passat perfekt ...

12 kommentarer:

Britt Marie o Rudi sa...

Jättebra idé, tycker jag som hittade den perfekta fyramånadersvalpen för fem år sen :-)

Asta och Iris sa...

Precis det där har jag funderat mycket på. Fast jag har undrat om de avlivar valpar som inte får något hem. Titta exempelvis på Cocker spaniel. Det är en uppsjö valpar till salu jämt. Skulle alla dessa få hem borde varje svensk nästan äga en cocker spaniel. Din ide är bra, tycker jag. SKK har gjort ett försök att annonsera aktuella kullar på sin sida "Köpa hund" men tyvärr är många annonser inaktuella. Tror du att det avlivas valpar eller har jag fel?

Unknown sa...

Jag har hört att valpar avlivas - friska, trevliga, glada omsorgsfullt uppfödda valpar...

Men detta är ju inget som någon uppfödrae talar högt om, så omfattningen går nog inte att få någon uppfattning om.

Unknown sa...

PS - jag köpte min lilla minibullis som jag hade under studietiden till vrakpris - hon var fem månader och uppfödaren hade nog givit upp hoppet om att få henne såld. Jättetrevlig liten hund!

Britt Marie o Rudi sa...

Ja, just det, inte bara Rudi var en överbliven valp hos uppfödaren, även min förra hund, collien Ruben, var kvar vid sju månader ålder när han blev min! Jag har alltså aldrig haft valp, "bara" två fantastiska hundar!

Eva sa...

Jag var då jätteglad för att "få tag på" 5 mån Oskar när det var tid för ny då (en annan försvann snabbt när koll före en op avslöjade spridd cancer).
Och Jesper var nära 8 mån (hela kullen kvar hos uppf som inte orkade skiljas...)
Från en uppf som socialiserat och gjort det där "valpjobbet" är det ofta perfekt!

Anonym sa...

Min päron puff Ralph var 6 månader när jag köpte honom av uppfödaren. Passade mig perfekt.

Lyckopiller sa...

Jag tror det är många, inkl. mig själv, som gärna tar en lite äldre valp. Så ett forum för just det vore väl kanonbra.

desperat hemmafru sa...

Håller med. Om man är lite osäker på att man fixar valptiden är ju en lite äldre valp perfekt! Framförallt om valpen är socialiserade och rumsrena vi det laget.

fianathome sa...

Jag tillhör en av de som fött upp valpar och inte kunde sälja av.
Kontentan blev att jag idag har 5 pudlar. Jag behöll valparna eftersom jag inte hittade ett nog gott hem.

Min make hävdar att jag nog inte var så duktig på det där med uppfödning. Eller så var jag det...?!

Olga da Polga sa...

jag hoppas verkligen att det inte går till så att uppfödare avlivar de valpar de inte får sålda! Hemskt i sådanafall! Att nån kan bli så lat?!

Låter som en väldigt bra idé med ett forum för valpar som inte blir sålda! Men jag skulle tycka att det blir svårare känslomässigt ju äldre de blir att sälja dem ... Om det inte är det bästa för alla inblandade naturligtvis!

Eva o Milo sa...

När det skulle vara dax för oss att utöka familjen skulle jag nappa på en lite äldre tik eller hanhund.Men då förutsätter jag att "Från en uppf som socialiserat och gjort det där "valpjobbet" (som Eva sade så klokt tidigare)