lördag 1 november 2008

"Professional pet."


Nej, det är inte Zelda, det är en beskrivning av en intressant liten hund från Madagaskar - Coton de Tulear. Den har många likheter med CC: "hår" och inte päls, den kan födas med mörka tecken (som Zelda), men bleknar snabbt, precis som Zelda gjort. Hårsäckarna måste ha en gen för melaninsyntes som slås av efter några månader - intressant.
Hursomhelst verkar det som om små vita hundar kommit till Madagascar redan på 14-15 hundratalet när europeerna började utforska världen. Tillhörde de första någon spansk adelsdam vars skepp förliste utanför Madagascar? Var de kanske skeppshundar, som man tror att CC var - arbetande hundar som tog möss och råttor, och som även gick att äta om det knep?
Vem vet. Klart är i alla fall att de små vita hundarna inte bara överlevde, utan blev statusprylar för hovet och adeln där, som hade ensamrätt på att få äga dem.
Undrar hur nära släkt CC och Coton de T. är? Deras historia låter likartad (fanns ombord på fartyg redan på femtonhundratalet). Deras päls/hår verkat vara likadant, och deras personligheter beskrivs också som likartade...
Det som jag tycker är mest intressant är att människor uppenbarligen har blivit så förtjusta i den flygiga vita pälsen som de här små hundarna har, trots att den är rätt opraktisk jämfört med en vanlig hundpäls...
En av dess märkliga egenskaper är förresten att den lyser. Igår var Zelda nybadad, och medan vi väntade på tunnelbanan såg hon ut att ha en svag ljuskälla inom sig. Ett litet kallt ljus, som månens en klar natt, hade jag i andra änden av kopplet.

Inga kommentarer: