fredag 18 januari 2013

När hunden drömmer...



Igår kom senaste numret av Modern Psykologi. Där finns en artikel om djurs drömmar som visar sig likna våra både genom att de inträffar under REM-sömn, och att de påverkas av det som hänt under dagen.
Råttor som har lärt sig en väg genom en labyrint drömmer att de går i labyrinten, forskare har lyckats fånga upp hjärnaktiviteten så väl att de kunde säga var i labyrinten råttan drömmer att den är, och även om den rör sig eller står still.
Vad drömmer då hundar om?
Enligt artikeln verkar hundens drömmar påminna om våra egna: de tros kunna drömma mardrömmar om skrämmande händelser, neutrala drömmar om vardagliga händelser, och lustfyllda drömmar om en favoritsysselsättning som att jaga.
Jag hoppas att mina damer drömmer om träningen - att de i drömmen förbättrar sitt fotgående, eller övar på nya svåra trick så att de klarar det ännu bättre nästa dag.
Om det är så eller ej kanska kunde undersökas. Om de får lära sig något nytt på morgonen, och vi sedan övar en gång till på kvällen kunde jag kolla hur väl de lyckas. Sedan jämför jag med att lära dem något nytt på kvällen, och att ta nästa träningpass på morgonen när de har sovit. Om de har tränat i drömmen borde det gå bättre när de har sovit mellan passen.
Fast då gäller det förstås att se till att de inte sover på dagen vilket blir svårt...


5 kommentarer:

Lyckopiller sa...

haha...precis. De har ju så många tillfällen under ett dygn att sova och drömma på. Hoppas i varje fall att de har härliga drömmar.

eva s sa...

Jag har inte hunnit läsa artikeln ännu, den tidningen var bra.

fianathome sa...

Intressent läsning. Blir nyfiken och tänker att då måste ju även hundarna tänka, vilket avfärdats av många "hundkännare" genom åren men jag vill se det på ett annat vis.
Vad tror du efter att läst hela artikeln?

Jenny o Brio sa...

Vad intressant! Men visst har det hänt att man suttit och tittat på sin sovande hund och funderat över om dom drömt om, om när dom sprang över ängen, eller om när dom blev rädda för nå't?! Det är kanske inte så konstigt det då :)

Olga da Polga sa...

åh vad intressant och spännande!