måndag 2 maj 2011

Ligg!

Vi arbetar nu på att få Zelda att göra saker i litet högre tempo. Igår tog vi itu med "ligg". Vanligen sjunker Zelda sakta ner, visserligen elegant men inte så snärtigt. Här ser ni vad som händer när vi testar en god extern belöning (kyckling i en plastskål) som vi lämnar, sedan ska hon lägga sig och direkt efteråt får hon ta sin kycklingbit.
Det fungerar! (Ni kanske inte tycker att detta är så imponerande snabbt, men jämfört med hur det brukar vara lovar jag att det är en klar förbättring...)
Det är intressant att träna lydnad på det här sättet, det blir som en massa små legobitar som sedan sätts ihop till det färdiga momentet. Fördelarna är många: man nöter inte sönder det hunden redan kan, man ser exakt vad det är man behöver träna mer på, och det blir mer variation i arbetet.
Nemi tränar på position - hon behöver komma närmare när hon går fot, och sätta sig mer exakt i ingångarna. (Och så måste hon lära sig att vara lugnare, hon kryper nästan ur skinnet när det blir hennes tur...)
Barbro som hurrar ligger bakom strategitänket.
Tack Marie som filmade.

2 kommentarer:

Britt Marie o Rudi sa...

Jo, att jobba med extern belöning bakom hunden och att låta den springa i hundra knyck för att förse sig efter ett lyckat moment är väldigt effektivt! Vi använder oss ofta av den modellen. Oftast tar Rudi med sig skålen tillbaka för påfyllning :-)

Maud Ayas och Shantis matte sa...

Så mycket du hinner visa på 22 sekunder. Ska testa med Aya, men det blir inte lätt.