söndag 11 maj 2014

Sophia Yin.

Igår var vi och lyssnade på Sophia Yin, amerikansk veterinär som huvudsakligen är intresserad av beteeende.


Här talar hon om hur viktigt det är att både hundar och katter får lära sig vad de inte behöver vara rädda för medan deras hjärnor är som mest öppna för den informationen.
Hon anser att kattungar är lika känsliga som valpar i det avseendet, och att en kattunge som socialiseras ordentligt blir en orädd, nyfiken och social vuxen katt. Enligt henne är vi mer uppmärksamma på valpars behov av att träffa olika sorters människor, gå på olika sorters underlag osv än vi är på kattens utvecklingmöjligheter.


Mitt favoritcitat från förmiddagen, riktat till oss som inte alltid lyckas så bra:
"If you mess up you have to fix it.."

3 kommentarer:

Ewa Ivarsson sa...

Mycket viktigt ämne.. här har uppfödarna ett mycket stort ansvar, gör de sin läxa får man en individ som är mer redo att möta sin omvärld. Vår första collie var 12 veckor innan vi fick honom, 0 i socialisering det enda han kunde var att kommunicera med hundar.. den andre fick "allt" av uppfödare nr 2, och vi fick det så mycket lättare. Tilläggas bör att båda numer är sociala varelser, hund nr 2 ett strå vassare än hund nr 1..men så är de olika till sättet också.

eva s sa...

Gillar och gillar ditt citat också

ej hundägare sa...

Kan inte låta bli att tänka att det skulle finnas motsvarande (obligatoriska?)grundläggande kurser i behov och utveckling för "mänskovalpar" också... Men det kanske det gör.