fredag 2 december 2011

Ögonundersökning

Minns ni att jag beställde en tid hos en ögonspecialist för ett tag sedan när Zeldas ögon rann? Igår var vi där, på bilden ser ni hur hon mätte tårflödet: hon stack in en liten remsa under ögonlocket, den skulle sitta där en minut. Den sög upp tårvätska, och bytte färg till blått när den blev fuktig. Resultat: Zeldas tårproduktion ligger just nu (när ögonen inte rinner mer än vanligt) precis vid det övre normalvärdet.
Det hon såg, som ingen annan sett, var att huden på nedre ögonlocken, intill nosen, är aningen inåtböjd. Det gör att tårkanalen trycks ihop, och att några hårstrån hamnar i ögat istället för utanför.
Så de goda nyheterna är att detta går att åtgärda, de dåliga är att det tagit över tre år att upptäcka problemet. Vi vet ju alla hur det känns att ha något pytteskräp i ögat... Stackars hund!
Nu har vi bokat tid för en minimal operation som liknar den vi människor gör hos plastikkirurgen: ögonlocket ska dras ner någon millimeter. Det kommer inte att påverka hennes (vackra) ögonform, och kommer förhoppningsvis att göra henne helt besvärsfri.
Till mitt försvar får jag väl säga att Zelda har varit på allmän kontroll hos veterinär, ögonlysts av ögonspecialist, ställts ut och tittats på av olika domare, och ingen har sett ngt fel på hennes ögon...
Jaja. bättre sent än aldrig...

Bild: Prof. Christina Narfström undersöker Zeldas tårflöde. Zelda är stoisk som vanligt...

7 kommentarer:

desperat hemmafru sa...

Det är det besvärliga - att hundar inte kan tala. Men jag tycker att du i stället ska vara glad att ni upptäckt felet och att hon nu kan bli hjälpt. Trevlig helg!

Maud Ayas och Shantis matte sa...

Åh, vad skönt att det lilla felet ändå blev upptäckt till slut. Det blir skönt för Zelda när det blir åtgärdat.Lycka till!

Britt Marie o Rudi sa...

Vi hade en gång en katt med samma problem, efter op blev hon helt besvärsfri.
Själv har jag totalstopp i en tårkanal sen några år, och fast det inte gör ont så är det handikappande och irriterande att aldrig kunna se annat än sudd genom det ögat.
Lycka till med Zeldas operation!

Ewa Ivarsson sa...

ja det gäller att ha tur med läkare/veterinärer... vår Maurice fick diagnosen rävskabb av en sedan 20 år erfaren hudvet... visade sig vara långt allvarligare och upptäcktes i tid tack var skicklig vet, specialist på hudsjukdomar, en av de främsta i Europa, Kerstin Bergvall, Djurakuten i Stockholm... tack vare hennes snabba och korrekta diagnos lever han och mår bra! Kan varmt rekommendera henne om du har hud/pälsprobelm med dina sötnosar. Det får sägas till första vets försvar att han har en ovanlig sjukdom så det är inte så lätt att "pricka rätt " alla ggr kan jag tro! Ha en fin helg!

Siriosmilla sa...

Skönt att de hittade en lösning på problemet! Lycka till med operationen!

Olga da Polga sa...

åh vad bra att det går att få bort! Lycka till med operationen!

Pennys matte sa...

Blev både upprörd och glad att höra om problemet, glad för att Zelda nu får hjälp tack vare envis kärleksfull kunnig matte.