torsdag 1 december 2011

Hundens personlighet:

I måndags lyssnade jag på Kenth Svartberg som talade om hundens personlighet. Vi fick bland annat testa olika personlighetstester på våra egna hundar. Här ser ni Nemis profil, blev överraskad över att den inte blev mer extrem. Misstänker att det delvis beror på att hon är så liten, hennes känslor märks mindre än om hon hade varit en schäfer. En fråga handlade till exempel om hunden lätt blir exalterad, jag gav henne rätt låga poäng, men nu när jag tänker på det borde de nog ha varit högre....
Hursomhelst är PA positiv affekt, NA negativ affekt. Nemi fick som ni ser ganska låga poäng för NA (inte så rädd/arg) och högre för PA (energisk, glad, utåtriktad). Konstigt nog visade det sig att precis såhär såg genomsnittshunden på kursen ut när Kenth slog ihop alla vara svar (c:a 50 st).
Vi var överens om att detta är en hund som är ganska lätt att ha att göra med.
Sedan gick vi igenom hur hundar vars kryss hade hamnat i de andra kvadranterna skulle vara att leva med. Vill någon här ha en hund som saknar drivkraft, entusiasm och energi, och som är rädd, sur och arg dessutom? (Övre vänstra kvadranten). Eller kanske en som är mycket energisk och aktiv samtidigt som den är rädd och arg? (Övre högra kvadranten). På den senare frågan var några överens om att en sådan hund kan, om den hanteras rätt, bli en strålande tävlingshund, men i värsta fall kan den bli farlig.

Testet baserat på Sheppard & Mills 2002 The development of a psychometric scale for the evaluation of the emotional predispositions of pet dogs. Int. Journal of Comparative Psychology 15: 201-222

7 kommentarer:

desperat hemmafru sa...

Skrev lite om det just idag på min blogg. Att ha en hund som ibland saknar drivkraft och energi och som ibland känner sig rädd och osäker (inte arg eller sur dock) är inte så kul. Tack och lov är verkligheten inte svart och vit. Och i vårt fall finns det många energigivande och glada stunder med. Men de där dagarna när det känns som att luften gått ur hunden, ja de dagarna känns det ganska tungt för en annan också.

becca & olga sa...

Spännande det låter :D Ett sådant test måste ligga ute på nätet ngn stans :D ska leta efter det ;)

Anonym sa...

Svartbetg är en av mina favoriter gillar hans bok "bra relation". Det där testet skulle jag vilja göra. Vad kallas testet?

Olga da Polga sa...

å så intressant! Och också att de flesta hade liknande resultat? Skulle vilja göra det också ...

Olga da Polga sa...

... glömde ;-) ... men jag tycker det låter konstigt att en energisk och aktiv hund som samtidigt är rädd eller arg skulle bli en strålande tävlingshund? Varför då?
Är den så rädd att den inte vågar något annat än att lyda och ta egna intiativ, eller vad? Och ilska? Hundar kan väl inte likt människor omvandla ilska till något positivt ... Det är bara av nyfikenhet och intresse jag undrar hur de tänkte när de kom fram till det ...

Britt Marie o Rudi sa...

Intressant test att göra på egna hunden! Själv var jag och lyssnade på Kenth Svartberg när han pratade om relationer häromveckan. Också intressant, liksom hans bok i ämnet.

Unknown sa...

Till Olga da Polga: jag vet inte hur de som ville ha en tävlingshund med höga poäng på båda skalorna tänkte, men utgår ifrån att de har mer erfarenhet än jag...

Testet hade rubriken: Hundars personlighet - lätthet för PA och NA