torsdag 29 oktober 2009

Mer läsning för Zelda.


Frances är en tecknad berättelse (blyerts, för ovanlighetens skull) av Joanna Hellgren. Tre stora hundar ligger runt text o bild på omslaget (bild), och de återkommer med jämna mellanrum i berättelsen som måste läsas - det går inte riktigt att göra den rättvisa med ord.
Zelda skulle dels uppskatta hundarna, dels skulle hennes finstämda känsloradar antagligen ge utslag på varenda sida, den skulle nog aktiveras av varenda bild.
Det gjorde min.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kollade boken på Adlibris men där framgick inte för vilken ålder den är. Är det en vuxenbok?/ Ej hundägare

Unknown sa...

Det är definitivt en vuxenbok (vilket ju faktiskt inte framgår av omslaget...)

Anonym sa...

Jag tolkade direkt omslaget som en barnbok men din beskrivning fick mig att tvivla... Tänkte att boken kanske passade en 11-åring som miste sin pappa när han var åtta. Att han och jag skulle läsa den tillsammans, dvs. han läser för mig.

Unknown sa...

Det är en berättelse om en liten flicka vars far har drunknat (självmord?), det är en (lesbisk) kärlekshistoria, det är en släktberättelse, det är en subtil, upprörande, värmande, skrämmande och suggestivrt teckand berättelse, det är svårt att veta hur den skulle landa hos en 11-åring.
Frances, vars far dött, är oerhört ensam och desorienterad, men i slutbilden somnar hon tryggt på golvet tillsammans med de tre vinthundarna som har flyttat in i hennes liv.

Anonym sa...

När du skrev att det var en vuxenbok försvann helt min tanke att det kanske skulle vara något för min systerson. För honom tycker jag det ska vara till en slags tröst i att veta att det finns andra barn (pojke?) som mist sin pappa, berättat för hans ålder.

Nu när du skrivit mer om kommer jag att läsa den själv. Tack för tipset!