torsdag 27 februari 2014

Passivitetsträning, svårare än man kan tro.

Damerna ska stanna på sin filt.
Vad ska jag då göra ifall de börjar vandra iväg?
Jag ska lyfta tillbaka dem till filten där de ska vara, men inte hur som helst.
1. Jag ska helst vara snabb och fånga upp dem direkt de lämnar filten, inte vänta tills de har hunnit komma fram till mig, eller gå en bit bort.
2. Jag ska lyfta tillbaka dem utan ögonkontakt, eftersom ögonkontakt är förstärkande och resultatet av att jag ser på dem kan bli som ett klick, och öka sannolikheten att de lämnar filten igen.
3. Sedan ska jag sätta ner dem på filten, utan att klappa (så att det inte uppstår en positiv effekt av ha lämnat filten), däremot ska jag hålla kvar handen några sekunder så att de hinner landa.

Igår försökte jag vara noga med att följa stegen enligt ovan, och resultatet blev att de snabbt återgick i vila, i motsats till hur det har blivit när jag har låtit mig dras in i en smärre maktkamp där intensiteten i vår interaktion har ökat, och deras förmåga att återgå i vila har minskat.

Tänk att det hela tiden är så lätt att tro att det är hunden som har problemet - stannar inte på filten - istället för att  se att problemet ligger i att jag inte har förstått hur jag ska förklara för den stackarn vad det är jag vill att hon ska göra.



Bild: damerna på filten.

1 kommentar:

desperat hemmafru sa...

Låter hur självklart som helst när du beskriver stegen. Fast jag vet precis hur svårt det kan vara i praktiken. Kul att du lyckades med din föresats och att du nu förstår vad det var som var som tidigare felade. Hejaheja.