lördag 15 oktober 2011

Brandkårsutryckning - tovor i Zeldas päls! (Pälsnördvarning på det här inlägget.)

Nu har jag slarvat - badar jag inte Zelda tillräckligt ofta så slår tovorna till. Det räcker med en dags försening. Det var många månader sedan sist, men igår hade den stackars hunden plötsligt tovor på sidorna, på låren, på bröstpartiet och på på underbenen...

Jag gör som min pälsguru Catalina lärt oss:
1. Ta aldrig i en torr tova, det bara skadar pälsen och leder till fler tovor framöver. (Använd aldrig en karda i en puffpäls - den skadar de tunna håren och gör dem mer tovningsbenägna - hon hade till och med en bild av en karda överstruken med ett stort rött kryss).
2. Bada. Bada. Bada. Om hunden väl fått tovor bada gärna flera dagar i rad för att förhindra att de återkommer.

Så nu är Zelda badad och inoljad, även det senare minskar återfallsrisken. Tovorna var lätta att reda ut, de var lösa och gav sig i stort sett direkt. I pälsen hade jag lanoninbalsam och olja, så just nu är det brylcremelooken som gäller. Hon får bada igen i eftermiddag, och sedan hoppas jag att pälsen är återställd!

Oljeinpackad hund:

Redskapen:

Gårdagens produkter:


När jag ser hennes päls nästan flyta runt hennes lilla kropp när hon rör sig är det värt varenda minut och varenda krona jag lägger ner på att hålla den i skick...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom jag också är pälsnörd fann jag ditt inlägg mycket intressant. Ska fota mina redskap som jag använder till min trimhund.

Anonym sa...

tack för tipsen, jag sitter här med en hund som helt plötsligt har fått tovor.

Anna Stigsdotter sa...

Tack för tipsen! Chali håller på att komma i "problempälsstadiet", 7 mån. Kammar varje dag och förstår att jag måste bada oftare nu. Har hittat en bra spraybalsam, K9 Competition, som hjälper hyggligt på tovorna, men jag klipper dom som är för "träliga".

Unknown sa...

Klipper????
Till Anna: sluta kamma, bada så ofta att det inte uppstår tovor. Nemi badade varannan dag i månader medan hon bytte päls, och var då nästan helt tovfri (då går ju badet snabbt och smärtfritt).
K9 Competition kan även användas på nybadad päls, eller sprayas på precis innan badet.

Unknown sa...

PS- efter badet ska pälsen fönas slät, borstas nedåt hela tiden.