tisdag 4 augusti 2009

Två afrikaner?

Ett sätt att undersöka var en art har uppstått är att undersöka hur många olika gener som finns i omlopp i en befolkning. Idén är att när några vandrar ut (exempelvis från Afrika till Europa) så för de med sig en liten del av de gener som finns i ursprungsbefolkningn, och att deras avkommor då kommer att vara sinsemellan mer lika.
I Afrika finns den största genetiska variationen bland människor, vilket talar för vårt gemensamma afrikanska ursprung. Bland hundar har det varit en allmän sanning att de först uppträdde i nuvarande Iran/Irak, men nu visar det sig att den genetiska mångfalden bland hundar i Afrika är så stor att det skulle kunna vara där hunden utvecklades. Varför man inte kommit på detta tidigare? Ingen hade undersökt de afrikanska byhundarna...
Referens: Complex population structure in African village dogs and its implications for inferring dog domestication history.
Adam R. Boyko, Ryan H. Boyko, Corin M. Boyko, Heidi G. Parker, Marta Castelhano, Liz Corey, Jeremiah D. Degenhardt, Adam Auton, Marius Hedimbi, Robert Kityo, Elaine A. Ostrander, Jeffrey Schoenebeck, Rory J. Todhunter, Paul Jones, and Carlos D. Bustamante.
www.pnas.orgcgidoi10.1073pnas.0902129106

Foto: Ulla Montan

1 kommentar:

Hana_Caena sa...

intressant..
de e nått att tänka på..