Ett engelskt forskarlag bestående av Juliane Kaminski, Andrea Pitsch och Michael Tomasello har hittat på ett fiffigt experiment. Resultaten tyder på att hundar förstår oss och vår syn på världen ännu bättre än vi trodde (när ska vi sluta underskatta dem?).
Såhär: Vänta tills det är mörkt ute. Ta en köttbulle, lägg den på golvet, säg till hunden att den inte får ta köttbullen. Släck ljuset.
Tänd igen efter en liten stund.
Har hunden tagit köttbullen?
Och vad händer om du tänder en liten lampa nära köttbullen men själv sitter i mörker? Eller om du sätter dig nära den lilla lampan men köttbullen ligger där det är helt mörkt?
Om hunden tar köttbullen när du inte kan se den kan det tolkas som att den förstår att vi människor har svårt att se när det är mörkt, vilket är en rätt komplicerad manöver.
Och det var precis det som hände i studien som ni kan läsa här. Sannolikheten att hunden skulle ta den förbjudna godbiten var fyra gånger högre när människan inte kunde se matbiten, vilket författarna tolkar som att hundarna har en oväntat flexibel och sofistikerad förståelse för oss människor.
Bild: Tjeckisk varghund som jag fotade i Italien för några år sedan. Underskattad?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Åhh intressant! Tack för länktipset!
Haha! Intressant! Dom är inte dumma våra vänner :)
bra, ska bli spännande o testa
Ja... Eller är det så att hunden känner av förväntan att den ska ta köttbullen? Hur man än ser det så skickar vi ut en signal att det är okej. Min hund tog den inte i alla fall men sen så förväntade jag mig att han inte skulle ta den.
Alltid lika spännande och intressant att läsa om vad som görs på hundforskningsfronten:-)
Det ska vi kolla. Tack för lästips.
hihi skall prova :-)
Skicka en kommentar