måndag 8 december 2014

Provocerande

Sitter och förbereder kvällens reflektioner om empati (Oscarskyrkan, se min andra blogg www.nilsonne.se). Hittar en formulering som lyder ungefär såhär: Jaak Panksepp var först ut med insikten att andra arter än människan har emotioner som liknar våra.

Det fick mig att fundera över europeerna som "upptäckte" berg och sjöar i avlägsna världsdelar. Bergen och sjöarna de hittade hade redan namn och mytologier och var förstås välbekanta för dem som bodde i närheten. Ändå fick de nya namn, och betraktades som tidigare okända.

Ja, Panksepp har gjort mycket för att belysa emotioner hos andra arter, ingen skugga över honom. Men nej, han var inte först med att inse att hästars rädsla, hundars glädje eller råttors nyfikenhet liknar våran.

Många människor kan använda sin empati för att förstå hur hunden, hästen eller hönan känner sig. Det är intressant att detta först blivit "legitimt" när hjärnavbildning tveklöst visar att det som händer i en hundhjärna är snarlikt det som händer i en människohjärna när känslorna slår till.

2 kommentarer:

ej hundägare sa...

Ja, märkligt detta att beteenden inte skulle/kan finnas förrän de "bevisats" av forskningen.

Arlo sa...

Jag, som är mitt uppe i Per Jensens senaste läser ditt inlägg med intresse. BMW