lördag 4 oktober 2014

Arga/rädda småhundar - arv eller miljö?

Ja vad ska man tro?
Är det så att småhundsuppfödare inte bryr sig så mycket om temperamentet i aveln utan använder vackra hundar trots att de kanske är skygga eller aggressiva eftersom det ju alltid går att lyfta upp en liten hund? En Doberman med samma temperament hade man kanske varit mer tveksam till att avla på.

Eller är det istället så att vi som har små hundar inte lägger ner lika mycket tid på att träna dem? Eller att vi inte tränar lika effektivt eller målmedvetet?

Här finns många åsikter. Några som inte ville nöja sig med åsikter utan ville ha fakta är Christine Arhant och medarbetare från Wien: de skickade ut 5 000 enkäter med vardera 237 frågor till slumpvis valda hundägare. Ni kan läsa artikeln här.

De fick 1276 svar. De delade in hundarna i två grupper: små, under 20 kg, och stora, över 20 kg.

Så vad kom de fram till?
Jo, småhundsägarna uppfattar sina hundar som mindre lydiga, mer aggressiva och mer rädda än vad storhundsägarna gör.
Ägarna till små hundar rapporterar att de tränar mindre, leker mindre, och är mindre konsekventa än storhundsägarna. Hela 59 % av småhundarna tränades aldrig! Men 80% hade varit på café...
Ju mer små hundar fick leka och träna, ju lydigare var de.

När det gäller bestraffning var det vanligaste koppelryck, men hela 30% av småhundarna hade utsatts för "alpha roll" eller skakats i nackskinnet.

För små och stora hundar fanns ett positivt samband mellan aktiv bestraffning och aggression. För de stora fanns även ett negativt samband med lydnad, och för de små ett positivt samband mellan bestraffning och rädsla.

Stora hundar som klappades/fick belöningar i samband med problembeteenden var mindre lydiga (fått fel beteende förstärkt?), och hundar som belönades ofta i träningen var lydigare och mindre rädda, oavsett storlek.

Deras take-home message som jag ser det?
Även små hundar har nytta av lek och träning.
Aktiv bestraffning riskerar att försämra relationen till hunden.

Kul studie även om bortfallet var stort (vad hade de tusentals människor som inte deltog svarat?) och att det alltid är svårt att veta hur korrekt människor svarar, många vill nog framstå som "bättre hundägare" än de kanske tror sig vara...

2 kommentarer:

Kakan sa...

Intressant!

Maud Ayas och Shantis matte sa...

Visst möter man många småhundar som beter sig illa med utfall m.m. Kanske vissa köper småhundar för att de tror att det inte krävs lika mycket aktivitet som för större hundraser.