fredag 7 mars 2014

Filtträning


Här ser ni damerna på café. De sitter alltid i en stol/soffa/på en bänk, detta därför att de annars riskerar att bli trampade på av människor som begripligt nog inte väntar sig att det ligger småhundar på golvet. Sedan har ni kanske sett att de alltid sitter på en liten filt. Det är dels hänsynsfullt eftersom de annars kan smutsa ner stolen/soffan, men framförallt är filten en signal att nu gäller det att vara lugn ifall det ska komma någon belöning.

Filtträningen påbörjas hemma i lugn och ro, hundarna får lära sig att när filten kommer fram gäller det att lägga sig på den, och sedan hålla sig lugn och stilla (ingen blickkontakt, avslappad kropp). Då blir det godis!

Så småningom kan filten flyttas ut till olika miljöer - jag använder den som sagt på cafeér, men även när vi är borta och tränar - då ligger hunden som inte tränar på filten, och blir belönad ibland för att hon är tyst och stilla (om hon inte gör det så blir det ingen uppmärksamhet, om hon lämnar filten blir hon lyft tillbaka utan kommentar och utan ögonkontakt).
Ingen som inte är lugn får börja träna.

Har jag sagt att jag gillar mina små hundar?

7 kommentarer:

Maud Ayas och Shantis matte sa...

Att du gillar dina små fina hundar framkommer tydligt. Man gläds lika mycket varje dag att få dela sin tillvaro med dessa ljuvliga individer.
Skönt att kunna ta dem med överallt också. Mina hundar är också tämligen lugna inomhus. Ju bättre de uppför sig ju mer får de ju vara med.

eva s sa...

Tack för tipset, jag har redan prövat en gång, Det gick sådär. Med träning varje dag ska vi nog fixa det. Vi håller också på med kontakövningar.
Tur de har, dina hundar, som får bo med dig :)

Eva Milos matte sa...

Filttippset mottages tacksamt och ja det märks att du håller dins tjejer varmt om hjärtat

Anonym sa...

Det är så mycket att tänka på när det gäller hundar :)

Jag lär mig nytt varje gång jag går in här och tittar. Roligt!

desperat hemmafru sa...

Filttricket är ju absolut toppen! Och nu äntligen fattar jag varför vi har en liten filt som hundarna ska sitta på i hundskolan. Dags att träna på samma filt hemma. :-)

Jeanett Lemmeke sa...

Det märks att de gillar dig med :-)
Mvh Jeanett L

Jeanett Lemmeke sa...

Det märks att de gillar dig med :-)
Mvh Jeanett L