söndag 19 juli 2009

Mutationer en gång till...




Läser om en artikel om genetiken bakom CCns ovanliga utseende inför arbetet med kapitel 2 i Zeldaboken.
Artikeln har varit aktuell i bloggen tidigare (se inlägg från 20/9 2008), då med en vackrare bild och ett klagomål över att texten är svårläst för den som inte kan de den genetiska terminologin. Den här gången ska jag försöka uttrycka fynden begripligt. Hundar har 78 kromosomer ordnade i 39 par, att jämföra med människan som har 46, ordnade i 23 par. Båda hundar och människor får hälften av sina kromosomer - den ena i varje par - av sin mor, den andra av sin far. Idag går det att "läsa" sig igenom informationen i kromosomerna, och att hitta ställen där exempelvis kromosomer från en naken CC och en med päls skiljer sig åt. Just detta har forskarna gjort. Det visar sig att skillnaden - en mutation - sitter på kromosom 17, och att den gör att en gen som är inblandad i utvecklingen av päls och tänder helt enkelt stängs av för tidigt.
Den nakna varianten av CC är en såkallad obligat heterozygot - den måste ha ett exemplar av den muterade varianten. Valpar utan mutationen får päls och "vanliga" tänder, och när ett ägg med mutationen möter en spermie som också bär det muterade anlaget kommer det inte att kunna bli någon valp överhuvudtaget - det protein som inte kan bildas är livsviktigt.
Så om Zelda någonsin blir mamma kan jag välja att bara få valpar med päls genom att välja en far till valparna som ser ut som hon, eller att få en blandad kull genom att välja en stilig nakenhane.

A Mutation in Hairless Dogs Implicates FOXI3 in Ectodermal Development.
Cord Drögemüller, Elinor K. Karlsson, Marjo K. Hytönen, Michele Perloski, Gaudenz Dolf, Kirsi Sainio, Hannes Lohi, Kerstin Lindblad-Toh, Tosso Leeb1
12 SEPTEMBER 2008 VOL 321 SCIENCE
Bilder (rätt fula...) ur artikeln.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vill inte tänka på de nakna hundarna som mutanter. Låter trist.

Unknown sa...

Håller med, fast mutanter är vi ju alla - annars vore vi fortfarande någon liten encellig organism...