lördag 11 juli 2009

Hur ska en hund se ut?


Igår träffade vi en riktig afghan för första gången - en högrest äldre tik med barnansinnet i behåll - hon tog några glada skutt i vår riktning.
Zelda som vanligen är mycket skeptisk till stora hundar som hon inte känner svarade med positivt intresse. Jag kan bara gissa att afghanen - i motsats till franska bulldoggar och mopsar - ser ut som hon tycker att en hund ska se ut (liknar hennes mamma, syskon och övriga hundar hos uppfödaren), och att detta ger henne trygghet i mötet. Mina tidigare hundar har inte brytt sig så mycket om andra hundars utseende, men Zelda bedömer dem uppenbarligen först med blicken.
Här gäller socialisering - vi får se till att tillbringa mer tid på stadens hundcafeer - där möter man allt från Gand Danois till Chihuahuor.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hört att hundar i första hand använder luktsinnet. Kan det vara så att "fiendehundar" luktar farligt - tom har en rasegen lukt/doft?? / Ej hundägare

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Unknown sa...

Just i Zeldas fall är det påtagligt att utseendet spelar roll - och hundar - särskilt vinthundar som Afghaner, ser ju ofta mycket bra också. Många hundar verka använda ögonen bland annat när de undersöker eventuella faror - det kan ju vara motvind, och i så fall syns faran ju innan det går ett känna vittringen av den... Sveriges met framgångsrika uppfödare av CC kallar dem för "sighthounds", något hon verkar vara ensam om, men å andra hand borde väl hon, om någon, veta... Sedan, när hundarna kommit nära varandra, börjar en intensiv informationsinhämtning via nosen. men det har aldrig hänt att Zelda i det läget fått reda på något som skrämt henne...
Så jag lutar nog mot att Zelda går på utseendet...

Anonym sa...

Roligt att vata. Tack! /Ej hundägare