onsdag 7 januari 2009

Klä på sig eller gå ut som man är?


Behöver hundar kläder? Såhärårs är Stockholms trottoarer en enda lång catwalk (dogwalk?) för stadens hundar. En del går i hemstickat eller hemsytt, andra i designade och välskräddade små plagg som kan ha kostat mer än det matte/husse har på ryggen. En del har funktionella plagg som går att springa i en hel dag om så behövs, andra har plagg som nästan kräver att hunden sitter på armen.
Klä på Zelda eller inte?
Hon har redan päls, och när det är kallt (som nu på morgonen, -10) inleder hon med att rusa runt i hög fart, vilket antagligen gör att hon får upp värmen. Hon visar i alla fall inga tecken på att hon fryser, och så länge hon inte gör det tolkar jag läget som att hon inte behöver kläs på.
Hon har i.o.f. sig en overall (heltäckande) men den syftar till att hon inte ska bli ohanterligt smutsig i slaskigt och lerigt väder...
I bild: vit vinterjacka för liten hund från LeChien

2 kommentarer:

Jenny Beckman sa...

Jag tror att man kan resonera lite som så att om hunden går lös, då har den möjlighet att reglera sin kroppsvärme själv, tex genom att springa som Zelda gör. Koppelpromenader kan blir rätt så nerkylande för många hundar..

Unknown sa...

Javisst, och en Italiensk vinthund kan behöva ett täcke långt innan temperaturen sjunker under noll, medan en Newfoundland nog mestadels klarar sig utan även när det är extremt kallt...