onsdag 1 december 2010

Stackars Nemi - nu börjar det...


Nemis päls har börjat tova sig. På benen. På sidorna. På magen.
Nu närmar sig sanningens minut, eller månader. Ska jag lyckas lotsa även Nemi, och hennes päls, genom den här trassliga tiden? Nemi har mer synpunkter på utredning av tovor än Zelda hade. Zelda teg och led och tittade ibland på mig med en anklagande blick som skar i mitt hjärta. Nemi piper, vägrar att stå still, säger till när hon tycker att det är klart.
Så nu blir det bad, bad och bad den närmaste tiden.
Får tänka på en liten pufftikk jag träffade nyligen. Hon var ett år gammal och som täckt av ett pansar av kompakt, tovig päls.
"Det är nog bara att klippa ner alltsammans" sa jag.
"Det skulle ta för lång tid att växa ut" svarade kvinnan som hade frågat hur jag gjorde, hon ville att hennes hund skulle se ut som Zelda.
Bild: Blä...

14 kommentarer:

marina sa...

Stackars Nemi! Men jag vet att du är uthållig, och kommer att få ordning på henne så småningom. Lycka till med schampo och balsam, inpackningar och annat som hjälper till att motverka tovorna!

Anonym sa...

Tragisk kommentar av damen som misskötte sin puffs päls.. VARFÖR köper man en sådan hund om man inte ids sköta om pälsen... suck.
Tur att hon är så liten lilla Nemi... att blöta ner Maurice, vår collies päls, tar ca 1 timme, vi skall inte tala om hur lång tid det tar att torka den, MEN som tur är behöver han badas ytterst sällan!Hälsningar Ewa

Unknown sa...

Hej Marina!
Tack! Vi saknar dig mer än du kan ana...
(Marina drev världens trevligaste hundvänliga café/smoothíebar tvärsöver gatan, där var vi ofta.)

Unknown sa...

Att blöta ner Nemi tar inte ens 10 sekunder... (hela hunden, in på skinnet)...

marina sa...

Hej Åsa!
Jag saknar er också, och skulle dessutom tycka att det var jättekul att träffa Nemi! Kan vi inte ses på något annat hundvänligt café över en lunch eller fika?

Unknown sa...

Till Marina: Absolut!

Puppans matte sa...

Har Zeldas päls blivit mindre tovbenägen och mer lättskött med åldern?

Unknown sa...

Till Puppans matte: o ja!
Zelda har numera nästan aldrig några tovor. Det är i övergången mellan valppäls och vuxenpäls som tovorna kommer, sedan blir pälsen i bästa fall mycket lättskött, som Zeldas är nu. Det gäller att räkna ut hur ofta hunden behöver bada, och vilka produkter som passar just den egna hundens päls.

Anonym sa...

Om man aldrig haft pälshund, är det ganska svårt att förstå hur mycket tid det faktiskt ligger bakom en fin och välskött päls. men du menar att det efter tovåldern blir lättare och att det då inte alls är så omöjligt att få tiden att räcka till för att ta hand om pälshund nr två?
trodde kanske att det berodde på all päsvård av puffen att så många valde att skaffa en naken som hund nummer två, men så behöver det alltså inte va alls :-)

Olga da Polga sa...

åh lilla Nemi! Minns så väl hur det var med mina Afghaner i brytningen från valppäls till vuxenpäls - vilket jobb! Tänk att alla pälsar är så unika i det de behöver för att vara lättskötta ... Inte lätt att förstå varför man skall behöva stå ut med pälsvård alla gånger när det finns så mycket annat man också vill hinna med som levnadsglad hundflicka;-)


(Åsa jag har en fråga till dig. Jag tror att jag har kommit på vad Abbas valpar skall få heta ... Det är egyptiska namn eftersom rasen urspungligen härstammar från därifrån. Och då slog det mig i natt, att du väl har kunskap om det landet? Vill du hjälpa mig med hur man uttalar de namn jag kommit på, om jag har den rätta betydelsen eller om det kanske är helt förkastligt att döpa hundar till egyptiska namn ... )

Unknown sa...

Till Anonym: Zeldas päls är just nu väldigt lättskött - bad var 5-6 dag vilket tar högst 45 minuter, ingenting dessemellan. Lägg till att hon är helt nöjd med relativt korta promenader och korta träningspass, så tror jag att hon kräver en betydligt mindre tidsinsats än många andra hundar som inte behöver pälsvård...
Till Olga da Polga: tyvärr hade jag kunnat svara om du hade frågat om etiopiska namn - om Egypten vet jag ingenting särskilt...

Olga da Polga sa...

åh vad dum jag ... naturligtvis, det vet jag ju ... förlåt

Unknown sa...

Idag, torsdsag, har Nemi små tovor på bröstet, i ljumskarna, mitt på flanken. Och hon badade igår!!! (Och var helt genomborstad efteråt.)

Anna sa...

Den "underbara" tiden har börjat... tiden då många puffägare suckar, sliter sitt hår, inte orkar och helt enkelt klipper ner pälsen. Synd tycker jag för det finns nästan inget vackrare sen än en tovfri puff i full pälslängd, men hellre en nerklippt puff än en puff som ser ut som en lovikkavante.

Sv: Jag klippte ner Minjas behäng för att ena örat inte orkade stå. Sen växte pälsen på öronen väldigt ojämt, jätte tjockt och jätte mycket i toppen och nästan inget på sidorna, så nu är det åtminstone jämt men det ser ut som hon har en luggsliten mattfrans runt öronen ;) Vissa nakna tycker jag kan passa i kortklippta eller helt nerrakade öron men Minja hör tyvärr inte till dom... Men som jag skrev, det växer ju ut igen så småningom :)